Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kış mevsimini Silifke ilçesinde sahile yakın kesimlerde geçiren yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarına gidecek Sarıkeçili Yörükleri, göç öncesi etkinlik düzenledi.

        Hazırlık kapsamında AK Parti Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan, Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mustafa Çetin ve yönetim kurulu üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yusuf Gün ve vatandaşların katılımıyla Işıklı Mahallesi'nde göç öncesi etkinlik düzenlendi.

        Göç eden Sarıkeçililer Türkmenler Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Yağal, Yörüklerin yaşadığı sorunları dile getirdi. Türkler’in Anadolu’ya gelişlerinden bu yana konar göçer kültürle yaşayan Yörüklerin en son temsilcisi olarak yaklaşık 150 hane kaldıklarını belirterek, "Bu kültürü geçmişten günümüze eksiksiz bir şekilde devam ettirmekteyiz. Fakat bu kültürü devam ettirirken gelişen teknolojinin ve yoğunlaşan nüfusun da beraberinde getirdiği bir takım sıkıntılarla yüz yüze kalmaktayız. Birçok sıkıntımız devlet tarafından karşılanmakta. Yaşam süresi içinde sıkıntılar oluyor. 2012 yılında çıkarılmış olan izinli otlatılma ile Sarı keçili Yörükleri ile hayvancılık ve yaylacık yapanlar birtakım rahatlıklara kavuştu.

        Bugün Sarıkeçililerin en çok karşılaştığı olaylardan birisi göç yolları. Tarım arazilerinin daha fazla tarıma açılmasıyla değişik projelerle ormanların yasak hale getirilmesi ile bu nedenle göç yollarının uzaması günlük işlerin yapılması neticesinde çok büyük sıkıntılar çekmekteyiz. Birçok zaman sürülerle karayolunu kullanmak zorunda kalıyoruz ve trafik sorunları yaşıyoruz. Özellikle yaz mevsiminde çok sıkıntılar çekiyoruz. Biz Yörükler olarak diyoruz ki, kalıcı ve etkili bir çözüm bulunamazsa bu kültür en fazla 10 sene yaşayacaktır. Şu anda tek geliri kıl keçi ve hayatını konargöçer olarak yaylalarla göçerek devam ettiren yörükler için de sorun olacak” dedi.

        Milletvekili Tezcan da, Meclis'te vereceği önergeyle Yörüklerin yaşantısını, Yörük kültürünü, sorunlarını araştıracak bir komisyon kurulması amacıyla önerge vereceğini kaydetti.

        Çamlıyayla, Tarsus'tan Anamur'a kadar 320 km'lik sahil şeridinde Toros dağlarına göçen yaklaşık 2 bin Sarıkeçili Yörüklerinin yaşadığını ifade eden Tezcan, “Geçen yıl Yörük kardeşlerimizi çadırlarında ziyaret ettik, toplantılar yaptık, sorunlarını dinledik” dedi.

        Çocukluğunu dedesinin yanında üç direkli kıl çadırda geçirdiğini vurgulayan Tezcan, “Bunu içtenlikle söylüyorum çünkü bu hayatın zorluklarını, sıkıntılarını, zahmetlerini, ama öbür yandan da çok yıldızlı otel konforunda kesinlikle unutamadığım anılarım var. Bunları günlerce konuşsak bitiremeyiz” dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mersin İlçeleri
        Tüm Mersin Haberleri
         Mersin

        Mersin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa