Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİİRT (AA) - Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, "Biz ne zaman ilimden irfandan uzaklaşmış isek İslam toplumları olarak maalesef İslam dışı güçler tarafından hep yönetilir konuma geldik." dedi.

        Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Selahaddin Eyyubi Sempozyumu" başladı.

        Tutulmaz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, ilim ve irfanın merkezi olarak anılan Siirt'te Selahaddin Eyyubi'yi anlatan bir sempozyum düzenlenmesinin Siirt ve üniversite açısından anlam taşıdığını söyledi.

        Siirt'in ilim ve irfan merkezi olduğunun göstergelerinden birinin Tillo ilçesindeki "Güneş Hadisesi" olduğunu belirten Tutulmaz, bunun astronomi ilminin o dönemde hangi aşamada bulunduğunu gösterdiğini anlattı.

        O kültürün Selahaddin Eyyubi'yi ortaya çıkardığını kaydeden Tutulmaz, "Biz ne zaman ilimden irfandan uzaklaşmışsak İslam toplumları olarak maalesef İslam dışı güçler tarafından hep yönetilir konuma geldik." diye konuştu.

        İslam toplumları ne zaman kendi kendini yönetme çabası gösterdiyse hemen içindeki gruplar tarafından bu düşüncenin bertaraf edilmeye çalışıldığını söyleyen Tutulmaz, "Bunu tarih hep yazmıştır ve bunu da biz çok yakın tarihte yaşadık. Artık birlik, dirlik olmaya ihtiyacımız var." dedi.

        - "Biz Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'i anlamamışız"

        Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İslam Tarihçisi Prof. Dr. İhsan Sürreya Sırma da tarihin bir döneminde ilmin ihmal edildiğini, alimlerin asıldığını, kitapların rafa konulduğunu, bu nedenle bugün İslam coğrafyasının bu hale geldiğini kaydetti.

        "Şu an tıpkı Selahaddin Eyyubi dönemini yaşıyoruz." diyen Sırma, şöyle devam etti:

        "İslam aleminin her tarafını geziyorum. Müslümanlar birbirinin düşmanı olmuş. Ya İslam yanlıştır ya da bu insanlar yanlış. İslam doğru olduğuna göre, biz Müslümanlar yanlış yoldayız. Biz Müslümanlar Muhammed Aleyhisselam'ı anlamamışız. Biz Müslümanlar Kur'an-ı Kerim'i anlamamışız. Onun için bu haldeyiz.

        Seneler önce Irak'a ABD'nin saldırdığını ve dönemin ABD Başkanı Bush'un "Bu yaptığımız savaş bir haçlı seferidir" dediğini söyleyen Sırma, "Emperyalist Batı hiçbir zaman bunu aklından çıkarmıyor. Halen saldırıyorlar. O Batı'yı onların içerisinde yaşayan birisi olarak çok iyi biliyorum." şeklinde konuştu.

        Sempozyum, 3 gün sürecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Siirt haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Siirt Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Siirt İlçeleri
        Tüm Siirt Haberleri
         Siirt

        Siirt

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa