Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Fethiye'deki Kelebekler Vadisi'ni görmek isteyen turistler, muhteşem doğa uğruna ölümden dönüyor.

222

Barındırdığı 80'den fazla kelebek türü, şelalesi ve doğal güzelliği ile dünyadaki iki vadiden biri olan Fethiye'deki Kelebekler Vadisi'ni görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, muhteşem doğa uğruna, metrelerce yüksekteki kayalıklardan düşüp yuvarlanıyor, ölümden dönüyor.

Etrafı 350 metreye ulaşan sarp kayalık ve duvarlarla çevrili olan vadiye ulaşmak isteyenler, ipli tırmanış rotaları ve kayalık zeminin değişkenliği nedeniyle dengelerini sağlayamayarak kaza geçiriyor. Yalnızca bu yaz sezonunda yüzlerce kişinin düşerek el, ayak ve vücudunun çeşitli noktalarından yaralandığını belirten UMKE ve AKUT ekipleri, son 3 ayda da hayati tehlike arzeden ya da kendi imkanlarıyla çıkamayan 6 kişiyi kurtardıklarını açıkladı.

  

 
Ölüdeniz'den kalkan teknelerle ulaşımın sağlandığı Kelebekler Vadisi'ne karadan yalnızca Faralya (Uzunyurt) köyünden geçen patika ile ulaşılabiliyor. Ancak ipli tırmanış rotaları ve değişken yüzeyi nedeniyle bu yürüyüşün bir rehber eşliğinde yapılması öneriliyor. Bu öneriye kulak asmayan tatilciler ise çoğu kez ciddi kazalar atlatıyor. Şelaleye kadar ulaşmaya çalışan tatilciler yüksekten ayağı kayıp düşüyor ya da halatlarla tırmandığı yerden eli kayıp kendini yerde buluyor.

 UMKE ekip sorumlularından Mustafa Eren "Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu dünyanın en güzel koylarındandır. Yürüyüş için mükemmel bir doğaya sahiptir. Ancak buraya gelenler araziye uygun giyinmiyor. Örneğin parmak arası terlikle şelaleye yürüyüşe çıkınca kayıp düşmeler kaçınılmaz oluyor" dedi.

Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal Sit alanı ilan edildi.

KELEBEKLER VADİSİ

Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal Sit ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşır.

Kelebekler Vadisi'nin özgün coğrafi yapısı, bitey ve direyi bilim çevrelerinin, özellikle botanikçilerin ve entomologların inceleme ve laboratuvar çalışmalarına konu olmakta; ulusal ve uluslararası çevre örgütlerinin ve ekolojik oluşumların dikkatini çekmektedir.

Kelebekler Vadisi'ne ulaşım Ölüdeniz'den kalkan teknelerle sağlanır. Faralya (Uzunyurt) köyünden bir patika Vadi'ye ulaşır; fakat ipli tırmanış rotaları ve değişken yüzeyi nedeniyle, bir rehber eşliğinde yapılmalıdır.

Kelebekler Vadisi'nde doğal yaşamı korumak ve bunun için gereken önlemleri alarak projeleri hayata geçirmek amacıyla bir tesis meydana getirilmiştir. Ziyaretçilere çadır ve ağaç evlerde konaklama imkânları sunan işletme günlük 500 konuk kapasitesine sahiptir ve Kelebekler Vadisi'nin 100 dönümlük arazisi üzerinde ekolojik tarım yapmanın yanı sıra; arıtma, deniz temizliği ve temiz enerji hususlarında projeler gerçekleştirmektedir.

 Kelebek Vadisi’nin geçmişi MÖ IV. yüzyıla kadar uzanır. Likya'nın "Perdicia" isimli yerleşim yerinin bazı kalıntıları Kelebek Vadisi Kanyonu’nun hemen üstünde yer alır. Buradaki köy "Faralya" ismiyle anılmaktadır. Köyün günümüzdeki adıysa Uzunyurttur. Bizans ve Yunan uygarlığından Osmanlı'nın son zamanlarına kadar sürdürülen, yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü bugüne kadar gelmiştir. Koleksiyoncu-fotoğrafçı Rıfat Kılar 70'li yılların sonlarında vadi kelebeklerinden etkilenerek buraya "Kelebekler Vadisi" demek lazım diyerek "Güdürümsu" diye bilinen koyun ismini, ilk defa farklı şekilde telaffuz etmiş oldu. Arkadaşı olan H. Deniz Bayramoğlu 1987'de bu ismi kullanarak "Kelebek Vadisi" nin doğmasına neden olan işletmeyi başlattı. Amaç doğayla uyumlu bir yaşam modelinin temellerini atmak ve bunu tüm dünyayla paylaşmaktı. Başta müzisyen Nezih Topuzlu ve H. Deniz Bayramoğlu olmak üzere, doğasever bir grup vadiyi koruma misyonu üstlendi. Yoğun bir kampanyayla gereken ilgiyi çekmekte gecikmediler. Bölgedeki imar yasaklarının sürdürülebilir bir koruma için yetersiz olduğundan hareketle, aktif koruma adını verdikleri doğayla uyumlu farklı düşünce ve etkinlikleri bir araya getiren bir merkez oluşturmaya çalıştılar.

NASIL GİDİLİR

Kelebekler Vadisi'ne, Fethiye üzerinden Ölüdeniz'e gelerek ulaşılır. Fethiye'ye 55 km. uzaklıktaki Dalaman Havalimanına Türkiye ve Avrupa'nın pek çok şehrinden uçuşlar düzenlenmektedir. Bir diğer büyük havalimanı olan Antalya Havalimanı, Fethiye'ye yaklaşık 200 km. uzaklıktadır. Türkiye'nin her yerinden Fethiye'ye sık ve düzenli otobüs seferleri vardır. Fethiye'den Ölüdeniz'e minibüs veya taksi yoluyla gelinerek, kumsaldan günde 3 defa servis yapan tekne ile veya Kelebekler Vadisi'nin zodyak teknesi ile ulaşılabilir.

 

SOSYAL MEDYADA TAKİP EDİN