Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Kurt Sandıközü Köylüleri Derneği üyeleri ile buluştu

        (Fotoğraflı)

        ESKİŞEHİR (İHA) - Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Sandıközü Köylüleri Derneği'nde vatandaşlarla buluştu.

        Her hafta farklı bir dernek veya mahalleye giderek vatandaşların sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, Beylikovalılar ve Köyleri Sosyal Kültür Dayanışma Derneği'nin ardından Büyükdere Mahallesi'nde yer alan Sandıközü Köylüleri Derneği'nde vatandaşlarla buluştu. Vatandaş buluşmasında belediye faaliyetleri konusunda bilgilendirmelerde bulunan ve sorunları dinleyen Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi'nin kadın ve çocuklar için yaptığı çalışmalardan Halk Market'e kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

        "Çalışmalarımızda dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz"

        Odunpazarı Belediyesi'nin sosyal demokrat bir anlayış ile yönetildiğini belirten Başkan Kurt, hizmet üretim ve dağıtımında ihtiyaç sahipleri, engelliler, yaşlılar, kadınlar, çocuklar gibi toplumun dezavantajlı gruplarını koruma görevini yerine getirirken pozitif ayrımcılık uyguladığını kaydetti. 'Kadın ve çocukları ile mutlu bir Odunpazarı' fikrini benimsediklerini söyleyen Başkan Kurt, gerçekleştirdikleri çalışmalarda özellikle kadın ve çocuklara öncelik tanıdıklarını dile getirdi. Odunpazarı Belediyesi'nin yaşlılar için gerçekleştirdiği çalışmalara da değinen Başkan Kurt, "Burada en büyük sorunlardan birisi emeklinin çocuğun vakit geçirecek yer bulamaması. Sizi meşgul edecek bir sosyal aktivite yok. Biz bunu sağlamaya çalıştık. 11 tane Halk Merkezi yaptık, Emek'te bir Koca Çınar Yaşam

        Merkezi yaptık. Halk Merkezlerden biri de Büyükdere Mahallesi'nde" dedi.

        "Sattığımızın parasını üretene veriyoruz"

        Odunpazarı Belediyesi Halk Merkezleri'nde kadınlar için çocuklar için kurslar açıklarını söyleyen Kazım Kurt, bu kurslara yaklaşık 10 bin kadının katıldığını vurguladı. Başkan Kurt, "Kadınlar, öğrendiği el işlerini evde de üretiyor. Eskiden bunu sandığa koyuyor çeyiz yapıyordu. Biz de bunları satalım para kazanın, aile bütçesine katkı sağlayın dedik. Odunpazarı'nda OKEP diye bir yer var. Arasta Çarşısı'nın içine büro açtık. Şimdi o büroda yapılanları topluyoruz, satıyoruz. Sattığımızın parasını üretene veriyoruz. Böylelikle yüzlerce kadın ben bu ay bu işleri yaparım Odunpazarı Belediyesine götürür ayda da 300-400 lira para kazanırım diyor ve o kazandığı parayla mutfağına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Odunpazarı Belediyesi'nin katkıları ile Odunpazarlı kadınların kurduğu Odunpazarı Kadın Kooperatifine de değinen Başkan Kurt, "Şimdi OKEP'i de geliştirdik. Odunpazarı'nda kadınlar 'Odunpazarı Kadın Kooperatifi' adını verdikleri bir kooperatif kurdular. Yaptıkları ürünleri buradan da satıyorlar. Biz Odunpazarı Belediyesi olarak da tüm etkinliklerimizde vatandaşlarımıza sunduğumuz ikramlıkları da bu kooperatiften alıyoruz" diye konuştu.

        "İyilik yapıyorsan, insanların kafasına kakmayacaksın"

        Odunpazarı Belediyesi'nin ihtiyaç sahibi vatandaşlar için yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Kurt, aşevi ve Halk Market ile ihtiyaç sahibi vatandaşların yanında olmaya çalıştığını anlattı. Başkan Kurt, "Belediyeler yoksullara zaman zaman yardım paketleri dağıtıyor. Belediye başkanlarını babasının malını veriyormuş gibi hava atıyor bunu yaparken. İnsanları da rencide ediyorlar. Bu beni üzüyor. Böyle bir yardımla, devletin kesesiyle hava atmak doğru değil. İyilik yapıyorsan, insanların kafasına kakmayacaksın dedik ve Halk Market'i kurduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 'Halk Kart' veriyoruz. Vatandaş Vatan Caddesi'nde bulunan Halk Market'e diyor. İhtiyacı ne? Beğeniyor alıyor. Bu kartla 130-140 TL'lik bir harcama yapabiliyor. Ama bizim o 130-140 liralık puanımız piyasada 200-250 lira. Çünkü bizim getirdiğimiz ürünlerin birçoğu bağış, bize bağış yapan iş adamının bunu vergiden düşme şansı var. Vergiden düştüğü için standart her ay belirli bir miktarda yardım eden iş adamlarımız var. Malı getirip bırakan iş adamlarımız var ve biz bunu kendimize göre fiyatlandırıyoruz. Bir kar veya vergi olmadığı için de daha çok malzeme alabiliyor. 12 ay boyunca ayda ortalama 130 liralık alışveriş yapıyor" şeklinde konuştu.

        ""Halk Market'ten 780 kişi yararlanıyor"

        Odunpazarı Belediyesi'nin yoksul vatandaşlar için hayata geçirdiği projeler ile kimsenin rencide olmadığını kaydeden Başkan Kurt, "Halk Market'ten 780 kişi yararlanıyor. Ama bu kişiler orada rencide olmuyor. Orada onları hiç kimse itip kakmıyor. Geliyor arabasını alıyor, alışverişini yapıyor kartla ödemesini yapıyor ve çıkıyor. Parası artınca ertesi hafta gidiyor bir daha alıyor. Yani her ay bunu bitireceksin diye bir zorunluluk yok, ayda 130 liralık bütçesi var, ona göre harcaması devam ediyor kartın içinde. Bayramlarda bu bütçe daha da artıyor. Bu insan onuruna yaraşır bir yardım biçimidir. O sosyal devletin insana bakış açısıdır. Sosyal

        demokrat bir belediye olarak bunu yaparız. Ama esas bizim dinimizin bize emrettiği yardım şekli budur. Yani adama yardım edip gözünü çıkarmayacaksın. Biliyorsunuz Odunpazarın'a gidenler bakmıştır, görmüştür eskiden sadaka taşları diye bir şey vardı. Adamın evinin önünde taş var sen parayı bırakırsın ihtiyacı olan gelir alır. Kimse kimseyi görmez. Kimse kimseyi renci de etmez. Bizim atalarımız böyle bir gelenekten, böyle bir alışkanlıktan geliyor. Mesela giysileri bırakırsın, alır gider. Görmezsin. Biz bunu bu hale dönüştürdük. Şu anda 780 kişi, dolayısıyla belki 780 aile bundan yararlanıyor. Bu yararlanmayı devam ettiriyoruz" ifadelerine verdi.

        İmzalanan protokol ile Edi-Koop'tan indirimli alışveriş yapılacak

        Odunpazarı Belediyesi'nin Eskişehir Demiryolu İş Sendikası Mensupları Tüketim Kooperatifi (EDİ-KOOP) ile protokol imzaladığını söyleyen Kazım Kurt, bu protokol ile Odunpazarı bölgesinde yaşayan bütün insanların Edi-Koop'tan indirimli alışveriş yapabileceğini kaydetti. Başkan Kurt, "Vatandaş bize müracaat edecek. Evrakları tamamlayacak. Biz ona kart vereceğiz. Bu kart ile Edi-Koop'ta yapacağınız alışverişlerinizde yüzde 5 indirim yapılacak. Bu da Odunpazarlı hemşerilerimize bir sosyal yardım, sosyal katkı olarak değerlendirilebilir" dedi.

        (MSY-Y)

        09.02.2018 16:22:18 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Eskişehir İlçeleri
        Tüm Eskişehir Haberleri
         Eskişehir

        Eskişehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa