Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yozgat'ta yetişen muz tadındaki kavunun hasadı başladı

        (Fotoğraflı)

        Ömer Ertuğrul

        YOZGAT (İHA) - Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yetişen, değişik aroması nedeniyle 'yer muzu' olarak da adlandırılan 'bağrıbütün' adlı kavunun hasadına başlandı.

        Bölgede yetişen kavun türüne, içerisindeki çekirdeğinin birbirine yapışık, iri yumurta büyüklüğünde, bir arada bulunması nedeniyle 'bağrı bütün' ismi verilen kavunun, farklı bir kokusu ve tadın nedeniyle büyük talep görüyor.

        Aydıncı İlçe Belediye Başkanı Ahmet Koçak, bağrıbütün isimli kavunun yöre halkı tarafından yer muzu diye de adlandırıldığını söyledi. Koçak, "Kavunun, muz ile kavun arasında bir tadı var. Özelliği içinin bir bütün olarak çıkmasıdır. Nesilden nesile burada yetişen yöreye özgü bir ürün. Üç beş yıl öncesine kadar herkes bahçesinde tarlasının bir kenarında yiyeceği kadar ekerdi. Yöresel bir ürün olduğu için burada tüketiliyordu. Son zamanlarda dışarıya da tanıtımını yaparak ürünün pazarlanması yönünde girişimlerimiz oldu. Çiftçilerimiz Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi illerden sipariş aldıkları yerlere ürünlerini pazarlıyor." dedi.

        Yöresel ürün olan bağrıbütün kavunun tanıtımını yapmak için çalışma başlattıklarını ifade eden Başkan Koçak, " İlçemize bağrı bütün parkını da yaptık. İlçemizin tarımsal bir ürününü ön plana çıkartarak hem ilçemizin hem de Yozgat'ın tanıtımına bir katkı sağlamak istiyoruz. Bağrı bütün 10 dilime ayrılıyor ve içi bütün çıkıyor. Zaman zaman çekirdeklerini değişik illere götürüyorlar deniyorlar fakat buradaki gibi olmuyor. Bu çekirdekler orada kavuna dönüşüyor. Endemik olarak yöremize ait bir bitki. Ürünümüzü yapacağımız çalışmalarla Türkiye'de değil dünyada tanınabilir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Dezavantajımız ürünümüzün bir hafta 10 günlük ömrü oluyor dalından kopartıldıktan sonra 10 gün içerisinde bu ürünün tüketilmesi gerekiyor. Aksi takdirde tadı bozuluyor. Bu yıl çiftçilerimiz 100 tona yakın bir ürün elde ettiler. Ürünümüzün Pazar sıkıntısı yok hatta talep çok." diye konuştu.

        Çiftçilerden Dursun Karabulut, bağrıbütün kavunun bu yıl iki dönüm olarak ektiğini belirterek, "Hasadına başladık 5 - 6 ton arasında bir ürün bekliyorum. Tanesini 2,5 liradan satıyorum. Antalya, İzmir, Bursa ve Muğla illerine gönderdim. Ürünümüze rağbet fazla ama ürünümüzü çok fazla tanıyan yok . Sadece Türkiye'de burada yetişiyor. Başka yerde olduğu zaman bu tadı vermiyor. Ürünümüzü tanıtabilirsek daha fazla ekmeyi düşünüyorum." şeklinde konuştu.

        (ÖE-SK)

        01.09.2016 12:38:16 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Yozgat İlçeleri
        Tüm Yozgat Haberleri
         Yozgat

        Yozgat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa