Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Bu sesler dünyanın dört bir yanından veya okyanuslardan kaydedildi. Ve birçoğunu hala bilim açıklayabilmiş değil

52 HERTZ BALİNASI
 
52 Hz frekansta çıkardığı sesle balina türlerini çağıran Mavi Balina sesine benzeyen tanımlanamayan ses 1980'lerden bu yana bir çok yerde tespit edilmiştir. Bir çok balinayı çağırdığı söylenen bu sesin sahibine 'dünyanın en yalnız balinası' deniyor.




BLOOP

Ultra düşük frekansa sahip olmasına rağmen oldukça güçlü olan bu ses, Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tarafından ilk kez 1997 yılında duyuldu. Bu ses büyük buz dağlarında duyulan buz depremi sesinin okyanusun derininden gelmiş haline benziyor.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi bu sesin frekansının bir anda yükseldiğini ve 5000 km'lik menzilden duyulabildiğini açıkladı.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi'nde görevli olan Dr. Christopher Fox, bu sesin deprem ya da yanardağ gibi jeolojik olaylar ya da bomba gibi insan yapımı sesler gibi bir ses olmadığını anlattı. Okyanusların en büyük canlısı olan mavi balinaların bile çıkaramayacağı kadar güçlü olan bu ses gizemini koruyor.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi 2008 yılında sırrı çözülemeyen bloop sesinin parçalanmış bir buzdağı olan A53'ü izlediği sırada buldu. Bloop sesinin parçalanmış buzdağlarından gelen kriyojenik sinyallerden olduğu belirlendi.





JULIA-left

1 Mart 1999'da Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tarafından tespit edilen bir başka tanımlanamayan sese de Julia ismi verildi. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tanımlanamayan bu sesin Antartika'dan kopup gelen bir buzdağına benzediğini ifade etti.

Ekvatoral Pasifik Okyanusu'nda ve 15 saniye süren bu ses özerk hidrofon dizileriyle tespit edilen tanımlanamayan bu ses hala gizemini koruyor.





SLOW DOWN

Amerika Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi tarafından 19 Mayıs 1997 yılında Ekvatoral Pasifik Okyanusu'nda kaydedilen tanımlanamayan sese 'slow down' ismi verildi. Sesin kopan bir buzdağına benzediğine ihtimal verildi.

Sese 'slow down' isminin verilme nedeni ise ses frekansının 7 dakika içinde giderek azalması. Özerk hidrogon dizileriyle kaydedilen ses 1997 yılından bugüne dek birkaç kez daha duyuldu. İki buz dağının sürtünmesine benzeyen bu sesin Antartika'dan hareket eden bir buz dağından geldiği düşünülüyor.



TREN

Tanımlanamayan bu ses 5 Mart 1997 yılında Ekvatoral Pasifik Okyanusu'nda özerk hidrojen dizileriyle kaydedildi. Yarı sabit olan frekansı yükselebiliyor. Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi 'ne göre bu sesin kaynağı Ross Denizi'ne yakın olan Cape Adare'da büyük bir buz dağı.

UPSWEEP

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi'nin Ekvator özerk hidrofon dizileri ile tespit ettiği tanımlanamayan sese 'upsweep' adı verildi.  Upsweep ilk kez Pasifik Okyanusu Çevre Labaratuvarı'nın SOSUS ses gözetim sistemi tarafından 1991 yılının Ağustos ayında kaydedildi. Birkaç saniye süren upsweep sesler bir bantta birleştirilerek yayınlandı.

İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde doruğa ulaşan bu seslerin diğer mevsimlerde neden daha az duyulduğu henüz bilinemiyor.

Pasifik Okyanusu'nun 54 derece Güney ve 140 derece Batı'sında volkanik bölgeye de yakın bir noktada olan bu seslerin nereden geldiği hala sırrını koruyor. 1991 yılından bu yana düşüş eğiliminde olduğu belirlenen upsweep NOAA Ekvator özerk hidrofon dizilerince tespit edilebilir



UV 76 (VIZILTI)

1982 yılında yayına başlayan bir radyo istasyonundan çıkan sesin adıdır. 25 tonda 24 saat boyunca yayın yapan 4625 kHz frekansına sahip radyo istasyonu Povoravo, Rusya'da bulunuyor.

Neden yayın hayatına devam ettiği anlaşılamayan istasyonun gerçek amacının anlaşılamaması spekülasyonlara neden oluyor.

ISLIK

Pasifik Okyanusu'nun ikinci tanımlanamayan sesi whistle ya da ıslık, yine özerk hidrofon dizileriyle tespit edildi.

Kaynağı bilinemeyen bu sinyal, 7 Temmuz 1997 yılında tespit edilmesine rağmen başka bir hidrofon tarafından kaydedilemedi.

Bandı 1 ve 6 Hz arasında değişen orta su akımlarında 'tıngırdatma' şeklinde kendini gösteriyor.

KIYAMET SİRENİ

2015 yılında dünyanın farklı yerlerinde duyulan ve oldukça uzun süren trompet sesine benzeyen garip ses üzerine sosyal medyada konu ile ilgili videolar arttı.

Amerika Ukrayna, Almanya ve Belarus'ta aynı sesin duyulması komplo teorilerini de beraberinde getirdi. Tektonik tabaka sürtünmesi iddiasından uzaylı sesine ABD'nin HAARP teknolojisinden Kıyamet sirenine kadar uzanan komplo listesinin olduğu ses sosyal medyanın en ürküten sesi olmuştu.