Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        60 MİLYONLUK DEV PROJE BAŞLIYOR

        - ENTEGRE TESİSLERLE "GAZ,ELEKTRİK VE GÜBRE" ÜRETİLECEK

        - ÇORUM BELEDİYE BAŞKANI MUZAFFER KÜLCÜ;

        - "ÇEVREYE YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR DOĞAYA VE İNSANA VERDİĞİMİZ DEĞERİN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ"

        M. MUTTALİP YALÇIN

        ÇORUM (İHA) - Çorum Katı Atık Yönetim Projesi yapımı için imzalar atıldı. İhaleyi alan firma Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile sözleşmesini imzalayarak çalışmalarına başladı.

        Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çorum Belediyesi tarafından ortaklaşa yapılacak olan Katı Atık Tesisi ve çöp toplama istasyonlarının Ocak ayının sonuna doğru inşaat çalışmasının başlayacağını açıkladı.

        2017 yılının sonunda tesisin faaliyete geçmesini planladıklarını belirten Başkan Külcü, "Katı Atık Projesi'nin maliyeti 55 milyon TL'yi bulacak. Projenin inşaatı devam ederken ayrıca 5 milyon TL'lik makine ve ekipman ihalesi de yapılacak. Böylece toplam yatırım bedeli 60 milyon TL'yi bulacak. İlçelerimizin de dahil olduğu, onların da katı atıklarının toplanarak işleneceği tesisimizle birlikte şehrin genelinde çöpler niteliklerine göre ayrıştırılacak. Vahşi depolama sisteminden çıkarak düzenli depolama sistemine de geçmiş olacağız."dedi.

        Başkan Külcü, çevreye yaptıkları yatırımların Çorum Belediyesi'nin çevreye ve insana verdiği değerin en önemli göstergesi olduğunun altını çizdi.

        ENTEGRE TESİSLERLE GAZ,ELEKTRİK VE GÜBRE ÜRETECEK

        Çöplerin depolama ve rehabilite alanlarındaki metan gazını toplamak için gaz toplama sisteminin kurulacağını ifade eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Daha sonra burada kurulacak entegre tesislerle gaz üretimi sonrası elektrik üretimine de geçeceğiz. Ayrıca tesiste evsel ve bahçe atıklarından gübre üretebilecek" dedi.

        Çorum Belediyeler Çevre Birliğine üye olan ilçe belediyeler bu proje ile vahşi depolamadan düzenli depolama sistemine geçeceğini belirten Başkan Külcü; "ayrıştırma sistemi ile çöpler ayrıştırılacak. Bu sayede çöplerin çevreye zararı engellenecek ve ekonomiye kazandırılmış olacak. Birliğe üye ilçelerdeki çöpler için Laçin, İskilip, Alaca ve Sungurlu ilçelerinde olmak üzere dört adet transfer istasyonu kurulacak tırlar vasıtası ile çöpler merkeze taşınacak. Çorum merkezdeki ve ilçelerdeki mevcut vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapatılacak. Çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacak."dedi.

        HAŞERE OLUŞUMU AZALACAK

        Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Katı Atık Bertaraf tesisi ile birlikte sinek ve haşere oluşumunun da azalacağını söyledi. Yaz aylarında sinek ve haşereyle etkin mücadele ettiklerini ancak buna rağmen sinek ve haşerenin engellenemediğini vurgulayan Külcü, "Vahşi depolama bölgeleri haşerenin oluşma noktalarından biri olduğu için Katı Atık Projesi ile bununda önüne geçmiş olacağız. Düzenli depolama sistemi ile çöplerin üzeri kapatılacak ve haşere oluşumu böylece buralarda son bulacak. Depolama alanından sızan sular için arıtma tesisi yapılacak. Merkez ve ilçelerde yapılacak bu çalışma ile çevre, doğa ve yer altı suları korunmuş olacak" diye konuştu.

        (MMY-BÖ)

        13.01.2016 13:56:31 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çorum haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çorum Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çorum İlçeleri
        Tüm Çorum Haberleri
         Çorum

        Çorum

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa