Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Frig Vadisi içerisinde yer alan şarap deposu, aradan geçen yaklaşık 3 bin yıla rağmen bozulmadan kalabilmiş.

        Anadolu'ya gelerek yerleşik hayata geçen Frigler, aslında bir çok tüf kayalarını oyarak günümüze kadar gelen eserler bırakmayı başardılar. Bunlardan bir tanesi ise İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde yer alan Üçler Kayası köyünde bulunuyor. Bostantepe üzerinde kendilerine bir yerleşim alanı oluşturan Frigler, tepenin üst kısmına bir de depo yaptılar. Burada üzümler ezilerek suları çıkarılırken, oluklar vasıtasıyla sular depo içerisine akıyordu. Bir yılın ardından fıçılara alınan üzüm suları, eskimeye bırakılıyordu. Böylece kaliteli şaraplar üreten Frigler, Romalıların da fikir babası olmuşlar.

        Şarap deposu hakkında bilgiler veren Frig Vadileri Rehberi Tanju Tetik, üretilen şarabın tedavi amaçlı da kullanıldığından söz etti. Tetik, "Yerleşim yerinin üstüne yapılan kuyu, aslında mitolojik şarap deposu. Roma dünyanın en ünlü şaraplarını üretiyordu fakat bunu Friglerden öğrendiler. Burada bulunan yükselti üzüm presi olarak kullanılıyor. Yani üzümler orada çiğneniyor. Oluklar vasıtasıyla da depo içerisine biriktiriliyor. Depo dolduktan sonra üzeri bir örtü ile kapatılıyor. 1 yıl sonraki hasat döneminde depo açılarak üzüm suyu fıçılara dolduruluyor. Daha sonrasında eskimeye bırakılıyor. Friglerin keyiflerine düşkün oldukları ortaya çıkıyor. Hasat mevsiminde kral ve kraliçe de buraya gelerek, bu şaraplardan tadıyorlar. Aslında sadece içmek için değil tedavi amaçlı olarak da bu şaraplar kullanılmış" dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Afyonkarahisar İlçeleri
        Tüm Afyonkarahisar Haberleri
         Afyonkarahisar

        Afyonkarahisar

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa