Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SÜTÇÜLER KEKİĞİNDE HASAT BAŞLADI

        FERHAT KAYA

        ISPARTA (İHA)- Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak ün salan yayla kekiğinin, Sütçüler yöresinde yabani haliyle toplanarak yüzde 90'ı ihraç edilen endemik bir tür olduğunu söyledi.

        Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, son yıllarda odun dışı bitkisel ürünlere verilen önemin arttığını, bitkisel ürün çeşitliliğine sahip olan yörelerdeki potansiyel durumdan en uygun şekilde yararlanmak için çalışmalar yapıldığını söyledi. Tüfekçi, çalışmalarla ormanlık alanlardaki tıbbi ve aromatikbitkiler, boya bitkileri, süs bitkileri, yem bitkileri, tohum, meyve, yaprak, kabuk, kök, reçine ve mantar gibi odun dışı orman ürünlerinin envanter ve yönetim planlarının hazırlandığını, bu planlarla envanteri yapılan türlerin kabul edilebilir en yüksek seviyelerde hasat miktarına ulaşılması hedeflendiğini belirtti.

        500 TONLUK REKOLT EBEKLENTİSİ

        Dünya kekik pazarında 'Sütçüler kekiği' ve 'Tota kekiği' olarak bilinen yayla kekiğinin, Sütçüler yöresinde yabani haliyle toplanarak yüzde 90'ı ihraç edilen endemik bir tür olduğunu aktaran Tüfekçi, "Doğal dengesinin korunması durumunda devamlı gelir getiren ürünün sürekliliğini sağlamak ve daimi ürün alabilmek amacıyla, toplama işini yapanlara şartname imzalattırılıp, kekiğin sürdürülebilirliği açısından en az zarar göreceği çiçeklenme sonu döneminde toplanmasına izin veriliyor. Ayrıca kesim dönemleri oluşturularak ara yılında toplanmayan bitkilerin tohum dökerek çoğalmalarının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Kekiğin 2014 yılında üretimi yaklaşık 400 ton civarında olmuştu. 2015 yılında ise 500 ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor" dedi.

        2 MİLYON TL KATIK SAĞLIYOR

        Kooperatifler ve yerel tüccarlar tarafından toplanan yüksek aromalı ve keskin tatlı, ünlü yayla kekiğinin, kuru ya da yaş olarak bölgedeki kekik işleme tesislerinde değerlendirildiğini, toplanmasından kekik yağı olarak ihracına kadar geçen süreçte yöre halkına yaklaşık 2 milyon TL ek gelir sağlandığını kaydeden, Tüfekçi şöyle devam etti,

        "Ayrıca, toplama sezonunun başlaması ile hasadın daha sağlıklı ve sorunsuz yapılabilmesi adına, hasattan önce, sınır konularında yaşanılabilecek ihtilaflar ve toplama tekniği konularında Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ODÜH Şube Müdürlüğü ve Sütçüler İşletme Müdürlüğü tarafından toplayıcı durumunda bulunan orman köylüleri ve kooperatif başkanlarının katılımıyla bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kekik çok iyi bilinen bir halk ilacı olarak, hem tıp alanında hem de yemeklerde baharat olarak tüketiliyor. Değerlendirilen kısımları yaprakları ve uçucu yağı olup, sindirim sistemi ve üst solunum yolu rahatsızlıklarında, hazımsızlık, iştahsızlık ve öksürüğe karşı kullanılıyor. Ayrıca antiseptik, yatıştırıcı, gaz söktürücü, balgam söktürücü, kramp çözücü özellikleri bulunuyor. Gıdalarda bozulmaya ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler üzerindeki antibakteriyel etkileri nedeniyle son yıllarda fazlaca aranan bir baharat bitkisi olarak karşımıza çıkıyor."

        YÜZDE 70'İ TÜRKİYE'DEN KARŞILANIYOR

        Tüfekçi, ülkemizin dünya kekik ticaretinin yaklaşık yüzde 70'ini elinde bulundurduğunu, yüzde 3 oranında uçucu yağa sahip kekiğin yöredeki tesislerde kekik yağı ve kekik suyu olarak işlendiğini de söyledi. Kekiğin, baharat, ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanıldığını, kaydeden Tüfekçi, "ABD başta olmak üzere, Almanya, Hindistan, İtalya, İngiltere, İsveç, Rusya, Hollanda, Avustralya, Macaristan, Kanada, Polonya ve Japonya gibi birçok ülkeye gönderiliyor" dedi.

        (FK-SÇ-Y)

        14.09.2015 16:49:42 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Isparta haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Isparta Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Isparta İlçeleri
        Tüm Isparta Haberleri
         Isparta

        Isparta

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa