Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ben lisedeyken solcu oldum. Daha sonra Marksist eğitim veren New York’taki New School for Social Research Üniversitesi'nde kapitalizmin ekonomik sisteminin bilimsel çözümlenmesini Marksist doktrinin esas kitaplarını da inceleyerek öğrendikten sonra kapitalist sisteme hiç bir saygım kalmadı.

        Bu sistem insanı hiçleştirme temeli üzerine örgütlenmiş durumda.

        Kapitalist dünya sisteminin içinde yer alan her ülkede durum böyle ama bazı ülkeler, özellikle ciddi sosyal demokrasi geleneği bulunanlar, sistemin bu baskıcı, insanı adeta yok eden boyutunu biraz kontrol altına alabilmek için, sonuçta başarısız da olsalar, bazı çabalar gösterdiler.

        Örneğin bir Almanya’daki, bir İtalya’daki kapitalist sistem ile Amerika’daki sistem birbirine tam benzemez. Avrupa’daki sosyal demokrat gelenek insanı yapabildiği kadar korumaya çalışır.

        *

        Kapitalist dünya sisteminde Amerika kendi düzeninin acımasızlığı, insanı yok etmeye, onu hiçleştirmeye çalışan yapısı ile kendisini dünya sisteminin diğer kapitalist ülkelerinden ayrıştırıyor.

        Buradaki düzende insan tamamen metalaştırılmış ve hayata yabancılaştırılmış vaziyette.

        Bu acımasız karakterine rağmen düzen ideolojik açıdan çok da başarılı.

        Çünkü sistem ezilen insanları bunun doğal olduğuna ve bu acımasızlığın hayatın bir parçası olduğuna inandırmış durumda.

        Bu yüzden sisteme karşı ne bir itiraz ne de bir başkaldırı eğilimi gözükmüyor bu toplumda. Bernie Sanders de bu yüzden kampanyasına son vermek zorunda kaldı, o da sistemin değişmezliğini sonunda gördü.

        Bu sistemde çoğu insan doğumundan ölüm gününe kadar ezilip sömürülüyor ve bunun da doğal olduğunu ve kendi ezilmesinin adeta bir tabiat kuralı gibi normal olduğunu bile savunabiliyor.

        REKLAM

        *

        Burada bu acımasız düzenin nasıl işlemekte olduğunu görmeniz için illa da önceden Karl Marx’ın Kapital ve Grundrisse’sini okumanızı gerektirecek teorik çözümlemeye de ihtiyacınız yok.. (Ama tavsiye ederim bu kitapları yine de mutlaka bir ara okuyun)

        Bunun yerine sadece günlük haberlere şöyle bir bakıvermeniz yetecektir.

        *

        Buradaki sistemin acımasızlığı ve insan onuruna karşılığını size göstermek için ben birkaç haberi 10 maddede derledim:

        1- Trump birkaç gün önce kameraların karşısına çıktı ve ‘Aşı varmış veya yokmuş bize fark etmez, Amerika şu andan itibaren güçlü bir şekilde geri dönmüştür’ diye konuştu. Tüm bilim çevrelerinin kanını dondurdu bu açıklama.

        2- Bize Marksist metinler de zaten öğrettiydi, kapitalizm daima insan hayatı yerine artık değer üretilmesine daha fazla önem verir. Ve insan sağlığı ile sömürü düzenin kesintisiz sürmesi arasında bir çelişki olduğunda daima sömürünün her pahasına sürmesi lehine kararlar verir. İnsan sağlığını daima da tehlikeye atar.

        3- Trump çok zeki bir insan olmadığından bu tavrı tamamen şeffaf olarak ortaya koyuyor. İnsan sağlığını hiçe sayacağını ve gerekirse daha fazla ölümü göze alıp düzenin işlemesini sağlayacağını açıkça söyleyebiliyor o. Biraz utanması olan bir lider olsaydı bu şekilde açık konuşabileceğini hiç düşünmüyorum. Örneğin şu anda Obama görevde olsaydı veya önümüzdeki seçimde Trump yerine Biden seçilirse onlar bu şekilde katiyen konuşamaz ve insan sağlığına daha fazla önem verirlerdi, en azından öyle görünürlerdi bu da kesin.

        REKLAM

        4- Bu acımasızlığına rağmen insanlar hala daha Trump’ı sevmeyi sürdürebiliyorlar. Dedim ya ideolojik açıdan sistem çok güçlü, acımasızlığının doğal olduğuna sıradan insanları da inandırmış durumda.

        5- Örneğin insanlar nisan ayında Biden’ın seçim kampanyasına 60 milyon dolar düzeyinde bağış yapmışlar. Buna karşılık aynı dönemde Trump’ın seçim kampanyasına da 62 milyon dolar bağış yapılmış. Yani sistemin salgın dönemindeki inanılmaz başarısızlığına ve Trump’ın insan sağlığını hiçe sayacağını göstermesine rağmen insanlar ona desteklerini sürdürebiliyorlar. Mantığı biraz çalışan bir insanın inanabileceği, kolay kaldırabileceği şeyler değil bu olanlar

        *

        6- Her şeyin temelinde ne yatıyor biliyor musunuz? Amerika normalleştiği zaman ve sosyal mesafe alınması zorunluluğu da ortadan kalktığında salgın zamanında işinden atılan nüfusun yüzde 77’si işlerine geri dönebilecekmiş. Bu rapor da Trump’ın elinde. Bütün acelesi ve insanları ölüme itmek pahasına ekonomiyi düzeltmeye uğraşması bu nedenle, bunun seçim gününden önce olması için tüm çabası. O yüzde 77 nüfus işine geri döndüğünde seçimi kesin kazanacağını hesaplıyor Trump, ama bu arada yeniden vuracağı kesin olan salgın dalgalarında çok sayıda insan ölmesi ihtimalini de kafaya hiç takmıyor Trump.

        8- Şu anda üzerinde önemle durulmakta olan tam 100 adet farklı aşı geliştirme çalışması var global düzeyde. Amerikan biyomedikal şirketleri de bununla uğraşıyorlar. Ama benim korkum Trump’ın bu acelesi nedeniyle ve o işten atılmış olan nüfusun yüzde 77’sini işe geri döndürme amacını gerçekleştirmek için, aşı tam yapılması gerektiği gibi ciddi bir inceleme sürecinden geçirilmeden bulundu diye sunulabilir bu yönetim tarafından.

        REKLAM

        9- Sadece bu acele yüzünden bir şirketin yaptığı aşı bulma çalışmalarının sonucunun eylül ayında bile alınabileceği yolunda haberler de yaptırılıyor bu düzende. Genetik aşı diye adlandırılan bu aşının gerçek aşı olup olmadığı bile şüpheliyken bazı TV kanallarında bunun birinci haber olarak verilmesi şaşırtıcıydı. Biliyorsunuz ben de bunun haberini oradan alarak vermiştim daha önce. Ama verirken de okuduklarınıza karşı temkinli olmanız için gereken uyarıları da yapmıştım yazıda.

        *

        10- Sistemin inanılmaz acımasızlığını çarpıcı bir şekilde gösteren en son haber de Kongre’den geldi. Biliyorsunuz Demokratlar insanlara yardım etmek için 3 trilyon dolarlık bir yeni yardım paketi önerisiyle geldi Kongre’ye. Trump hemen bu öneri kanunlaşırsa bunu veto edeceğini de hızla açıkladı. Bu olmasaydı şaşırırdım ben.. Zaten bu önerinin geçmemesi için Kongre’deki Cumhuriyetçiler de ellerinden geleni yaptılar.

        *

        Böylece bile bile ölüme gönderilen sıradan insanlar açısından son bir umut olabilecek bir girişim de Trump engellemesi nedeniyle hiçbir işe yarayamadan unutulup gidecek.

        Anlayacağınız buradaki sistemin çürümesi sürüp gidiyor.

        Eğer her şeye rağmen Trump yeniden seçilebilirse o zaman burada nelerin yaşanabileceğini emin olun net göremiyorum. Mantıken tekrar seçilmemesi gerekir ama burada mantık da tamamen ölmüş durumda olduğundan ne olacağı da belli olmaz.

        İlave 100 bin insan daha ölmesine rağmen ekonomi Trump’ın istediği gibi canlandırılırsa bu olasılığın olduğunu da unutmamak lazım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar