Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Yunanistan ile Makedonya 'musakka'yı paylaşamıyor

        Times'ın Atina Muhabiri Anthee Carassava, haberinde Yunan halkı musakkanın, Almanya'daki bir yemek fuarında Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya'nın devlet sembolü altında servis edildiğini görünce şoke olduklarını belirtti.

        Korfu adasında bir restoran sahibi olan Anastasis Paipetis, "Makedonya yemeğiymiş gibi reklamını yapıyorlardı. Sadece o da değil, Yunan yoğurdunu ve kahvesini de kendilerininmiş gibi sunuyorlardı." diyor.

        Haberde Yunanların, Makedonya'nın bu ismi alması ve Büyük İskender'i kendilerinin kabul etmesinden uzun süredir şikayetçi oldukları da belirtiliyor.

        İSİM SORUNU

        Başta Türkiye olmak üzere birçok devlet,Makedonya'yı anayasal adı olan "MakedonyaCumhuriyeti" ismiyle tanısa daYunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

        Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana güney komşusuYunanistanile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamıyor.

        YunanistanBaşbakanı Çipras ileMakedonyaBaşbakanı Zoran Zaev, "KuzeyMakedonyaCumhuriyeti" adı üzerinde anlaştıklarını açıklamış, iki ülke hükümet temsilcilerin katılımıyla 17 Haziran 2018'de anlaşmaya imzalar atılmıştı.

        AnlaşmanınYunanistantarafından da onaylanmasının ardından iki ülke de sorumluluklarını yerine getirmiş oldu. BöyleceMakedonya'nın "KuzeyMakedonyaCumhuriyeti" ismi ile resmi olarak NATO'nun 30. üyesi olması bekleniyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa