Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Mini devlerin Ortadoğu savaşı

        Özcan TİKİT/DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Kimi yükselirken, kimi de tepe taklak düşüyor. Uyanan halklar, hata yapanın biletini kesiyor. Şu an için ‘En büyük loser kim?' derseniz, Suriye Lideri Beşar Esad derim. 'En büyük kazanan kim?' derseniz, bu sorunuza cevabım da 'Katar Emiri' olur.

        Bu filmi 2010'un başından beri izliyoruz. Şu ana kadar, koltuğa çivi çaktığını sanan 4 diktatörün devrildiğine tanık olduk. Yemen'de Salihi'in, Mısır'da Mübarek'in, Tunus'ta Bin Ali'nin, Libya'daysa Kaddafi'nin devrilişini hep birlikte izledik.

        Arada, vahşice katlediliği için ölümüne insanlık adına üzüldüklerimiz de oldu tabii.

        İki yılı atlatıp, bugüne çıkan otoriter rejimlerin sayısı da az sayılmaz. Neredeyse bölgedeki her rejim, bu süreçte öyle ya da böyle ağır yara aldı, büyük tereddütler düşüp olmadık hareketlerin içine girdi.

        Lakin Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Tani'yi burada istisna olarak bir kenara ayırmak gerekiyor sanırım. Nedendir bilinmez, El Tani işin başından beri net bir tavır içinde. Şu iki yılda zerre değişmedi. Diktatörlere karşı halkların yanında durdu.

        Sadece manen değil madden de destekledi halkları ve savaşan isyancıları. Kurduğu Katar merkezli medyayla süreçte önemli rol oynadı. El Cezire televizyonuyla ezilenlerin sesi ve yüzü oldu, olmaya da devam ediyor.

        Aynı Katar, Libya'da uçaklarıyla Kaddafi'ye karşı açılan savaşta da öncü oldu, savaş uçaklarını Libya semalarına gönderdi. Hatırlayın, Esad Suriye'de ordusuyla ölüm kusmaya başladığında Arap Devletleri arasında kritik eşiği ilk aşan da yine Katar olmuştu. Esad'ın zulmünü engellemek için Arap ülkelerini askeri müdahaleye davet etmekle kalmadı, muhalefete silah vermeye başladığını da neredeyse açıkça ilan etti.

        Arap Birliği ve BMGK'da sergilediği büyük diplomatik çabayla Esad rejimine baskının artmasını sağladı. Hamas'ın siyasi hareketinin Esad'ı yalnız bırakma kampanyasının bir parçası olarak Şam'dan çıkmaya ikna eden de Katar'dı.

        Katar'ın Lideri El Tani dün de 1999'dan beri hiçbir devlet liderinin ziyaret edemediği Gazze'ydeydi. Bu ziyaretle İsrail'in bölgeye uyguladığı ablukayı deldi. Hamas idaresindeki bölgeye 400 milyon dolarlık yardım ve yatırım sözü verdi. El Tani, Gazze ziyaretiyle son zamanların bölgedeki en büyük hamlesini yaptı belki de.

        Bu tarihi ziyaretin sonuçları ilerleyen günlerde daha net göreceğiz. Ortadoğu'nun en küçük ülkelerinden Katar (11 bin kilometre-kare), Gazze ziyaretiyle bölgenin diğer bir küçük ülkesi İsrail'e (22 bin kilometre-kare) kafa tuttu. İki küçük ülke resmen karşı karşıya geldi bu ziyaretle. Lakin ülkeler küçük olsa da ziyaretin sonuçları küçük olacak sanmayın. Zira üzerinde kapışmaya başladıklar mevzu fazlasıyla büyük ve köklü.

        Netice-i kelam Arap Baharı öyle sanıldığı gibi her lidere dokunmuyor. El Tani gibi krizi fırsata çevirip, küçük ülkesini adım adım Arap Dünyası'nın başkenti haline getirenler de var.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa