Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        RİZE (AA) - Rize Cumhuriyet Başsavcılığı, bazı basın yayın organlarında Kalkandere L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'a cezaevinde işkence, bayılana kadar şiddet uygulandığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

        Cumhuriyet Başsavcılığının yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında "Tutsaklara ölümüne işkence, bazı tutuklu ve hükümlülerin kafası, kolu ve burnu kırıldı" başlığı ile verilen haberlerin gerçeği yansıtmaması ve algı oluşturmaya yönelik iddialar içermesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtildi.

        Açıklamada, 19 Şubat 2018 saat 08.00'de Kalkandere L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu müdürü ve personelince PKK terör örgütü mensubu tutuklu ve hükümlülerin koğuşuna sabah sayımı için gidildiği kaydedilerek, şöyle devam edildi:

        "Hasta ve yaşlılar dışında sayımın iç yönetmelik hükümleri doğrultusunda ayakta yapılacağı bildirilmiştir. Bu bildirim üzerine bir kısım tutuklu ve hükümlülerin 'Biz yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. İşkenceci devlet, baskılar bizi yıldıramaz, insanlık onu işkenceyi yenecek.' şeklinde slogan attıkları tespit edilmiştir. Tutuklu ve hükümlülerin yapılan tüm uyarılara rağmen sloganlarına devam edip ayakta sayım vermemek için direnmeleri üzerine kurumun güvenliği ve sayım düzeni için orantılı güç kullanılarak tutuklu ve hükümlüler bulundukları koğuşlardan çıkarılmıştır."

        Tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarından çıkartılmaları sırasında yaralanmaların olup olmadığı yönünde kurum doktorundan ve Rize Devlet Hastanesinden kati doktor raporları aldırıldığına işaret edilen açıklamada, "Yine olay sırasında yaralanan infaz koruma memurlarına ait kati doktor raporları aldırılmıştır. Alınan doktor raporları ile iddia edildiği gibi başında, kolunda ya da burnunda kırık olan herhangi bir tutuklu ve hükümlünün bulunmadığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla tutuklu ve hükümlülerin bazılarının kafa, kol ve burnunun kırıldığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu tespit edilmiştir." ifadesine yer verildi.

        Açıklamada, olayla ilgili Kalkandere Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

        "Kalkandere L Tipi Ceza İnfaz Kurumu tarafından ise gerek kurum personeli gerekse tutuklu ve hükümlüler yönünden idari soruşturma başlatılmıştır. Yine aynı gün saat 10.30 sıralarında Kalkandere L Tipi Ceza İnfaz Kurumuna giriş yapan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük'ün 46. maddesi uyarınca araması yapılmak istendiği sırada görevli memurlara direnmesi nedeniyle orantılı güç kullanılarak araması yapılarak koğuşa alındığı tespit edilmiştir. Bu olay nedeniyle de Mehmet Arslan'ın doktor raporu aldırılmış, olayla ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır."

        Kalkandere L Tipi Ceza İnfaz Kurumundaki PKK terör örgütü mensubu tutuklu ve hükümlülerin asılsız iddialarla kurumu baskı altına almayı amaçladığı bildirilen açıklamada, "Ceza İnfaz Kurumunda tüm kurul ve uygulamalar insan onuruna uygun şekilde ulusal ve uluslararası mevzuat hükümleri dikkate alınarak uygulanmaktadır. Kamuoyunda oluşturulmaya yönelik bu tür algılara itibar edilmemesi gerekmektedir." ifadesi kullanıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Rize haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Rize Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Rize İlçeleri
        Tüm Rize Haberleri
         Rize

        Rize

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa