Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Mezopotamya’nın önemli kentleri arasında yer alan Mardin; tarihi, kültürü ve farklı etnik kökenlere sahip insanların kardeşçe yaşadığı yerlerin başında geliyor.

        Midyat da Mardin’in tarihi ve doğasıyla kendine hayran bıraktıran ilçelerinden biri. Midyat’ın tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak, ilçeye daha fazla turistin gelmesini sağlamak amacıyla geçen yıl ilk kez yapılan “Midyat Kültür ve Sanat Festivali”nin ikincisi geçtiğimiz hafta yapıldı.

        Mardinli meslektaşım Gülay Demir, festivale destek vermek amacıyla bizleri davet etti.

        Midyat denince akla; Süryani şarabı, acur turşusu, incir, pestil, telkari geliyor. Festivali hayata geçiren Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, çok sayıda kendine özgü ürünü bulunan Midyat’ta herhangi bir ürünü öne çıkaramadıklarını, bu nedenle festivale genel bir isim olan “Midyat Kültür ve Sanat Festivali” adını verdiklerini söyledi.

        “Midyat’ı küçük bir kalıba koyamayız” diyen Kaymakam Tekin, “Geçen yıl yüzler geldi, bu yıl binler geldi, seneye on binler gelecek” diyerek festivalin amacının Mardin’e hem yerli hem de yabancı turistleri çekmek olduğunu söyledi.

        Festivale gelen yabancı turistlerin büyük bir çoğunluğu, yurtdışına yerleşen Midyatlılar.

        Çok sayıda, Süryani, Kürt, Yezidi ve Arap festivale katılarak uzak kaldıkları kültürlerini yeniden yaşama şansı buldu.

        Mezopotamya’nın göbeğinde bulunan Midyat’ı gezmek için en az iki gününüzü ayırmanız gerekecek.

        BEYAZ SU…

        Midyat ve Nusaybin yolu üzerinde bulunan Beyaz Su, tepelerin eteğinde yer alıyor. Nusaybin’e doğru akan Beyaz Su’nun bulunduğu yere İstanbul’da yaşayan İşadamı Ali Biçen, geçtiğimiz haftalarda 18 odalı bir otel açmış.

        Memleketine yatırım yapmak amacıyla dönen Ali Biçen, doğduğu yerin terör olaylarıyla anılmasından rahatsızlık duyduğunu ve bu nedenle yatırım yaptığını söylüyor.

        Beyaz Su, Midyat ve Nusaybin’de yaşayanların en çok rağbet ettiği bir mesire yeri aynı zamanda. Antalya’da bulunan Saklıkent’ten hiçbir farkı yok. Yöresel yemeklerin servis edildiği Beyaz Su, çok sayıda turistin de uğradığı bir nokta.

        DARA…

        Midyat’ta bulunan Dara antik kenti ise UNESCO’nun koruma altına alması gereken en değerli tarihi yerleşim merkezlerinden biri.

        Dara İmparatoru Anastasius’un (491-518) 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için kurduğu bir kent.

        Yeraltına kurulan şehir, zindanı, yaşam alanı ve kalıntılarıyla büyüleyici bir atmosfere sahip. Şu ana kadar yüzde 30 oranında bir kazıyla gün yüzüne çıkartılan ve geri kalan bölümü halen yeraltında olan Dara’nın tamamının gün yüzüne çıkması halinde dünyanın kültür turizminin başkenti olacağını iddia edebilirim.

        DEYRULZAFARAN MANASTIRI, MOR GABRİEL MANASTIRI…

        Süryanilerin en önemli ibadet merkezlerinin başında gelen Deyrulzafaran Manastırı ile Mor Gabriel Manastırı ihtişamlarıyla hayranlık uyandırıyor.

        Çok sayıda yerli yabancı turisti ağırlayan iki manastır da sapasağlam bir şekilde günümüze kadar varlıklarını korumayı başarmış.

        KAYMAKAMDAN İLGİNÇ ‘DEVLET’ TANIMI

        Midyat Kültür ve Sanat Festivali’nin mimarı kaymakam Hüseyin Tekin, bölgede yaptığı çalışmaları anlatırken, “Salon beyefendisi kaymakamlık bitti” diyerek, bölgede görev yapan yöneticilerin sahaya inmesi gerektiğini ve kültür sanat ve sporla vatandaşın kazanılması gerektiğini söyledi.

        6-7-8 Eylül tarihlerinde yapılması öngörülen Festival, Kaymakam Hüseyin Tekin ile sohbet toplantısı yaptığımız sırada acı haberin gelmesiyle ikinci gün yapıldı. Mardin Polis Özel Harekat Şube Müdürü Tufan Kansuva, PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bu nedenle şarkılı türkülü eğlencelere sahne olan festival, gelen acı haber sonrası buruk bir ortamda devam etti.

        “DÜNYA BİSİKLET ŞAMPİYONU MİDYAT’TAN ÇIKACAK”

        “Bir gün Midyat’ın acur turşusu Londra’da satılacak” diyen Tekin, Midyat’ta bisiklet yolu yapıldığını ve uluslararası yarışmalara hazırlanan gençler olduğunu söyledi. 2017 yılında Midyatlı iş insanı Mehmet Samsa tarafından kurulan Samsa bisiklet takımına oldukça yoğun ilgi var.

        Tır şoförü olarak başladığı iş hayatına, yüzlerce kişiyi istihdam ettiği işletmeler kurarak devam eden Samsa, 8 ülkeden 13 takım ve 100’ün üzerinde sporcunun yarıştığı Uluslararası Mezopotamya Bisiklet Turu’nun Midyat’ta yapılması için oldukça yoğun çaba sarf ediyor.

        Gençleri bisikletle tanıştıran ve başarılar elde etmelerini sağlayan Samsa, Midyatlı gençlerin önce Türkiye şampiyonu, sonra dünya şampiyonu olması için elinden geleni yapacağının da sözünü verdi.

        MİDYAT, KÜLTÜR SANAT VE SPORLA ANILSIN

        Midyat'ta ikincisi düzenlenen, her yıl tekrar edilerek geleneksel hale getirilecek olan "2. Uluslararası Midyat Kültür ve Sanat Festivali" sayesinde Midyat artık, kültür sanat ve sporla anılmaya başlayacak.

        Festivali 40 kişilik “gönüllü” organize etmiş. Gönüllüler yaklaşık üç ay boşunca geceli gündüzlü çalışarak festivale hazırlanmışlar.

        Gençler, bulundukları coğrafyanın tarihi ve doğal özelliklerinin kaybolmadan dünya çapında tanınması için projeler hazırlamaya devam edeceklerinin de sözünü verdiler.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar