Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YOZGAT TKDK HİBE DESTEKLERİYLE MODERN TESİSLERE KAVUŞUYOR

        ÖMER ERTUĞRUL

        YOZGAT (İHA) - Yozgat'ta Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleriyle modern hayvancılık tesisleri kuruluyor.

        Yozgat'ta hayvancılığın gelişmesinde büyük katkısı olan TKDK verdiği hibe desteklerle üreticilere modern tesisler kazandırıyor. Yozgat'ın Çandır İlçesinde 212 başlık modern besi tesisi kuran Halim İlbay, TKDK'nin destekleriyle Avrupa standartlarında tesislerin kurulduğunu söyledi.

        Çandır ilçesinde TKDK desteklerinden yararlanarak ilk tesisi kendilerinin kurduğunu ifade eden İlbay, "Yaptığımız araştırmalar sonucunda proje hazırlayarak TKDK'ye müracaat ettik. Çandır'da ilk işi biz yaptık. Daha sonra bizim yaptığımız tesisi gören diğer vatandaşlarımızda proje hazırladı ve ilçemiz TKDK'den en fazla hibe alan ilçe oldu" dedi.

        VATANDAŞ SÖYLENENE DEĞİL GÖRDÜĞÜNE İNANIYOR

        TKDK'nin kırsal kalkınmaya büyük destek verdiğini ifade eden İlbay, " Vatandaşımız söylenilene değil gördüğüne inanıyor. Bizim bu işlerimizi yaptığını gören insanlar gelip bizlerden bilgi aldı, bizde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Bizimle birlikte tesis sayıları da artmaya başladı. Yaptığımız 212 başlık besi tesis modern bir tesis oldu. Burada bir bakıcı az iki bakıcı çok diye biliriz. Tamamen makineye dayalı hayvan refahı ön planda olan bir yatırım. 2 milyon 200 bin TL maliyeti bulunan tesisimize bir milyon 420 bin lira civarında TKTD hibe aldık" diye konuştu.

        TKDK'nin önemini vatandaşların yeni yeni anlamaya başladığını vurgulayan İlbay, "TKDK nedir diyenlere ben bir bagaj dolusu evrak verdim bir bagaj dolusu para aldım diye cevap veriyorum. Bunu Yozgat'ta insanlarımız yeni yeni yapmaya başladı. Kayserili bir yatırımcımız geldi burada süt tesisi kurdu. Yine Kayseri'den gelen iki yatırımcımız var. 6 milyonluk bur yatırım daha Çandıra geliyor. Yozgat insanı bu konuda biraz tutucu ve biraz da korkak davranıyor. Daha önce tıbbi aromatik bitki ekiminden dolayı traktör verildi. Samsun'un aldığı traktör sayısı 600 civarındadır. Samsunun toplam tarım alanı bir Boğazlıyan, bir Yerköy etmez. Yozgat'ın aldığı traktör sayısı 95'tir" dedi.

        VATANDAŞ TEREDDÜT EDİYOR

        TKDK'nin desteklerinden yararlanmak isteyenlerin bir tereddüt içerisinde olduğuna değinen İlbay, "Vatandaşımız devlet bedava para mı verir, bugün verir yarın alır, hayal peşinde koşuyorsunuz diye insanları korkutuyorlar. Bu işi yapanlar da aynısını yapıyor. Ben 10 yatırımcıyı gezdim tamamı bana işin zor tarafını anlattı. Ama ben herkes yapsın istiyorum. Vatandaşlar yararlansın diye fahri danışmanlık da yapıyorum. Bu iş çok zor değildir. TKDK çok büyük bir imkan sağlıyor vatandaşlarımız bu imkanlardan yararlansın verilen hibe destekleri kullansın. Çandır ilçemizde 7-8 fabrika kurulmuş ve sermaye sıkıntısı, kalifiye elaman, pazara uzaklık sebepleriyle kapanmıştır. Ama hayvancılıkta böyle bir sorun bulunmamaktadır. Bu güne kadar Çandır ilçemize TKDK'den dolayı 30 milyon civarında bir yatırım yapılmıştır. Hayvancılığın yanında et tavukçuluğu konusunda da tesislerimiz kuruluyor. İnşallah Yozgat TKDK'nin destekleriyle hayvancılıkta önemli bir yere gelecektir" ifadelerini kullandı.

        Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Selim Türker, uygun bulunan 256 proje sahibi ile sözleşme imzalayarak, toplam yatırım tutarı yaklaşık 232 milyon lira olan bu projelere yaklaşık 131 milyon lira destek kararının çıktığını söyledi.

        Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat'ta son yıllarda hayvancılık sektörünün de önemli bir ivme kazandığına dikkat çeken TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, bugüne kadar il genelinde 73 süt üreten, 26 et üreten olmak üzere toplam 99 hayvancılık projesinin desteklendiğini kaydetti.

        (ÖE-AÖ-Y)

        16.11.2015 15:18:15 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Yozgat İlçeleri
        Tüm Yozgat Haberleri
         Yozgat

        Yozgat

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa