Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Adana Büyükşehir Belediyesi, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarına yeniden hayat vermek ve zanaatkar köylülerin turizmden pay almasını sağlamak amacıyla çalışma başlattı.

        Torosların eteklerindeki dağ köylerinde hayatın zorluklarına göğüs geren dar gelirli vatandaşların yüzünü güldüren kırsal kalkınma projeleri yapan Adana Büyükşehir Belediyesi, kaybolmaya yüz tutan el sanatlarına yeniden hayat vermek ve zanaatkar köylülerin turizmden pay almasını sağlamak amacıyla çalışma başlattı. Başkan Hüseyin Sözlü’nün talimatları doğrultusunda Aladağ ilçesinde zamana direnen usta elleri öne çıkarmak için harekete geçen Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Şube Müdürü Yusuf Delikoca, ahşap oymacılık, dokumacılık ve semercilik mesleğinin son temsilcilerinin öykülerini derledi.

        Yeşilin her tonunu barındıran, doğal güzellikleriyle trekking ve kamp turizminin gözde parkurlarına sahip Aladağ’ın daha fazla turist çekmesi ve yöre halkının ekonomik kazanç elde etmesi için kolları sıvayan Yusuf Delikoca, Büyük Sofulu Köyü’nde zamana direnen usta elleri keşfetti.

        Adana’ya 130 kilometre uzaklıkta, Yörük kilimi gibi üstünde bütün renklerin çiçeklendiği Büyük Sofulu Köyü’nde çam dallarını yontarak bardak, kaşık, kepçe, oklava ve sofra yapan, çam kabuklarından oyuncaklar üreten, ahşabı keçe ve deriyle yoğurup semer yapan, yün iplerden motif motif çul dokuyan köylüler, bu araştırmanın kahramanları oldu.

        Sağır ve dilsiz Bayram Aybar’ın çam kabuğundan oyuncaklarını, aynı şekilde engelli olan Himmet Koç’un ahşap sofralarını, çamdan bardak yapan Feyyaz Cingöz’ü, kaşıkçı Mahmut Akkol’u, semerci Osman Ok’u, dokumacı Zahide Gönül’ün ustalığını kayda geçiren Yusuf Delikoca, yöre halkına yeni ufuklar açtı.

        Maceracıları çağıran yaylalar

        Yusuf Delikoca, Trak, Acıman, Köküt yaylaları, Hacer ormanı, Kapuzbaşı şelalaleri, buzul gölleri ile Yörük kültürünü fotoğraf karesinde ölümsüzleştirmek isteyenler maceracılar için Aladağ’ın eşsiz bir bölge olduğunu vurguladı.

        Aladağ insanının gönlü kadar sofrasının da zengin olduğunu belirten Delikoca, “Toroslar’ın güzelliklerine çıplak gözle tanıklık etmek, çam kokusuyla ciğerleri doldurmak, odun ateşinde demlenen yayla çayını yudumlamak, geleneksel usullerle hazırlanan üzüm, dut pekmezi, pestil ve cevizli bandırmadan tatmak isteyen yerli ve yabancı turistleri Aladağ’a davet ediyoruz. Aladağ’ın güzelliklerini yaşayan insanların ilçemizden ayrılırken, sevdiklerine armağan olarak ahşaptan oyma veya yontma ürünleri, el dokuması çulları satın almalarını arzu ediyoruz. Bu sayede yöre insanımızın refahı arttırmayı amaçlıyoruz. Başkanımız Hüseyin Sözlü’den aldığımız güç ve destekle Torosların eteklerindeki dağ köylerinde saklı kalmış hazineleri ortaya çıkarma ve turizm destinasyonlarına dahil etme çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Adana haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Adana Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Adana İlçeleri
        Tüm Adana Haberleri
         Adana

        Adana

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa