Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika’da siyasi süreçlerin gidişatını yorumlayanlar eski başkan George Bush ile Trump arasındaki benzerlikleri analiz ediyorlar.

        Baştan söyleyeyim Trump bir imkansızı başardığından ve zeka düzeyini George Bush’unkinden bile düşük olabildiğinden yapılan karşılaştırmalar iki başkanın düşünce sistemleri ile ilgili değil.

        İki başkan arasındaki benzerlikler açısından yapılan karşılaştırmalarda en fazla vurgulanan nokta şu:

        -George Bush başkanlığı döneminde bir gün bir uçak gemisine helikopter ile indi ve bekleyen askerlere bir konuşma yaptı.

        Konuşmasında Irak’ta ABD’nin ne kadar büyük bir zafer kazanmış olduğunu ve bütün dünyanın bunu görmesi gerektiğini vurguladı. Orada konuşmayı dinlemek zorunda olan asker ve komutanlar istemeden de olsa büyük sevinç gösterdiler. Bush çoğunun bunları vazife icabı yaptıklarını bilmesine rağmen yine de mutlu olmuş göründü. O gün başkan komutanlarıyla birlikte ABD’nin Irak zaferini kutlarken tüm kanallar da bu görüntüleri yayınladılar.

        *

        Aynı kanallar bu olaydan tam iki ay sonra Irak’ta patlamış olan büyük çatışmalar sonucunda ölen ABD askerlerinin tabutlarını veriyordu hemen her gün.

        Yani Bush uçak gemisinde yaptığı konuşmada ABD’nin zaferini ilan etmişti ama bundan tam 2 ay sonra Amerika Irak’ta kaybetmeye doğru giden bir büyük çatışma içindeydi ve her gün askerler ölüyordu. Ölenlerin aralarında 2 ay önce uçak gemisinde Irak’ta zaferin kazanıldığını açıklayan konuşmasını alkışlayan askerler de vardı.

        Bence Başkan Bush o süreç içinde rezil olmuştu ve o bunu alışık olduğu gibi üzerine hiç alınmadı. Sanki bunlar hiç yaşanmamış gibi davranmayı sürdürdü.

        REKLAM

        *

        Bugün Trump da benzer durumda.

        ABD yine bir savaşın içinde. Bu defaki savaş Irak’takinden bile çok şiddetli ve büyük.

        Savaş görünmeyen bir düşmana karşı veriliyor. Virüse karşı bu savaşında Amerika elinde bir savaş planı olmadığından, hazırlıksız olduğundan ve laubalilikten savaşı kaybetmek üzere.

        Ancak buna rağmen Trump, hemen her gün ekranların karşısına dikilip 'virüsle savaşta Amerika’nın ne kadar büyük bir zafer kazandığını ve dünyanın bu zaferi için ABD’ye nasıl saygı duyduklarını’ anlatıp duruyor.

        İşte Trump’ın bu konuşmaları Bush’un uçak gemisinde yaptığı o zamansız konuşma açısından birbirine benzetiliyor.

        *

        Nasıl ki Bush o şansız konuşmasından tam 2 ay sonra Irak’ta rezil olmaya başladıysa Trump’ın da virüse karşı zafer ilan etmesinden ortalama 2 ay sonra bu savaşında rezil olmaya başlaması bekleniyor.

        Çünkü Trump bütün uzmanların uyarılarını ciddiye almadan Amerika’yı ekonomik çıkarları için zamansız normale döndürmeye başladı.

        Olan biteni korkuyla seyreden uzmanlar bütün bunların daha sonra ikinci dalga salgın olmasına yol açacağını söylemelerine rağmen Trump yine denilenlere aldırmadan bildiğini okumayı sürdürüyor.

        *

        Aylar sonra ABD’nin virüse karşı zafer filan kazanmamış olduğu aksine yenilmeye doğru gittiği anlaşılınca Trump biraz utanır mı dersiniz?

        Hayır, o zaman geldiğinde katiyen utanmayacaktır. Çünkü onda bu duygu zaten bulunmuyor. Amerikan halkının da büyük çoğunluğu başkanlarının böyle yalanlar söylemesini fazla kafaya takmıyorlar.

        Nasıl ki Bush daha önce Irak savaşı yüzünden kendinden utanmadıysa bu defa da Trump kendinden utanmayacaktır kesinlikle.

        Olan sadece onun başarısızlıkları nedeniyle ölen ve ölecek masum insanlara olacak. Ne kadar yazık, elinde bu kadar imkan ve güç bulunan bir ülkede durumların bu halde olabilmesi ne kadar utanç verici değil mi?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar