Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yozgat Belediyesi çöpten elektrik üretecek

        (Fotoğraflı)

        Bahadır Muhlis Gökgül

        YOZGAT (İHA) - Yozgat'ın Salmanfakılı Köyü yakınlarında yer alan Katı Atık Düzenli Depolama Merkezinin bulunduğu bölgeye yeni bir işletme sahası kuracaklarını belirten Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, bu tesiste Yozgat ve ilçelerden toplanan çöplerin gazından elde edilecek enerji ile elektrik üreteceklerini söyledi.

        Yozgat Belediyesi, şehir merkezinde ve ilçelerde toplanan çöplerin rastgele depolanmalarının önüne geçmek ve çöplerden çıkan gazdan elektrik üretmek için yeni bir işletme tesisi kuracak.

        Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, "Yozgat'ımızın gerçekten temiz bir çevre olması için Yozgat Belediyesi olarak çok büyük bir gayret içerisindeyiz. Bilindiği gibi bir katı atık düzenli toplama tesisimiz var ve düzenli depolama yapıyoruz. Ama şimdi bir adım daha attık Yozgat'ta toplanan çöplerin ekonomik olarak değerlendirilmesi için birtakım çalışmalarımız var. Bunun için öncelikle yerinde ayrıştırma diye bir yönteme başladık. Bazı yerlerde plastik ve kâğıt çöpler için ayrı toplama yerlerimiz var. Artık 2017'den itibaren de çöpleri, daha da ekonomik değerlendirmek ve geri dönüşüm için ihalemizi hazırladık. İhalemizi aslında 15 gün önce yapmıştık. Fakat birtakım teknik aksaklıklar nedeniyle ihalemizi iptal edeceğiz ve Ocak ayında tekrar ihaleyle çıkacağız. İhalemize firmalar büyük ilgi gösteriyor" dedi.

        Düzenli depolama Merkezimin olduğu Salmanfakılı köyü yakınında olan bölgeye yeni bir işletme tesisi kuracaklarını söyleyen Başkan Arslan, "Biz çöpümüzü şu an düzenli bir şekilde topluyoruz. Çöpü belli bir yere götürüp üzerini kapatıyoruz. Ama şimdi kurulacak tesisle birlikte giden çöpler orada ayrıştırılacak ve elektrik üretiminde kullanılacak. Aynı zamanda çöp suyu ayrıştıracak tesisimizde kurulacak. Şu anda var ama daha modern bir tesis kurulacak. Burada yapmak istediğimiz, toplanan çöplerden elektrik üretmek. Yine çöplerden kağıt, plastik, teneke gibi atıklarda ayrıştırılacak ve ekonomik olarak ayrıca değerlendirilecek. Hem ekonomiye hem de geri dönüşüme katkımız olacak ve çevremiz daha az kirlenmiş olacak. Onun ötesinde de Yozgat Belediyesi ve Yozgat Katı Atık Birliği'ne üye olan Sorgun, Sarıkaya, Çekerek ve Yerköy gibi belediyelerimiz için de geri dönüşümden ilave gelir sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

        Yozgat merkezde günlük 110 ton çöpün çıktığını belirten Başkan Arslan, "İlçelerden gelen çöplerde buraya gelecek ve günde yaklaşık 200 ton çöpü işlemiş olacağız. Şu anda Yozgat merkezin çöpü günlük 110 ton civarında. Bu ekonomiye önemli bir katkı sağlamış olacak. İhale şartlarına göre kurulacak tesiste üretilen gelirde yüzde 10-20 olarak belediyemize gelir sağlayacak. Yıllık 1.5 milyon lira gelir sağlayacağız. Bu gelir de Yozgat'a hizmet olarak geri dönecek" ifadelerinde bulundu.

        (BMG-AÖ-Y)

        13.12.2016 11:19:01 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Yozgat İlçeleri
        Tüm Yozgat Haberleri
         Yozgat

        Yozgat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa