Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kruvaziyer turizmi Türkiye’nin vazgeçilmezi.. Türkiye’nin doğası, tarihi, modern limanları ile kruvaziyer gemileri için eşsiz rota aslında.. Akdeniz de, yüzde 20 pay ile kruvaziyer sektöründe ikinci büyük pazar. 2018’de 28 milyon yolcunun seyahat ettiği Akdeniz limanları, bu yılın sonuna kadar 13 bin seferle 30 milyon yolcuya ulaşacak.

        Ayrıca, çok önemli bir bilgi daha geldi önümüze..

        2027’ye kadar dünyada 123 gemi suya inecek. Her 39 günde bir gemi inşa edilip kruvaziyer turizminin hizmetine girecek. Gemilerin önemli bölümü Akdeniz’de seyahat edecek. Kruvaziyer firmaları aşırı yoğunluk ve yerel halkın memnuniyetsizliğinden dolayı Venedik, Barselona, Dubrovnik gibi Batı Akdeniz limanlarından farklı limanlar arıyorlar. Bu nedenle Doğu Akdeniz’e yöneldiler.

        Nitekim son aylarda en fazla rezervasyon alan yerler Türkiye, Karadeniz ve Kuzey Afrika. İstanbul’daki Galataport’un devreye girmesi de bu süreci hızlandırdı. Gemilerinin yüzde 16’sı Akdeniz’de olan MSC’nin yetkilileri, önümüzdeki dönemde 4 gemiyi daha Akdeniz’e yönelteceklerini, Doğu Akdeniz ve Türkiye pazarına dönmekten mutlu olduklarını açıkladılar.

        Kruvaziyerde durum böyle seyrederken, bizler için güzel bir gelişme daha yaşandı. İMEAK Deniz Ticaret Odası, 31 ülkede 120 limanın üye olduğu dünyanın en büyük kruvaziyer liman örgütü Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği’ne (MedCruise) resmen üye oldu. Akdeniz’deki limanların temsilcileri, dünyanın önde gelen kruvaziyer operatörleri ile turizm acentelerinin iştirak ettiği MedCruise Genel Kurulu’na, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nı temsilen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk katıldı. Toplantıda, dünyanın önde gelen kruvaziyer hatlarının temsilcileri Türkiye seferlerine başlamaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.

        İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk
        İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk

        ÇEVRECİ GEMİLER VE LİMANLAR

        Yusuf Öztürk de, İstanbul ve İzmir’in 2020’de başlayarak, 2021’de daha da kuvvetlenerek kruvaziyer gemilerine ev sahipliği yapmaya başlayacağını duyurdu. MedCruise üyeliğimizin de hedeflere ulaşmamızda çok önemli destek olacağını söyledi.

        Yakından izliyorum. Deniz Ticaret Odası, kruvaziyer gemilerinin yeniden Türkiye’ye dönebilmesi için 2015 yılından beri inanılmaz gayret sarf ediyor. Bu çabalar nihayet karşılığını görmeye başladı. Öztürk’ün ifadesiyle, kesinleşmiş rezervasyonlara göre İzmir’e 2021 yılında Costa dört, MSC 20’nin üzerinde sefer yapacak. Son dönemde kruvaziyer yolcuları için küçük liman şehirleri cazip hale geldi. Celestyal Cruise Çanakkale’ye uğrak yapma kararı aldı. Kruvaziyer operatörlerinin radarında Bodrum, Fethiye gibi limanlar da var.

        Bu arada, bir başka yenilik daha oluştu ki, o da bizi yakından ilgilendiriyor. Kruvaziyer sektörü artık çevreci gemilere ve limanlara yöneldi. Öztürk, yakında suya inecek 26 geminin LNG ile çalıştığını anlattı. Ayrıca Green Destination kapsamında LNG tedariği ve kıyı elektriği yapabilen yeşil limanların tercih sebebi olacağını belirtti. Türkiye limanları ve İzmir olarak bu altyapıya bir an önce hazırlanmamız gerektiğini de söyledi.

        Gördüğünüz gibi, kruvaziyer turizminde Türkiye adına önemli gelişmeler kaydediliyor. Yusuf Öztürk’ün ilettiği bilgiler büyük önem taşıyor. Bunları ciddiyetle değerlendirirsek, gelecek yıllarda kruvaziyerin parlayan yıldızı olabiliriz. Yeter ki çalışalım ve isteyelim..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar