Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hayal'in kayıtları emniyette silinmiş!

        Gazeteci Hrant Dink suikastının azmettiricisi olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan Yasin Hayal’in, suikasttan bir yıl önce teknik takibe alındığını ve telefon irtibatlarının polis tarafından incelendiğini gösteren kayıtların, cinayetten sonra silindiği anlaşıldı.

        Suikastla ilgili ihmal iddialarına ilişkin Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, İçişleri Bakanlığı tarafından cinayetten 1 yıl sonra ihmalleri araştırmakla görevlendirilen istihbarat uzmanı Polis Başmüfettişi Levent Yarımel, Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Taştan’a ifade verdi.

        HAYAL’İN TELEFONU SORGULANDI

        Yarımel’in ifadesindeki iddialara göre, Trabzon İstihbarat Şubesi, Yardımcı İstihbarat Elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel’den alınan “Yasin Hayal’in kullandığı 0538 719 31 81 nolu telefon ile Dink’in öldüreceği” bilgisini Şubat 2006’da yani cinayetten yaklaşık bir yıl önce İstanbul İstihbarat Şubesi’ne yazılı olarak bildirdi.

        İstanbul’da görevli komiser Volkan Altunbulak, Hayal’in telefonunu bilgisayar sisteminde sorguladı. İrtibatlı olduğu numaralar arasında ağabeyi Osman Hayal’e ait bir numara tespit etti. Telefonun kayıtlı olduğu Sarıgazi’deki fırına giden polisler Osman Hayal’i bulamadı.

        Yaptığı işlemlerin kayıtlarını bilgisayarına indiren Altunbulak, Trabzon polisine “Hayal’in bulunamadığı” bilgisini resmi belgeyle değil telefonla verdi. Müfettiş Yarımel, İstanbul polisinin bu araştırmayı resmi olarak Trabzon polisine bildirmediği için kusurlu olduğuna dair raporunu Mülkiye Müfettişi Şükrü Yıldız’a verdi. Ancak Yarımel, bu rapora rağmen, Yıldız’ın İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan gelen bir yazıyı dikkate alarak, Dink öldürülmeden önce Hayal grubuna yönelik hiçbir teknik takip ve araştırma yapılmadığı yönünde rapor hazırladığını söyledi.

        Şükrü Yıldız’ın, Dink öldürüldükten 3 gün sonra; yani 22 Ocak 2007’de poliste yapılan “Arşiv Sorgulama Kaydı” verilerek yanıltıldığını belirterek, önceki kayıtların ise hiçbir araştırma yokmuş gibi göstermek için silindiğini söyledi.

        ARAŞTIRMANIN DİJİTAL İZİ BULUNDU

        Yarımel iddiasını bir adım daha ileri götürerek, “Bilirkişi Profesör Nizamettin Erduran da İstanbul İstihbarat şube bilgisayarında inceleme yaptı. “Telefon sorguları” isimli dizinin altında “Yasin Hayal” isimli 20 Şubat 2006’da saat 17:18’de yani cinayetten aylar önce yapılan araştırmanın dijital izini buldu” dedi. Yarımel ayrıca, Trabzon İstihbarat Şubesi’nin 17 Şubat 2006 tarihli, “05387193181 nolu telefonu kullanan şahsa yönelik çalışmalar devam etmektedir” yazısı ile Erhan Tuncel’den gelen bilgilerin konulduğu “F-3 ve F4” raporlarını Hayal’in cinayet önce izlendiğini kanıtı olarak Savcı Taştan’a gösterdi.

        ‘EMİR OLMADAN KAYITLAR SİLİNMEZ’

        Daire başkanlığının yazısının inandırıcı olmadığını belirten Yarımel, “Bu kayıtların bilirkişi raporları ve müfettiş soruşturmaları hazırlandığı dönemde silindiğini düşünüyorum. İstihbarat Dairesi’ndeki sıralı amirler emir vermedikçe kayıtlar silinemez” diye konuştu.

        ‘Cinayeti önlemek için neler yapılmalıydı’

        İstihbarat elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel’in Hayal ve etrafındaki grubun cinayet hazırlığını haber verdiğinde önlem alınması gerekirdi.

        Eylem ihbarı birden fazla kenti ilgilendirdiğinden istihbaratçılar, iller arası koordinasyonu sağlamalıydı.

        İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki C Şube Müdürlüğü Trabzon ve İstanbul şube Müdürleri ile eldeki bilgiler üzerinden toplantı yapmalıydı.

        Yardımcı İstihbarat Elemanı (Erhan Tuncel) ilişiği kesildiği için tekrar koordine toplantısı yapılmalı, Tuncel’in verdiği tüm bilgiler, illerin ne yaptıkları ve neleri yapmadıkları tekrar değerlendirmeye alınmalıydı.

        Suikastı yapacağı belirtilen Hayal ve grubu ile kontrol altına alınmalıydı. Aksi halde operasyon yapılmalıydı.

        Dink koruma altına alınmalıydı.

        GAZETE HABERTÜRK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa