Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Neden dikkat?

        Çünkü onlar; ne uzman anket şirketlerinin, ne partilerin, ne başkan adaylarının, ne örgütlerin, ne basının, ne de uluslararası araştırmacıların tahmin edemediği seçim sonuçlarını neredeyse yüzde yüz doğru bildiler.

        Hem de tam iki kez..

        Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ),Çanakkale Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ekrem Tufan ile Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültesi öğretim üyesi, yazar Prof. Dr. Atila Yüksel'den bahsediyorum.

        Prof. Dr. Atila Yüksel
        Prof. Dr. Atila Yüksel

        İSTANBUL VE ÇANAKKALE

        Bu iki hocamız, seçim sonuçlarını tahmin etmek için kullandıkları yöntemi sınırlı sayıda kişiye uygulayarak doğruya en yakın sonucu elde ettiler. Buldukları formül iki seçimdir başarılı sonuç verdi. İki profesör, bunun dünyada bir ilk olduğunu belirttiler ve aynı yöntemi önümüzdeki kasım ayında Romanya'da yapılacak başkanlık seçiminde de uygulamayı planlıyorlar.

        Geliştirdikleri yöntemi ilk kez 31 Mart 2019 tarihinde yapılan Çanakkale Belediye Başkanlığı seçimlerinde 113 katılımcı ile test ettiler. Buna göre seçilmiş belediye başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın yüzde 58.86 (yüzde 60.7 aldı), en yakın rakibi AKP'li Ayhan Gider'in yüzde 35.6 (yüzde 35.4 aldı) oy alacağını ilan ettiler.

        10 milyondan fazla seçmenin oy kullandığı 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde yine 113 kişiye uyguladıkları anketle, Ekrem İmamoğlu'nun aldığı oyu Türkiye'de en doğru tahmin eden ekip oldular. Prof. Dr. Ekrem Tufan ile Prof. Dr. Atila Yüksel, Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 54.21, Binali Yıldırım'ın ise yüzde 44.99 oy aldığı seçimde, İmamoğlu için yüzde 54.53, Binali Yıldırım için ise yüzde 43.31 oy oranını tahmin ettiler.

        Prof. Dr. Ekrem Tufan
        Prof. Dr. Ekrem Tufan

        FARKLI YÖNTEMLE SORUYORLAR

        Peki, sistemleri nasıl oldu da böylesine yüksek başarı oranı yakaladı? Onu da şöyle izah ediyorlar:

        "Her şeyden önce, klasik anket yöntemlerini uygulamıyoruz. Biz örneklem seçmiyoruz. Mesela, İstanbul'da 113 kişiye internet üzerinden anket uyguladık. Anketimizde 'Binali Yıldırım (Ekrem İmamoğlu) sizce yüzde kaç oy alır, bu tahmininize yüzde kaç oranında güveniyorsunuz' diye soruyoruz. Daha sonra 'sizce bu ankete katılan diğer kişiler her iki adayın yüzde kaç oy alacağını tahmin etmişlerdir?' sorusunu yöneltiyoruz. Bu yüzden anketi, sadece herhangi bir parti taraftarlarına uygulamış olsak bile yöntem doğru sonuç veriyor. Bu formülü ilk bulan biz değiliz ama siyasete uyarlayan ve formülü geliştiren ilk kişiler biziz."

        Başarılı profesörlerimizin gözü şimdi Romanya seçimlerinde. Eğer orada da hedefi tuttururlarsa, uluslararası alanda da isimlerini duyurmuş olacaklar. Ne yapacaklarını izleyip göreceğiz. Dilerim, bu zorlu nokta atışlarının devamını getirsinler, ki biz onları bir kez daha alkışlama fırsatı bulalım.

        REKLAM

        ***

        Işılay Abla

        Türkiye'nin ilk kadın Turizm Bakanı'ydı, ilk kadın Çevre Bakanı'ydı, dört hükümette devlet bakanıydı, iki dönem belediye başkanıydı, beş dönem milletvekiliydi, mimardı.. Hepsi olağanüstü görevler, hizmetler ve başarılar..

        Ama bütün bu unvanlarına rağmen, o bizim için neydi biliyor musunuz?

        O bizim Işılay ablamızdı, hamimizdi, yardımseverimizdi, fakir fukaramızın koruyucusuydu, hakkı yenen garibanların kalkanıydı, işsizimizin dermanıydı, kadınlarımızın, yaşlılarımızın, çocuklarımızın meleğiydi..

        Her türlü mücadelede en öndeki kadın efemizdi, erkek Fatma'mızdı..

        Işılay Saygın
        Işılay Saygın

        Doğru bildiğinden şaşmaz, yalana, dolana, harama bulaşmaz, kimselerden korkmaz, yiğitliğinden şaşmaz, yolundan dönmezdi o..

        O bizim Işılay ablamızdı..

        Erken kaybettik, onun gibisini bir daha çok zor buluruz, çok..

        Işıklar içinde uyusun..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar