Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsa İstanbul 30 Kasım'a hazırlanıyor - Borsa Haberleri

        30 Kasım'da MSCI endeksinde Türk hisselerinin ağırlıklarının azaltılmasıyla borsadan piyasada yapılan çeşitli hesaplamalara göre 70 ila 100 milyon dolar arasında bir çıkış bekleniyor. Ancak analistler bu miktarın borsanın derinliği düşünüldüğünde çok büyük bir etki yaratmasının beklenmediğini belirtiyor.

        Dünyanın önde gelen endeks yapıcılarından MSCI iki hafta önce, yatırımcılar tarafından yakından takip edilen Gelişen Piyasalar Endeksi'nde 30 Kasım itibariyle bazı değişikliklere gideceğini açıklamıştı.

        En büyük değişiklik ABD'de işlem gören 14 Çinli şirketin endekse dahil edilmesi ve buna bağlı olarak diğer ülkelerin ağırlıklarında yapılacak azaltma olacak. Bu bağlamda Türk hisselerinin de ağırlıkları azaltılacak.

        MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde toplam 25 Türk şirket bulunuyor. En büyük ağırlık da yüzde 10,33 ile Garanti Bankası'nın. Türk hisselerinin ağırlıklarında yapılacak azaltma da hisselerin ağırlıklarına göre dağıtılacak.

        İş Yatırım daha önce bu değişikliğin Türkiye'den 100 milyon dolarlık bir çıkışa neden olabileceğini yazmıştı. Kurumun MSCI açıklamasının hemen ardından paylaştığı notta, "Çin’in MSCI endekslerindeki ağırlığının yüzde 23’den yüzde 26’ya çıkması üzerine gelişmekte olan piyasalardan bir miktar satış görülebilir. Türkiye’den çıkışın 100 milyon dolar civarı olacağı konusunda spekülasyonlar var" denilmişti.

        TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise, "30 Kasım’da MSCI ağırlıklarında yapılacak değişikliklerin Türk hisse senetlerinde önemli bir etki yaratmayacağına inanıyorum" dedi.

        'SUUDİ ARABİSTAN ETKİLEYEBİLİR'

        Ökte, ancak Suudi Arabistan Tadawul piyasası'nın MSCI endeksine girmesi durumunda Türk borsasında bir etki olmasını beklediğini söyleyerek, "Bu da en Tadawul piyasasının Genel Müdürü’nin açıklamalarına göre en erken 2017 senesinin ortasında beklenmektedir" dedi.

        Tadawul MSCI endekslerine düşünüldüğü gibi 2017 ortasında dahil edildiğinde Türkiye’nin tüm gelişmekte olan ülkeler içi ağırlığına düşük bir etki yapmasını beklediklerini belirten Ökte, "Ancak içinde bulunduğumuz bölge olan EMEA’nın ülke (Orta Avrupa – Rusya – Kuzey Afrika – OrtaDoğu) ağırlıklarını Tadawul’un katılımı önemli ölçüde etkileyecektir. Bu yüzden yakından takip edeceğiz" dedi.

        3 HİSSE GİRİYOR, 8 HİSSE ÇIKIYOR

        30 Kasım'da yapılacak değişikliklerden biri de küçük ölçekli hisselerde yapılacak değişim olacak. MSCI Kasım ayı endeks gözden geçirmeleri çerçevesinde Türkiye Small Caps Endeksi'nde yer alan hisselerde de değişiklik yaptı.

        MSCI'ın açıklamasına göre Aygaz, Ege Endüstri ve Migros Endeks'e dahil edilirken, Akmerkez GYO, Aksigorta, Batı Çimento, Beşiktaş, Halk GYO, İpek Dogal Kaynaklar, İzmir Demir Çelik ve Park Elektrik Madencilik Endeks'ten çıkarılacak.

        Analistlere göre, bu değişikliklerin söz konusu şirketleri ne kadar etkileyeceği konusunda belirleyici olan faktör, günlük ortalama işlem hacmi. Yani 30 günlük geçmiş ortalama işlem hacmi, 30 Kasım değişiklikleriyle görülmesi beklenen çıkışlardan ne kadar düşükse risk o kadar yüksek. Ancak bu hesaplamaya bakıldığında da Türk şirketler için çok büyük risk var gibi görünmüyor.

        Ayrıca değişiklikten önceden haberi olduğundan yatırımcılar önceden bu hisseleri satın almaya da başlıyor. daha sonra son gün bu alımlar satışa olarak geri dönüyor. Bazen bu miktarlar büyük olsa da, bu süreç için çok kaydedeğer hacimlerde işlem görülmesi pek beklenmiyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa