Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tuttuğunu koparan bir karaktere sahip. Girdiği her işte, her organizasyonda, her atılımda sonuç odaklı çalışır ve amaca ulaşıncaya kadar da peşini bırakmaz. Kestelli, şimdi de kurduğu “Turuncu Dernek” ile yeni bir yola çıktı ve o yolu giderek genişletmeye, büyütmeye başladı.

        Önce kısaca yakın geçmişe bir gidelim. Birleşmiş Milletler 2016 yılında, turuncuyu toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve şiddetle mücadelenin rengi olarak benimsemişti. ‘Orange the World’ (Dünyayı Turuncuya Boya) adlı 16 günlük aktivizm etkinliğine destek sağlamak amacıyla, küresel kampanyalar düzenlemişti. Ki, o kampanyalar zaman zaman hala devam ediyor. Bunu gören Kestelli, aynı organizasyonu İzmir’de de hayata geçirdi. Onun öncülüğünde “İzmir’i Turuncuya Boya” başlığı ile kentte büyük bir kampanya başlattı. 16 gün boyunca İzmir’deki tarihi yapıları, sembolik binaları, evleri ve işyerlerini turuncuya boyadı. Aktivizm kampanyasının son gününde ise “Turuncu Yürüyüş’ü” gerçekleştirerek, yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddetin her bir türüne karşı olduklarına dikkat çekti.

        TURUNCU KONUŞMALAR

        Kampanya etkili olunca ve iyi ses getirince, Kestelli ikinci adıma geçti. Geçen sene, toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyete dayalı şiddet ile ilgili çalışmalar yürütmek üzere “Turuncu Dernek” kuruldu. Derneğe, şiddetten arınmış umutlu bir geleceği temsil ettiği düşünüldüğü için “Turuncu” adı verildi. Dernek kurulur kurulmaz eşitlik, şiddet, taciz, pedofili, ensest, erkeklik, mülteci sorunları konularında konuşmaların yer aldığı “Turuncu Konuşmalar” etkinliği başlattı. Dilde şiddet, mülteciler, medyada toplumsal cinsiyet eşitliği, çocukların cinsiyet ayrımı olmadan, eşit yetiştirilmesinin önemi, erkeklik ve ensest konularında alanında öncü isimlerin yaptığı konuşmalar dizisi büyük ilgi gördü.

        Ancak, Kestelli’nin yolu daha yeni başladı. Şimdiki hedefi ise, “Turuncu Konuşmalar”ı Anadolu’ya ve ülkenin her köşesine yaymak. Buradaki amaç da belli. Yerleşik tabuları yıkmak ve farkındalık oluşturmak, konuşulmayanı konuşmak, önemli toplumsal sorunu farklı bir açıdan ele almak.. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İzmir’de de cinsiyet ayrımcılığı konusunda çok eksikler olduğunu söyleyen Işınsu Kestelli, bunun dışında derneğin çocuk istismarı ve mültecilerin sorunlarıyla da ilgilendiğini belirtiyor. Gelişmiş bir toplum olmak için hem kendimizi hem de çevremizi kalkındırmamız gerektiğini vurgulayan Kestelli, “Turuncu Dernek” ile herkese el uzatmayı hedeflediklerini anlatıyor.

        MÜLTECİ SORUNLARI İŞLENECEK

        Başta da dedim ya, Kestelli nereye el atarsa orasını parlatır, büyütür, amacına ulaştırır. Belli ki “Turuncu Dernek” ile de iddialı koşusuna devam edecek. Çok yakında başta Anadolu olmak üzere Türkiye’nin pek çok yerinde “Turuncu Dernek” adı gündeme girecek. “Turuncu Konuşmalar” ile cinsiyet eşitliği, şiddet, taciz, pedofili, ensest, aile içi demokrasi, erkeklik, mülteci sorunları konuları işlenecek. Ayrıca, LGBTİ bireyler ve toplumdaki bütün dezavantajlı grupların sosyoekonomik statülerinin gelişmesi için çalışmalar ve projeler yürütülmeye devam edilecek. Böyle özverili çalışmalar yaptıkları, topluma yararlı olma gayretini sürdürdükleri için, başta İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli olmak üzere, bu uğurda emek veren herkesi yürekten tebrik ediyorum. Yaptıkları çalışmaların, gösterdikleri çabaların hakkı ödenmez.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar