Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz 3'ü gören Morgan Stanley dolara müdahale etti - Döviz Haberleri

        Rahim AK / GAZETE HABERTÜRK

        Dolardaki hareket tam anlamıyla baş döndürüyor. Dün güne başladığı 2.94 seviyesinden 3.0020’ye tırmanarak tarihi zirvesini gören dolar, günün ikinci yarısında 10 kuruş birden düştü. Düşüşte ilk kıvılcımı yakan ise uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley oldu. Banka raporunda, özellikle Merkez Bankası’nın faiz artırması ihtimalinin yaklaştığına dikkat çekilerek “Kurdaki son oynaklığın ardından politika önlemi alınması riski bulunuyor. Temmuz başında 2.6550’den açtığımız uzun dolar/TL tavsiyesinde 3.00 hedefine ulaştık, pozisyonda kâr realizasyonu yapıyoruz” denildi. Bu açıklamanın ardından daha düşük kur düzeyinden pozisyon almış kurumların da kâr realizasyonuna gitmesi ani düşüşü beraberinde getirdi. Başta ABD piyasasından olmak üzere yabancı fonların yaklaşık 1 milyar dolarlık bir giriş yaptıkları bankacılar tarafından ifade ediliyor.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        Dolar, Merkez Bankası’nın faiz artırımında bir adım atmak için FED’i bekleyeceğini işaret etmesi, seçim belirsizliği ve güvenlik endişeleri ile çıktığı 3 seviyesini test ederken aynı zamanda psikolojik eşiği de aşmış oldu.

        ARTIK PSİKOLOJİK EŞİĞİ AŞTI

        Bankacılar hacimsiz piyasada 3 seviyesindeki opsiyonların tetiklenmesinin kurdaki sert yükselişte etkili olduğunu belirtti. Bundan sonraki hareketlerin de 5-6 kuruş mertebesinde büyük aralıklarda olmasının beklenmesi gerektiğini de kaydeden uzmanlar dünkü düşüşün dolardaki yükseliş hareketinin sona erdiği anlamına gelemeyeceğini dile getiriyor.

        Türkiye’de siyasi belirsizliğin sürmesi, erken seçim sonucunun mevcut siyasi tabloyu değiştirmeyebileceği endişelerinin yanı sıra artan güvenlik kaygılarıyla liranın dolar karşısında rekor düşük seviyeleri görmesi ardından, faiz adımlarını ABD Merkez Bankası’na endeksleyen Merkez Bankası’nın, FED’i beklemeden sert faiz artırımına gitmek zorunda kalabileceğine dikkat çekiliyordu. Bu beklenti de kurun geri gelmesinde etkili oldu.

        1 GÜNDE 16 KURUŞLUK HAREKET BAŞ DÖNDÜRDÜ

        Dün, gün içinde önce 6 kuruş yükselip sonra 10 kuruş düşen dolar yatırımcıların da başını döndürdü. Doların düşmesinde, 3 seviyesi görüldükten sonra Merkez’in faiz artırımı yoluyla müdahale edeceği beklentisi de etkili oldu.

        BORSALAR DURGUNLUK ENDİŞESİYLE GERİLİYOR

        Borsa İstanbul da gün içinde yüzde 2’nin üzerinde gerilerken; dolardaki toparlanmaya paralel olarak kayıplarını azalttı. Endeks, yüzde 0.82 kayıpla 74 bin 861.84 puandan kapandı. Diğer yandan yurtdışı piyasalara bakıldığında emtia fiyatlarındaki düşüş, küresel büyümenin güç kaybettiğine yönelik endişeler, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke borsalarında baskı yaratıyor. Gelişmekte olan ülke borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi, yüzde 1.3 kayıpla yıl başından bu yana kayıplarını yüzde 13’e yükselterek altı yılın en düşük düzeyine geriledi.

        FINANCIAL TIMES:Piyasalardaki bu kötü gidiş dünyayı çöküşe götürebilir

        İngiltere’de yayımlanan Financial Times Gazetesi, gelişmekte olan ülkelerin büyümeyi desteklemek için acil kamu harcamalarını artırması gerektiğini, aksi halde piyasalardaki kötü gidişin dünya ekonomisinde çöküşe neden olabileceğini yazdı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişen piyasalardan para çıkışının geldiği noktayı değerlendiren gazete, gelişen ülkelerin para birimindeki değer kaybının, ithalatta ve yatırımlarında oluşan azalma şeklinde gelişen tehlikeli bir döngüye girdiğini belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa