Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Egeliler sonunda “Çin Timi” de kurdular. Bu time çeşitli görevler yüklediler. Bugün size bu ekibin yapacaklarından bahsedeceğim.

        “Çin Timi”ni gözünü uzun süredir Çin’e diken Ege İhracatçılar Birliği (EİB) kurdu. Türkiye’nin en fazla dış ticaret açığı verdiği iki ülkeden biri olan Çin’e daha fazla ihracat yaparak dış ticaret açığını azaltmak isteyen Ege İhracatçı Birlikleri, “Çin Yılı” ilan ettiği 2019 yılında Çin’e yönelik planlar yaptı. Bu planların bir parçasını da “Çin Timi” oluşturdu. Söz konusu ekip, yıl boyunca Çin pazarını tanıtmak amacıyla yapılacak etkinliklerde “kuluçka” görevi üstlenecek.

        1 MİLYAR DOLARA ÇIKAR MIYIZ?

        Ege İhracatçılar Birliği, Türkiye’nin ihracatı açısından büyük potansiyel taşıyan Çin pazarı ve sunduğu fırsatlar ile ilgili ihracatçıları bilgilendirmek amacıyla, önce 27 Şubat 2019 tarihinde “Hedef Pazar: Çin” seminerleri düzenledi. Seminerlerin ikincisi de 16 Nisan 2019 Salı günü gerçekleştirildi. Türkiye’nin Çin’e yaptığı 3 milyar dolar ihracata karşılık 21 milyar dolar ithalatı olduğu bilgisini veren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Çin pazarında istediğimiz noktada olmadığımızı söylüyor. Yıllık 18 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimizi belirten Eskinazi, “Şu anda Çin tarafı dünyadan ithalatını arttırma konusunda çok istekli. 2018 yılında ilk defa dünyanın en büyük ithalat fuarını düzenlediler ve bunu artık her sene düzenleyecekler. EİB’den Çin’e yıllık 300 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı amaçlıyoruz. Doğaltaş, zeytinyağı, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, hububat, bakliyat, yaş meyve sebze, meyve sebze mamulleri, tütün sektörlerimizin Çin’e ihracatını arttırma potansiyeli yüksek” şeklinde konuşuyor.

        TÜRKİYE’Yİ SEVMELERİ İÇİN

        İzlediğim kadarıyla, Başkan Eskinazi ve Ege İhracatçı Birlikleri, Çin hedefinde oldukça iddialı. “Çin Timi” tarafından organize edilen “Hedef Pazar: Çin” seminerler serisinin ikincisinde bu iddialarını bir kez daha gösterdiler. “Türkiye – Çin Halk Cumhuriyeti Ticari İlişkilerine Genel Bakış, Çin Halk Cumhuriyeti ile Ticarette Finansman, İletişim Sanatı, Çin’e Açılan Kapı, Çin İş Kültürü ve Herkesin Türkiye’yi Sevmesi İçin Bir Nedeni Vardır” başlıklı sunumların olduğu seminerler oldukça başarılı geçti. Bu seminere dünyanın en büyük bankası konumundaki ICBC Bankası Uluslararası İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Halit Döver, Ticaret Bakanlığı Asya-Pasifik Daire Başkanı Hakan Akgün, Geçmiş dönem T.C. Pekin Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri M. İlker Özdem, Çin’de faaliyet gösteren Türk ürünleri satış merkezi "Bazaar Park" ın kurucusu LUO Ke, TÜSİAD Çin Network Üyesi ve Mazars Denge Çin Masası Koordinatörü Halil İbrahim Topal katıldı.

        HAREKAT TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR

        Ancak, Ege İhracatçı Birlikleri’nin Çin harekatı bunlarla kalmıyor ve tüm hızıyla devam ediyor. Bu günlerde “Pekin Expo”suna dahil olmuş durumdalar. Kasımda ise hedefe Şangay kentinde düzenlenecek olan “Çin İthalat Fuarı” konuldu. Buraya da etkin bir şekilde katılmak için hazırlıklar sürdürülüyor. Çin Timi’nin alacağı sonuçlar yıl sonunda ortaya çıkar. İhracat rakamları yükselirse, Çin Timi’ni büyük bir alkış bekliyor olacak.. İzleyip göreceğiz..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar