Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurdu mu?

        Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah kentini işgal etmeye yönelik bariz hamlelerine karşı geçen hafta İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

        İsrail-Hamas çatışmaları aylardır devam ederken, ABD'de binlerce insan çok kez ABD'nin İsrail'e yönelik desteğini kesmesi için protesto düzenlendi. Yaklaşık 3 hafta önce Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin başlattığı protestolar ülke genelindeki üniversitelere yayıldı.

        6 Mayıs akşamı, Hamas Mısır ve Katar'ın teklif ettiği ateşkesi onayladığını bildirirken, İsrail Savaş Kabinesi ise Refah'ta saldırılara devam kararı aldı. Dün sabah saatlerinde ise İsrail, Refah'a kara operasyonu başlattı.

        REKLAM

        ABD'nin İsrail'e desteğine tepkilerin arttığı, Refah'a sığınan binlerce Filistinlinin bölgeden kaçmaya çalıştığı günde Reuters'a konuşan ABD'li üst düzey yetkili, ABD'nin geçen hafta İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurduğunu söyledi.

        "İSRAİL'İN REFAH'A SALDIRI PLANI YAPTIĞI DÖNEMDE..."

        İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li yetkili, İsrail'in Refah'a saldırma planı yaptığı sıralarda, "Nisan ayından itibaren Refah'ta kullanılabilecek belirli silahların İsrail'e gönderilmesi teklifini dikkatle incelemeye başladık" dedi.

        "İNCELEME SONUCUNDA GEÇEN HAFTA MÜHİMMAT SEVKİYATINI DURDURDUK"

        ABD'li yetkili, "Bu incelemenin sonucunda geçen hafta mühimmat sevkiyatını durdurduk." açıklamasında bulundu.

        Reuters'a konuşan yetkili, sevkiyat kısıtlamasının bin 800 adet 2000 lb'lik bomba ve bin 700 adet 500 lb'lik bombadan oluştuğunu söyledi. Associated Press (AP) ve Agence France-Presse (AFP) de üst düzey bir ABD'li yetkilinin benzer yorumlarda bulunduğunu aktardı.

        Kaynak, "Özellikle 2000 lb'lik bombaların son kullanım şekline ve Gazze'nin diğer bölgelerinde gördüğümüz gibi yoğun kentsel ortamlarda yaratabilecekleri etkiye odaklandık. Bu sevkiyata nasıl devam edeceğimiz konusunda nihai bir karar vermedik" ifadelerini kullandı.

        REKLAM

        İSRAİLLİ YETKİLİ YORUM YAPMADI

        İsrail Hükümet Sözcüsü, ABD'nin İsrail'e mühimmat sevkiyatını durdurduğu iddialarına yorum yapmayı reddetti.

        İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili ise, silah sevkiyatında herhangi bir duraklama olduğunu doğrulamadı ve "Başbakan'ın daha önce de söylediği gibi, tırnaklarımızla savaşmak zorunda kalırsak o zaman yapmamız gerekeni yapacağız." açıklamasında bulundu.

        AUSTIN'DEN AÇIKLAMA

        ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısı bağlamında bu ülkeye yakında gönderilecek silahlarla ilgili bir değerlendirme sürecinde olduklarını ve bu süreç devam ederken bazı silahların sevkiyatını askıya aldıklarını doğruladı.

        Savunma Bakanı Austin, Senatoda katıldığı bütçe görüşmelerinde Refah'taki son duruma ve ABD'nin İsrail'e bazı silahların sevkiyatını durdurduğuna ilişkin haberleri değerlendirdi.

        Austin, İsrail'in Refah'a yönelik kapsamlı bir kara saldırısı düzenlemesini istemediklerini, bu konudaki net mesajlarını Tel Aviv'deki muhataplarına aktardıklarını ve Biden yönetimi olarak bölgedeki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

        Austin, "İsrail'in kendini savunma araçlarına sahip olduğundan emin olmaya devam edeceğiz. Ancak şu anda Refah'taki gelişmelerin seyri bağlamında yakın zamanda (İsrail'e) gönderilecek güvenlik desteği sevkiyatlarını değerlendiriyoruz. Mevcut durumu değerlendirirken içinde yüksek miktarda mühimmat barındıran bir sevkiyatı durdurduk." dedi.

        Refah'taki 1,5 milyondan fazla Filistinli sivilin durumunun çok zor olduğuna dikkati çeken Austin, "Refah'ta kesinlikle büyük bir çatışma görmek istemiyoruz." diye konuştu.

        İsrail'e bundan sonraki silah sevkiyatlarının devamı noktasındaki değerlendirme sürecinin de devam ettiğini söyleyen Austin, askıya alınan sevkiyatla ilgili, "Bununla ilgili nihai bir karara ulaşmış değiliz." dedi.

        İsrail güçleri Salı günü Gazze ile Mısır arasındaki Refah'taki ana sınır kapısını ele geçirdi ve bu küçük bölge yardım gönderilmesini sağlayan yolu kapattı. Pazartesi günü İsrail ordusu, Refah'ın doğusundaki 100 bin kişiye tahliye uyarısında bulunmuştu.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa