Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT (AA) - Tokat'ın Sulusaray ilçesinde, 2 bin yıllık geçmişe sahip Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları yeniden başladı.

        İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2016 yılı kazı çalışmalarına başladıklarını söyledi.

        Kazının Müze Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) işbirliği ile sürdürüldüğünü dile getiren Akyüz, "Bu sene yaklaşık 45 günlük bir kazı çalışması olacak. Buradaki kazı çalışmaları 1980 yıllarda başladı. 1990'lı yıllarda Galler Prensi Charles Philip Arthur George bölgeyi ziyaret ederek antik kentin önemine dikkat çekmiş." dedi.

        Vali Cevdet Can ile mektup yazarak Prens Charles'ı yeniden davet ettiklerini anlatan Akyüz, "İnşallah tekrar gelir ve antik kent kazısının ilerlemiş halini görür. Kazasız belası bir kazı dönemi olmasını diliyorum. Yapacağımız kazılarda inşallah iyi bulgular ortaya çıkar. Tokat tarihine ışık tutacak eserlerin ortaya çıkması en büyük temennimiz. Sebastapolis Antik Kenti, önemli bir yer." değerlendirmesinde bulundu.

        - Roma dönemine ait hamam

        GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Dilek Ful ise kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını belirterek "25 işçi, 10 kişilik bilimsel bir heyet ile çalışıyoruz. Çalışmalarımızı 45 gün sürdürmeyi planlıyoruz." dedi.

        Bu sene hamam bölgesinde kazı çalışmalarını sürdüreceklerini bildiren Ful, şunları kaydetti:

        "Roma dönemine ait olduğunu düşündüğümüz alandayız. Hamamın sınırlarını belirlemek amacıyla etrafında iki açma açtık. Hamamın sınırlarını belirleyeceğiz inşallah. Burayı büyük olasılıkla hamam olarak nitelendirebileceğiz. Hamamın tamamı ortaya çıkmış gibi görünüyor. Önceden tamamına yakını kazılmadığı için kompleks bir yapının parçası olabileceğini düşünmüştük. Elde edilen veriler bunu kanıtlamadı. Şimdi burasının küçük bir hamam olduğunu düşünüyoruz."

        - Sebastapolis Antik Kenti

        Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.

        Roma İmparatoru Trajan zamanında MS 98-117 yıllarında Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edilen antik kent, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olmuştu.

        Döneminde çok az şehrin sahip olduğu, zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisi bulunan Sebastapolis, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybetti, zamanla da unutuldu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Tokat İlçeleri
        Tüm Tokat Haberleri
         Tokat

        Tokat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa