X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Ünal Aysal döneminde Drogba ve Sneijder gibi dünyaca ünlü yıldızlara kavuşan , bir yandan da kurduğu profesyonel oyuncu izleme ve performans analiz sistemiyle sağlam bir kulüp temeli atmaya çalışarak Alex Telles, Bruma ve Sinan Gümüş vb. genç oyunculara yatırım yapmaktan çekinmemişti. Transferlerin başarısı çok tartışılsa da, sarı kırmızılı kulüp bu özelliğiyle geçtiğimiz hafta İngilizler'in saygın gazetesi The Guardian tarafından etraflıca ele alındı.

Kulübün scouting ve performans analizinden sorumlu şef Emre Utkucan videoda Galatasaray'ı anlatırken akademiden yetişen Semih Kaya, Emre Çolak, Sabri Sarıoğlu gibi isimlerin üzerinde duruyor. Zira elit kulüpler arasında sürdürülebilir pozisyon almak için sportif açıdan serinin 3. ve son ayağı kendi oyuncularını yetiştirmektir. Barcelona, Bayern Münih gibi kulüpler bu yüzden eşsiz. Futbolun zirvesini işgâl ederlerken sahaya sürdükleri şampiyon kadrolarda 5-6 altyapı oyuncusu bulundurabiliyorlar. Manchester City, Paris Saint Germain gibi para babası kulüpler de onca imkânına rağmen üst düzey bir altyapı organizasyonu kurmak için çalışıyorlar.

Mark Wotte, bu anlamda Dünya'nın sayılı oyuncu yetiştirme uzmanlarından biri. Arjen Robben, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Huntelaar gibi Hollanda'yı sürükleyen jenerasyonun vazgeçilmez isimlerini yetiştirmişti. Galatasaray'ın geçtiğimiz yaz Hollandalı futbol adamını avcunun içinden kaçırdığı ortaya çıktı.

Wotte ile Galatasaray'ın yolu yetenek geliştirme konusunda danışmanlık veren Belçika merkezli Double Pass firması aracılığıyla kesişti. Bir dönem ülkenin en iyi altyapısına sahip olan, fakat son dönemler adını daha ziyade Benfica karşısında olduğu gibi 1-11 vb. hezimetlerle duyuran kulüpte Ebru Köksal geleceği görmüş olmalı ki, yönetim kurulu üyesi Mehmet Cibara'nın da katılımıyla Wotte ile Belçika'da bir araya geldi. Hollandalı teknik adamın sunumu ve 20 yılı aşkın deneyiminden etkilenen ikili, şartların görüşülmesi için Wotte'yi İstanbul'a davet etti.

Aysal ile tanıştırılan ve onayı alındıktan sonra senelik 250 bin € maaş ve primle karşılığında Mark Wotte ile 3 yıllığına anlaşmaya varıldı. Wotte'nin göreve başlaması için artık sadece yönetim kurulu toplantısından onay çıkması gerekiyordu. O sırada Galatasaray'ın gündemi Roberto Mancini'nin ayrılmasıyla değişti. 

1-1,5 ay boyunca ana gündemi teknik direktör arayışı olan Galatasaray, ardından başkan Ünal Aysal'ın da ayrılmasıyla ajandasını seçim ve ekonomik konulara ayırınca Mark Wotte ile baştan aşağı yeniden yapılandırılacak kulüp akademisi projesi rafa kalktı. Oysa yılda yaklaşık 2 milyon € toplam maliyetle kurulacak akademinin geri dönüşümünün en az 5 katı olması bekleniyordu.

"3 sene içerisinde olağanüstü bir aşama kaydettik. İskoç futbolunun gelecekteki başarısı adına sağlam temeller atan Mark Wotte'ye teşekkürlerimi sunuyorum." Stewart Regan - İskoçya Futbol Federasyonu Başkanı

Mark Wotte, 20 yılı aşkın futbol adamlığı kariyerinde Hollanda 19 ve 21 yaş altı milli takım direktörlüğünün yanı sıra, Feyenoord ve Southampton'da teknik menajerlik görevlerini yürüttü. Öğrencilleri arasında Arjen Robben, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Klaas Jan Huntelaar, Nigel de Jong gibi uluslararası yıldızlar var. Southampton'ın son dönemdeki çıkışında da Morgan Schneiderlin, Adam Lallana gibi isimleri yetiştirerek büyük pay sahibi olan Wotte son olarak üç yıl çalıştırdığı İskoçya U-17 yaş grubunu Euro 2014'te tarihinde ilk defa yarı finale taşıma başarısı gösterdi.