Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        – Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü etkinliklerle kutlandı.

        Rize Valiliği önünde gerçekleşen törene Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal ile çok sayıda bürokrat, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

        Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkanı Reşat Kasap'ın Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başlayan törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.

        Rus askerlerinin 2 Mart 1918 tarihinde Rize'den çekilmeye başladığını ifade eden Binbaşı Özgür Çeşmeci yaptığı konuşmada ''28 Temmuz 1914 yılında başlayan 1. Dünya Savaşı sonrasında 10 Şubat 1916 yılında Rus birlikleri Fındıklı ilçesine girdi, 5 Mart tarihinde ise Çayeli ilçesi işgal edildi, 6 Mart Tarihinde ise Taşlıdere'ye girildi ve 9 Mart tarihinde ise Rize işgal edildi. Samsun'dan yola çıkan Türk birlikleri gelmeden Rize işgal edildi. Rusya'da başlayan iç karışıklık nedeniyle yapılan anlaşma gereği Rus askerleri 2 Mart 1918 tarihinde Rize'den çekilmeye başladı, yapılan anlaşma gereği Rus askerleri hiçbir yere zarar vermeden gidecekti ancak Rus askerleri Rize çarşısı ile Camiyi yakarak çekilmeye başladı, yol boyunca Rizeliler Ruslara büyük tepki gösterdi, meydanı boş bulan Ermeni çeteleri bölgede yağmacılık yapmaya kalkınca Giresun'dan bölgeye gelen Muhittin Yüzbaşı yönetimindeki askerler bölgeyi kontrol altına almaya başladı" ifadelerini kullandı.

        Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ise yapmış olduğu konuşmada Afrin harekâtı ve şehitlerimiz olması nedeniyle kutlamadaki şenlikleri kaldırdıklarını ifade ederek "Türk ulusu asırlardır bağımsızlığına düşkün bir ulustur ve asla esaret altında yaşamamıştır. 100 yıl önce bağımsızlığı için mücadele eden bu ulus 15 Temmuz darbe girişiminde de bağımsızlığından taviz vermemiştir. Kuvayı milliye ruhu ile bu ulus hareket etmiştir. Bu ulus ülkesi için nöbet tutmaya devam etmektedir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın da mesaj gönderdiği tören, öğrencilerin çeşitli dallarda ödül almasının ardından Cumhuriyet Caddesi'ndeki yürüyüşle son buldu.

        Kurtuluş yıldönümü etkinliklerinin davetsiz misafiri yine yerini aldı

        Geçtiğimiz yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında bayram yürüyüşü sırasında öğrencilerin arasında yer alan sokak köpeği, 2 Mart Rize'nin kurtuluşu törenlerinde yine ön safta öğrenciler arasında yerini alarak öğrenciler ile birlikte yürüyüşe katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Rize haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Rize Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Rize İlçeleri
        Tüm Rize Haberleri
         Rize

        Rize

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa