X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Onur ŞAHANOĞLU / GAZETE HABERTÜRK

Geçtiğimiz yıl eylül ayında kuraklık alarmı verilen ve 20 yılın en düşük seviyesine inen Sapanca Gölü bu yıl en yüksek seviyeye ulaşırken, aşırı yağışlar nedeniyle gölü besleyen akarsular taştı. Çok sayıda ev ve ekili alanlar sular altında kaldı. İstanbuldere’nin göle karıştığı alanda sahil pet şişe, boru, saksı, yalıtım malzemeleri gibi atıklarla doldu.

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Gölden içme suyu, sanayi tesislerinde kullanılan su, ticari amaçla su temini sağlanıyor. Yaz aylarında yağışın az, insanların su ihtiyacı fazla; kış aylarında su ihtiyacının düşmesi ve buharlaşmanın olmaması sonucu; yaşanan taşkın ve kuraklığın normal olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Şiddetli yağış ile birlikte derelerin getirdiği atıklar gölde kirliliğe yol açtı.

Prof. Dr. Orhan Şen ise, “Gölün bu durumu, küresel ısınmanın sonucunda oluşan kimlik dengesizliğiyle açıklanabilir. İklim dengesizliğiyle birlikte yaşanacak kuraklık ve taşkınlara hazırlıklı olmalıyız” dedi.

  • Mi
    Misafir
    YAŞADIĞIMIZ YERLERİ ELLERİMİZLE KATLEDİYORUZ ÇOCUKLARIMIZA YAŞAYACAKLARI BİR DÜNYA BIRAKALIM HERKESİ DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM.