Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sizler Fransa’daki Sarı Yelekliler eylemlerini belki aksiyon filmi gibi izliyorsunuz, ben ise yüreğim ağzımda!

        Neden?

        Çünkü canımın içi, canımdan parçam oğlum eğitim hayatını Fransa’da sürdürüyor.

        Dolayısıyla bugünler, oralarda yaşanan olaylar nedeniyle ben ve benim gibi çocuğu o ülkede bulunan tüm analar babalar için epeyce endişeli geçiyor.

        Hemen her gün arar sorardım hatırını ama bu son günlerde neredeyse saat başına döndürdüm bu işi.

        Kızıyor tabii benim fazlaca evham yapmama. Hatta dalga geçiyor ve “Az sonra sarı yeleğimle eyleme gideceğim” deyip makara yapıyor.

        Bir şey diyemiyorum bu hallerine.

        Çünkü ben de gençken, üniversitede öğrenciyken onun havasındaydım.

        O dönem öğrenci eylemlerinin olduğu yıllarda anacığımın babacığımın benimle ilgili evhamlarını, kaygılarını çok boş bir iş gibi görürdüm.

        Bazı zamanlar fakülte çıkışında annemi görünce bana çocuk gibi muamele yapıldığını düşünüp kadıncağıza olmayacak tripler atardım.

        O nedenle anlıyorum ben de oğlumun bana verdiği reaksiyonları ama onun da beni anlamasını bekliyorum…

        FRANSIZ SOL ÇEVRELER NEDEN GERİ ÇEKİLDİ?

        Tabii bu arada Fransa’daki söz konusu bu olaylarla ilgili de epeyce sohbet ediyoruz oğlumla.

        Şunu diyeyim… Ki bundan dolayı da çok mutluyum; oğlumun Fransa’daki eylemlere bakış açısı çok ama çok farklı.

        Bir kere bu eylemlerin Türkiye’de başta sol çevreler olmak üzere liberal demokratlar tarafından coşkuyla sahiplenilmesini anlayamıyor ve bu duruma çok öfke duyuyor.

        Çünkü ona ve yüzde 100 Fransız olan kız arkadaşına göre bu eylemlerin çıkış noktası ile evrildiği nokta aynı değil.

        Başta akaryakıta yapılan zammı protesto eden eylemlerle başlayan “Sarı Yelekliler” hareketinde gelinen durumu sol çevrelerin desteklemediğini aksine faşist, aşırı sağcı örgütlerin destek verdiği bir hareket olduğunu söylüyorlar.

        “MAKE FRANCE GREAT AGAİN!”

        Ben de inanıyorum buna.

        Çünkü eylemin başladığı ilk gün sol görüşlü olan kız arkadaşı Adeline, sarı yeleğini giyip koşa koşa gitmişti yürüyüşe.

        Ancak sonradan Adeline ve onun gibi sol görüşlü olan üniversite öğrencileri eylemin amacının benzin zamlarını veya eğitim konusundaki bazı noksanlıkları protesto etmek değil, ülkede kaos çıkartmak olduğunu görüp geri çekildiler.

        Fransız solcuları arasında yaygın görüş, bu eylemlerin amacı Fransa’da bir iç savaş çıkmasını sağlamak.

        Ve bunun fitilinin de ABD Başkanı Trump tarafından ateşlendiğine inanıyorlar.

        Özellikle Trump’ın geçtiğimiz ayın yani Kasım’ın 13'ünde Twiter hesabından attığı; “MAKE FRANCE GREAT AGAİN!” mesajı olduğunu iddia ediyorlar.

        “Yeniden büyük Fransa” manasına gelen Trump’ın bu tweet'i ile Fransız İhtilali’ne gönderme yaptığı ve aşırı milliyetçi, ırkçı Fransızları kışkırttığını düşünüyorlar.

        Belki tesadüf oldu bilmiyorum ama gerçekten arşive girip baktığımda Fransa‘daki Sarı Yelekliler eylemi Trump’ın o tweet'i atmasının 2 gün sonrasında başladığını gördüm.

        Bir de tabii bu eylemlerin ABD Başkanı’nın kışkırtmasıyla başlatıldığına inanılmasının tek nedeni o tweet değil.

        Trump’ın ondan önce ve sonra da Fransa ve Macron ile ilgili Twitter hesabında yaptığı yorumları dikkatlice okumakta fayda var.

        GEZİ İLE ÇOK BENZİYOR!

        Bu arada ben de Fransa’daki bu Sarı Yelekliler eylemlerinin 2013'teki Gezi eylemleri ile büyük benzerlik gösterdiğini düşünüyorum.

        Gezi eylemleri de bir grup çevreci gencin çok masumane taleplerini dile getirmek için başlatılmış ancak o eylemler birkaç gün sonrasında masumiyetinden uzaklaşmış ve mesele hükümeti devirmeye dönük derin bir operasyona dönüşmüştü.

        İnsanların çevreyi koruma, yaşam tarzlarına müdahale endişesi ile başlattıkları eylemler yasa dışı örgütlerin vandallığı ve barbarlığı ile bambaşka bir noktaya evrilmiş ve sonunda ülke olarak çok büyük zarar görmüştük.

        Fransa’da da olan farklı bir şey değil şu anda.

        Sarı Yelekliler hareketinin ortaya çıkış sebebi, akaryakıta yapılan zam ile alakalıydı. Ancak sonrasında eylem hükümet karşıtı bir kalkışmaya evrildi.

        Hülasa… Şu anda bu eylemin bizatihi içinde olan ve destek verenlerin tek amacı Cumhurbaşkanı Emmanuelle Macron ve yönetiminin kellesini almak.

        Fransa’daki tüm sol çevrelerin bu gerçeği görüp geri adım attığı ve kesinlikle destek vermediği bu eylemlerin Türkiye’deki sol çevreler tarafından hâlâ destekleniyor ve sahipleniliyor olması garip bir durum.

        Tabii bunun nedeni bizdeki solcuların, “Hangi iktidar olursa olsun! O iktidara karşı yapılan her eylemin yanındayız” gibi sabit bir düşünceye sahip olmalarından mı yoksa Fransa’daki olayın esasını hâlâ kavrayamamalarından mı bilemiyorum ama bizim sol görüşlü arkadaşların haberi olsun:

        Bu tutumları Fransa’daki solcuları epeyce öfkelendiriyor!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar