Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İhracat rakamları ilginçliğini koruyor. Önüme gelen son raporda da değişik rakamlar bulunuyor. Mesela, 2018 yılını zirvede tamamlayan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2019’un Ocak ayında da 119 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradaki yerini korudu. Görünüşe göre, demir ve çeliği zirveden bu yıl da kimse indiremeyecek.

        Ege Hazır Giyimve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise, Ocak ayında 106 milyon dolarlık tutarla ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıranın sahibi 88,7 milyon dolarlık ihracatla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği oldu. Tütünde ise bir sıçrama yaşandı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 7 arttırarak 80,4 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında başarılı bir sezon geçiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği de, Ocak’ta 67 milyon 325 bin dolarlık ihracata imza attı.

        2018 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 tarım birliği arasında ihracat artış rekortmeni olan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2019 yılının Ocak ayında ise; yüzde 83’lük ihracat artışı yakaladı ve EİB bünyesindeki 12 birlik arasında ihracatını en fazla arttıran birlik oldu. Ocak ayında Ege Bölgesi’nden yapılan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı 34,4 milyon dolara ulaştı.

        Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yıllık ihracatı ise; yüzde 11’lik artışla 13 milyar 294 milyon dolar oldu. EİB çatısı altındaki 12 ihracatçı birliğinden 5 tanesi, 2018 yılı Ocak ayına göre ihracatını arttırmayı başarırken, 7 ihracatçı birliği 2018 yılı Ocak ayındaki performansının gerisinde kaldı.

        EGE'DE İHRACAT YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜREBİLİR

        Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, önümüzdeki aylarda Ege Bölgesi ihracatında toparlanma beklediklerini söylüyor. Ege Bölgesi'nden yapılan ihracatın tekrar artışa geçmesi için ihracat yapan firma sayısının artması, ihracat yapan firmaların ihracatlarının yükselmesi için fuar, alım heyeti, sektörel ticaret heyeti, URGE Projeleri başta olmak üzere her türlü aksiyonu aldıklarını dile getiriyor, “Ekonomide son dönemde yaşanan dalgalanmayı üretim ve ihracatımızı arttırarak, yabancı sermaye yatırımı çekerek aşacağız” diyor.

        Gördüğünüz gibi, ihracat raporunda artılar da var, eksiler de.. Ancak eksiler kısa zamanda kapatılacak gibi duruyor. Eğer yeni pazarlar yaratılabilirse, Eskinazi’nin dediği gibi yeni sermayeler çekilebilirse, Ege ihracatta yükselişini sürdürebilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar