Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dün çok sevdiğim bir doktor arkadaşım ‘Panik yapma Türkiye’ başlıklı bir hikaye paylaştı benimle. Günün anlam ve önemine çok uyduğundan bu hikayeyi siz okurlarımla da paylaşmak istedim.

        "1950’li yıllarda bir İngiliz şilebi Portekiz’den aldığı şarapları İskoçya’ya götürüyor. Demir attığı limanda yükünü boşalttıktan sonra şilepte çalışan denizcilerden biri unutulan şarap kolisi kaldı mı diye denetlemek üzere soğuk hava deposunagirer. Onun içerde olduğunu fark etmeyenbaşka bir denizci deponun kapısını kapar. Soğuk hava deposunda kalan denizci var gücüyle bağırır deponun kapısını yumruklar ama sesini kimseye duyuramaz. Şilep yeni yükünü almak üzere Portekiz'edoğru yola çıkar.

        Mahsur kalan denizci depoda açlıktan ölmeyecek kadar yiyecek bulmuştur ama dondurucu soğuğa dayanamayacağını da bilmektedir. Duvara çakısıyla yaşadıklarını yazmaya başlar. Günbegün adeta bilimsel titizliklesoğuğun vücuduna önce uyuşturucu sonra da öldürücü etkilerini el ve ayaklarının nasıl duyarsızlaştığını donan burnunu ve buz gibi havanın dayanılmaz yakıcılığını anlatır..."

        İNANILMAZ SONUÇ

        Şilep Lizbon’a demir attığında kaptan depoyu açtırdığında denizcinin cesedini bulur ancak sonra duvarda yazılandonarak ölmenin hikayesini okuyunca da hayretten donar kalır.

        Çünkü soğuk hava deposunun derecesi 19’dur. Bu özel şaraplar 18 derecede taşınmayı gerektirirmiş. Şilep yükünü boşalttıktansonra soğutma sistemi zaten kapatıldığından sıcaklık da bir derece artıp 19’a yükselmiş.

        Yani zavallı denizci donduğundan değil donacağınainandığından ölmüş..."

        BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

        "Paniğin bağışıklık sistemini yüzde 50 zayıflatan bir etkisi vardır.

        Ve zihnimiz bize inanılmaz oyunlar oynayabilir.

        Korku çoğu zaman iyidir ve sizi hayatta tutabilir, lakin panik her zaman kötü sonuçlar verir. İnsanın boş kaldığı, amaçsız kaldığı anlar ise zihnine en kolay yenildiği anlardır.

        Sürekli sıkıldığınızı düşünmek, haberleri takip ederek felaket senaryolarına kafa yormak, sosyal medyadaki komplo teorileri ve asılsız haberler ile paranoyaya düzey atlatmak yerine zihninizi meşgul edecek işler ile meşgul olmayı deneyin."

        Alıntı bu kadar ben de lütfen bunu deneyin, kendinizin ve hepimizin iyiliği için diyerek bitiriyorum bu yazıyı…

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar