Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsa İstanbul'!da tek seans uygulaması başlıyor - Borsa Haberleri

        30 Kasım Pazartesi günü Borsa İstanbul'da bir devir kapanıyor, borsada tek seans uygulaması başlıyor. Borsa İstanbul (BIST) 22 yılı aşkın süredir hisse senedi piyasasında kullanılan emir işlem sistemini, Nasdaq ile yapılan işbirliği neticesinde geliştirilen bir proje olan BISTECH ile değiştiriyor.

        Pazartesi günü devreye alınacak yeni emir işleme sistemi olan BISTECH, ilk etapta hisse senedi piyasalarında, işlem sisteminde ve takas sisteminde devreye alınacak.

        Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, BISTECH teknolojisiyle pazartesi günü 300 kilometre hızla giden bir uçaktan 3 bin kilometre hızla ile giden bir uçağa geçeceklerini belirterek, ilk gün ufak tefek bazı problemlerin yaşanabileceğini ancak tüm senaryolara hazırlıklı olduklarını ifade etti.

        İŞLEM BİTİRME SÜRESİ 100 MİKROSANİYEYE İNECEK

        Tuncay Dinç, pek çok borsada bir teknolojinin bir parçasının alınıp adapte edildiğini belirterek, "Biz çok entegre bir sistemi buraya adapte etmeye karar verdik. Ve sadece pay piyasası değil bütün piyasalar, artı takas, artı bunun yanında bütün veri yayın, gözetim, risk gözetimi, hepsini içine alacak bir sistem oluşturmaya karar verdik. Böylece bizim açımızdan uygulama kolaylığı olsun, ileride maliyetlerimizi azaltsın, ayrıca çok daha efektif, çok daha hızlı işleyecek bir sisteme sahip olalım istedik" dedi.

        Pazartesi günü sistem devreye alındığında, şu andaki 1 milisaniyelik işlem hızının 10 katına çıkacağını dile getiren Dinç, işlemi bitirme süresinin 100 mikrosaniyeye ineceği bilgisini verdi.

        Önümüzdeki aylarda yapılacak çalışma ile bu sürenin 60 mikrosaniyeye ineceğini vurgulayan Dinç, "Şöyle bir örnekle açıklayalım; 300 kilometre hızla giden bir pervaneli uçağı düşünün. Bundan 3 bin kilometre hızla giden bir jet motorlu süpersonik bir uçağa geçiyoruz. Ki bu da şu demek, bizim dünyanın önde gelen borsalarıyla, yani Londra Borsası ile, Alman Borsası ile, Amerika'daki borsalarla rekabet edecek, onlarla aynı seviyeye erişmiş bir hızla işlem görecek duruma gelmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

        Dinç, bu sistemin bireysel yatırımcıya etkilerine ilişkin şunları kaydetti: "Bireysel yatırımcı bizim açımızdan önemli. Çünkü daha çok bireysel yatırımcının kurumsal yollarla gelmesini ama bireyselliğin de burada yoğun bir şekilde sürmesini istiyoruz. Bu teknolojiler sermaye piyasalarında demokratikleşmeye yol açıyor. Çünkü eskiden sermaye piyasalarına ulaşmak için burada bir brokera, telefon bağlantısına, bir takım aracılara ihtiyaç duyuyordunuz. Şimdi geldiğimiz teknoloji ile cep telefonunuzun tuşlarına basarak dünyanın her yerinde işlem yapıyorsunuz. Zaten bizim getirdiğimiz teknolojinin en önemli noktalarından biri de şu; biz dünya standartlarında bütün dünya ile aynı dili konuşan bir ortam yaratmış oluyoruz."

        Dinç, bu sistemin borsanın tabana yayılmasına sağlayacağı katkıya dair, "Eğer siz borsada bireysel yatırımcının beklediği şeyi sağlayabiliyorsanız o zaman bireysel yatırımcı buraya geliyor. Bunlardan biri doğru fiyatın oluşumudur. Daha çok yurt dışından da buraya müşteri getirir, derinliğin daha fazla olduğu bir piyasa yaratırsanız daha doğru fiyat oluşumuna aracılık ediyorsunuz. İkincisi de sistemlerinizi yenilediğinizde, yatırımcı güvenini artırıyorsunuz. Bu da bireysel yatırımcının gelmesini sağlayacak olan bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa