Kış aylarında soğuk havalardan şikayetçi olan vatandaşlara tarçın tüketmelerini öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, kolesterolü dengelediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hastalıklara karşı koruduğunu vurguladı. Telli, "Tarçının birçok faydası var. Özellikle şeker düşürücü özelliği var. Demlediğimiz çayların içerisine çubuk tarçını atarsak hem antioksidan özelliğinden yararlanırız, hem de şekerimizi yükseltmemiş oluruz. Aynı zamanda çubuk tarçını normal sularımızın içerisine atarak da kullanabiliriz. Tarçın nezle, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarında da kullanabiliriz. Toz halinde sütlerimize katabiliriz. Salebin üzerinde de kullanabiliriz. Tarçın daha çok sıcak içeceklere yakışır" dedi.
Tarçının anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olarak kabul edilir. Tarçının metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakışına yardımcı olduğunu belirten diyetisyen Buse Telli, "Kışın vücut ısımız artınca doğal olarak enerji ihtiyacımız da artar. Bununla birlikte fiziksel aktivitemizin azalması kilo artışına yol açar. Tarçının yağ yakımında önemli bir etkisi vardır. Fiziksel aktivitemiz olmadığında metabolizmamızı hızlandırarak tarçın sayesinde zayıflayabiliriz. Toz tarçın tadında yoğunluğa yol açtığı için, bu tattan hoşlanmayanlar çubuk tarçını kullanabilirler" diye konuştu.
İşte kalp hastalıklarından, soğuk algınlığına, cilt güzelliğinden, kan şekerini düzenlemeye kadar iyi gelen şifa deposu tarçının faydaları...
Tarçın ve Kanın Pıhtılaşması
Fiziksel yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran trombositler bazı durumlarda herhangi bir yaralanma olmamasına karşın damar içinde birikerek damar tıkanıklığına yol açabilir. Tarçının bu tehlikeli pıhtılaşma üzerine etkisi hakkında çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Tarçında bulunan "sinamaldehid" (sinamik aldehit olarak da adlandırılır) istenmeyen pıhtılaşmaları önlemektedir. Tarçının bu özelliği aynı zamanda iltihap önleyici olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
Tarçın ve Mikroplar
Tarçın yağı geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici/temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bu özelliği laboratuvar testleriyle de kanıtlanmıştır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler. Aynı zamanda gıda sektöründe, gıdalarda bakteri üretimini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır.
Tarçın ve Ballı Çay Tarifi
Diyet yapanlar arasında oldukça popüler olan ve kilo vermeye yardımcı olduğu düşünülen tarçın ve ballı çay için ihtiyacınız olan malzemeler yarım kabuk tarçın ya da yarım çay kaşığı toz tarçın ve 1 çay kaşığı organik bal. 1 büyük bardaklık suyu kaynattıktan sonra ocağı söndürün ve tarçını kaynamış suya atın. 20 dakika kadar demlenmesini (bardağın ağzını kapatabilirsiniz) ve soğumasını bekledikten sonra balı ekleyip karıştırın. Bu karışımı sabah kahvaltısından önce ve akşam yatağa girmeden yarım saat önce olmak üzere 2 kez içebilirsiniz. Aynı karışımı sıcak yaz aylarında buzlu çay olarak da tüketebilirsiniz.