Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Washington, D.C.

        Brett Kavanaugh’un evinin dış kapısı cam, yaşadığı nezih mahallede hiç kimseden gizleyecek bir şeyi olmadığı mesajını veriyor. Chevy Chase’deki sokak sessiz, seçkin, ayrıcalıklı. Çocuklar bisikletlerini kapının önüne bırakıyor, evler perdelerini kapatmıyor ve salonların ışığı sokağı aydınlatıyor. Klasik Amerikan evlerinde olduğu gibi otomobil garajının önünde basket potası var; bazı evlerin ön bahçelerindeki ağaçların dallarına salıncaklar asılı. Neresinden bakarsanız bakın mükemmel bir aile sokağı, çocuk yetiştirmek için kusursuz bir semt.

        Son günlerde Kavanaugh’un huzuru biraz kaçık gibi. Ya da kaçırılmaya çalışılıyor. Önceki gün evinin önünde nöbet tuttular, diğer günlerde bu sakin sokak protestolara sahne oldu. Dün gece yarısına doğru hala bir-iki arabanın içinde insanlar bekliyordu kapıda. Protestocuları davet edenlerin bizzat komşuları olduğu ortaya çıktı. Dışarıdan Kavanaugh’un evinde hayat aynen devam ediyormuş gibi, ama Amerika’da kıyamet kopuyor. Ülkede kürtajın geleceğini elinde tutan kişi o: Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne atadığı üç muhafazakar yargıçtan biri.

        GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEDİ

        Brett Kavanaugh aslında ABD’de kadınlara kürtaj hakkını tanıyan Roe v. Wade davasının kararını bozmayacağını taahhüt etmişti Senato’daki oturumda. Anayasa Mahkemesi’ne atanan yargıçlar ömür boyu görev yaptıkları için Başkan’ın aday göstermesinden sonra Senato’da ayrıntılı bir sorgulama sürecinden geçiyor, sert muameleye maruz kalıyorlar. Kavanaugh’un atanması buna rağmen daha da sancılıydı.

        Önce lisede taciz ettiği bir kadının iddialarıyla sarsıldı ülke. Senatörler iddia sahibi Christine Blasey Ford’un ifadesini dinlediler; Dr. Ford ağır ağır, serinkanlı bir şekilde genç Brett ve arkadaşlarının lisede bir partide üzerine çıktıklarını, Brett’in cinsel organını çıkarıp kadının yüzüne doğru salladığını, bu arada diğer arkadaşlarının da güldüğünü anlattı. İnandırıcıydı, dahası yalan söylemek için bir nedeni yoktu. FBI şöyle bir soruşturma yaptı, aceleyle, pek bir şey bulamadı.

        Kavanaugh’un o yıllarda içki problemi olduğu belliydi. Dahası biraz şımarık ve terbiyesizdi. Sürekli seks şakaları yapıyor, türlü imalarda bulunuyordu. Argoda cinsel göndermesi olan “Bermuda Şeytan Üçgeni” ifadesinin anlamı sorulduğunda doğruyu söylemedi. İş sonunda koskoca yargıcı lisedeki davranışlarından dolayı yargılayıp yargılamamaya vardı, Trump yandaşları da cinsel taciz iddialarına karşı duyarlı tipler değildi. Ne de olsa Trump da kadınları istekleri dışında öpmekten, “oralarından” yakalamaktan bahsederek seçilmişti. Brett Kavanaugh mahkemeye ömür boyu görev yapmak üzere atandı.

        Aslında iki kadın Cumhuriyetçi senatör bu atamayı durdurabilirdi. Ama onun kürtaj kararını geri çevirmeyeceğine dair sözlerine güvenerek onay oyu verdiler.

        Lise yıllarında yaptığı seks esprileri hakkında doğruları söylemeyen yargıç bugün de kürtaj kararıyla ilgili yalan söylemiş olabilir mi?

        Başkent sarsıldı çünkü geçen hafta Politico sitesine Anayasa Mahkemesi’nin kürtaj kararının taslağı sızdı. Watergate’ten beri en büyük siyasi sızıntı bu karar taslağı. Kürtaj meselesi Amerika’da kültür savaşlarının en merkezinde yer alan bir konu, tam 50 yıldır kadınların elinden bu hakkı almak için ülkenin iki kutbu savaşıyor. Bu savaşın sokaklarda değil mahkeme salonunda kazanılacağını bilen muhafazakarlar da yıllardır Anayasa Mahkemesi’nde muhafazakar ağırlık edinmenin peşindeydi, Trump sayesinde denge beşe dört döndü—Mahkeme Başkanı John Roberts genelde ortada duruyor ama son yıllarda liberal yargıçların yanında yer alıyor.

        Mississippi’deki bir kürtaj kliniği hakkındaki davayı görüşen Mahkeme’nin kararını önümüzdeki aylarda açıklaması bekleniyor. Bu kararla birlikte Anayasa’da yer almasa bile kürtaj hakkı son bulmuş olacak.

        İKİ TEORİ

        Aslında muhafazakarların yıllardır argümanı Anayasa’da kürtaj hakkı olmadığı. Çayınıza şeker koymak da Anayasa’da bir hak olarak geçmiyor, ama her gün milyonlarca insan bunu tercihi özgürce yapıyor. Sayılmış haklar, sayılmamış haklar meselesi bitmek bilmez bir hukuki tartışma. Ama mahkeme kadınlara kürtaj hakkını 14. ek maddeye dayanarak verdi; hukuki süreçten geçmeden eyaletlerin bireyleri cezalandırılamayacağı hükme kürtaj hakkını da yorumladı. Siyasetçilerin bu karardan sonra kürtajı kanuni bir hak olarak tanımaları gerekirdi, 50 yıldır beceremediler. Sonunda da mahkemenin aldığını yine mahkeme bozmuş oldu.

        Protestocular Yargıç Kavanaugh’un evinin önünde nöbet tutuyor çünkü taslak metnindeki kararını değiştirmesini istiyorlar. Metin henüz resmileşmedi sonuçta, karar açıklanana kadar değiştirebilir. Kavanaugh’un da taahhüdü var. Tek bir yargıcın kararı kadınların kürtaj hakkını koruyabilir, yoksa karar mahkemeden çıktığı anda Amerika’da en az 23 eyalette kürtaj yasaklanacak.

        Sızıntıya dair iki teori var.

        Bunlardan biri yaklaşan ara seçimlerde seçmeni güç kaybeden Demokrat Parti’nin etrafında kenetlemek. Kongre’de çoğunluk dengesini değiştirecek bu seçimlerde Demokratlar galip çıkarsa kürtajı kanun olarak geçirebilir, ama bunun için 10 sandalyeye ihtiyaçları var.

        İkinci teori sızıntının amacına daha uygun gibi. Mahkeme’nin muhafazakar kanadından birinin belgeyi tam “ortada” duran Politico’ya sızdırarak Brett Kavanaugh’un elini-kolunu bağlaması. Böylece ana kararda kararını değiştiremesin. Fikrini muhafazakarlar tarafından düşman ilan edilecek, onu ömür boyu o koltuğa seçtiren iradeye ihanet etmiş olacak. Bu bana daha mantıklı geliyor.

        Evinin bütün ışıklarını açık bırakmasından, o cam kapıdan benim anladığım fikrini değiştirmeye hiç niyeti olmadığı yönünde.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar