Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı'ndan oluşan İzmir Ticaret Borsası heyeti, geçtiğimiz günlerde Singapur’a bir iş ve inceleme gezisi düzenledi.

        Niye düzenledi?

        Düzenledi çünkü..

        - Borsanın, tarım sektörünün sürdürülebilir ve rekabetçi bir yapıya kavuşabilmesi için ihtiyaç duyulan teknolojik uygulamaların geliştirilmesine imkân sağlamak istedi..

        - Üreticiler ve tarımsal teknoloji üreten girişimcileri bir araya getirmek için planladığı “İzmir Tarım Teknoloji Merkezi” (İTTM) projesi çerçevesinde, T.C. Singapur Büyükelçiliği ziyaret edildi.

        - Dikey tarım uygulamaları gerçekleştiren tesisler ve toptan gıda hali incelendi.

        Borsa heyeti, T.C. Singapur Büyükelçisi Murat Lütem’i ziyaret etti.
        Borsa heyeti, T.C. Singapur Büyükelçisi Murat Lütem’i ziyaret etti.

        HEDEF TARIM TEKNOLOJİ MERKEZİ

        Şurası gerçek ki, İzmir Ticaret Borsası kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği projelerle bölgenin ve ülkenin tarım sektörü için birçok yenilikçi projeyi hizmete sundu. Işınsu Kestelli başkanlığındaki yönetim kurulu, şimdi de şirketlerin ve üreticilerin, tarım sektöründe yüksek teknoloji ve bilgi iletişim teknolojileri tabanlı ürün ve hizmetleri yerinde deneme imkânı sağlayacağı Tarım Teknoloji Merkezi’ni yaratmaya çalışıyor.

        Kestelli başkanlığındaki Singapur gezisi, bu projeye yönelik olarak gerçekleştirildi. Az alan kullanarak çok ürün almak, daha az maliyetli ürün yetiştirilmesini sağlamak, sürdürülebilir üretim yapmak, güvenilir organik ürünler elde etmek, kent merkezlerinde de tarım yapılabilmesine imkân tanımak gibi çok sayıda avantajı bulunan ve önümüzdeki yıllarda artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılayabilme konusunda daha da büyük bir önem kazanacağı düşünülen dikey tarım uygulamaları hedef alındı. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı IşınsuKestelli, dikey tarımın Ege'de ve Türkiye'de nasıl uygulanabilmesi için çeşitli fikirler ve bilgiler toplandığını söyledi.

         İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu heyeti, Singapur’da dikey sera alanlarını gezerek yapılan çalışmalar ve tesisin teknik alt yapısı hakkında incelemelerde bulundu.
        İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu heyeti, Singapur’da dikey sera alanlarını gezerek yapılan çalışmalar ve tesisin teknik alt yapısı hakkında incelemelerde bulundu.

        PEK ÇOK ÜLKE GEÇTİ BİLE

        Başta Singapur, Japonya ve Amerika olmak üzere dünyanın pek çok bölgesi dikey tarım tesislerine sahip. Yılda 12 defa hasat yapılabilen bu tesislerde her ürün grubundan tonlarca ürün yetiştiriliyor. Tesisler üretim için kullandığı enerjiyi büyük oranda güneşten ve rüzgârdan sağlıyor. 9 metre yükseklikte 38 katmandan oluşan yetiştirme alanlarının rotasyonunda kullanılan su tamamen yağmur sularından elde ediliyor. 9 metrelik bu yetiştirme kulelerinde kullanılan enerji miktarı ise yalnızca 40 vat. Sürdürebilirliğin oldukça yüksek olduğu bu tesislerde, geleneksel tarım arazilerinde ürün yetiştirmek için kullanılan kaynaklardan yüzde 80 daha az kaynak kullanılıyor. Dikey tarım kullanılarak domates, patates, yeşil soğan, havuç, patlıcan, salatalık, kabak, bezelye, fasulye, ıspanak, marul, roka, maydanoz, biber, brokoli, mısır, buğday, karpuz, kavun, çilek ve benzeri tüm otsu gövdeli bitkiler kolaylıkla yetiştirilebiliyor.

        ***

        Böyle nafaka patlatır tabii

        - Acun Ilıcalı'dan boşandıktan sonrabir dergiye röportajveren Şeyma Subaşı, "Biraz fazla enerji patlaması yaşıyor olabilirim evet, hatta ben de kendimi dinginleştirmeye çalışıyorum ama çalışmalar hala devam ediyor"demiş.

        - Ee, o kadar yüklü nafakayı ve parayı kim alsa aynı patlamayı yaşar, belli ki o enerji ancak nafaka kesilirse otomatik olarak kesilir!..

        ***

        Dünya onu kaldıramazdı

        -Sosyal medyayı aktif kullananşarkıcılararasında yer alan Demet Akalın, 7.5 milyon takipçili Instagram hesabından canlı yayın yapmış,kendisini eleştiren takipçilerine, "Bu çirkinlikle şarkılarımla Türkiye'yi sallıyorum, bir de güzel olsam dünyayı sallardım"demiş.

        - Ne yaparsın işte, dünyanın adaleti böyle, bazı ülkeler eziyet çekerken, diğerleri rahat nefes alıyorlar, öbür türlüsünde hepsi birden sallanıp giderdi!..

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar