Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik emperyalist işgali ve bu işgale gösterilen tepkiler bence Türk medyasına dair de çok şey öğretti…

        Bizdeki Putin yandaşlığının seviyesi Rus medyasını geçmek üzere. Gerçekten böyle… Utanç verici bir durum bu…

        Zelenski karakterli bir siyasetçi olduğunu bu işgale karşı tavrıyla net şekilde gösterdi. Bu apaçık ortadayken Ukrayna halkının, Zelenski liderliğinde büyük milli direnişi kimi “muhalif” kalemler tarafından komedyen diye küçümsenmeye çalışılıyor.

        Rusya’da Kremlin medyası diyeceğimiz medyada bile çatlaklar oluştu. Putinizmin en önemli gazetesi Kommersant’da bu savaşa net dille karşı çıkanlar var.

        Rusya’nın resmi devlet kanallarında ve devlet haber ajanslarında cesaretle “Savaşa Hayır” diyenlerin sayısı giderek artıyor. Ukrayna halkı ile Rus devletinin karşı karşıya gelmesini istemiyor Putin medyasının önemli bir bölümü.

        Evet yukarıda bahsettiklerim Rusya’da iktidarı destekleyen medya. Ama iktidarın her dediğine evet demeyen değerli bir duruş sergiliyorlar.

        Hele Rus muhalif medyası… Çok onurlu bir gazete olan Novaya Gazeta’nın önderliğinde adeta destan yazıyor. Büyük riskler alarak gerçek bir özgürlükçü medya nasıl olur, dünyaya gösteriyorlar.

        RUS MEDYASI BİZDEN ÇOK İLERİDE

        5 gündür dikkatle inceliyorum. Rusça bilen dostlarımdan da yardım alıyorum. Rusya’daki muhalif basının gerçek bir mücadele verdiğini görüyorum.

        Rus medya hayatının Türkiye’den geride olduğu tezleri bir efsaneden ibaretmiş. Rus medyası, Türk medyasından çok ileride.

        Türk muhalif medyasının özgürlükçülük ve demokratlık seviyesinden onlarca kat üstün bir yapı arz ediyor Rus muhalif medyası.

        Rusya’da kendi devletlerinin emperyalist saldırganlığına eleştirel yaklaşabilen medya mensuplarının azımsanmayacak kadar fazla oluşu Rus toplumu adına bir gurur vesilesi bence.

        Bravo… Helal olsun…

        Hep yazdım, yine yazayım. birkaç istisna mecra hariç Türkiye’de gerçek bir muhalefet medyası kesinlikle yok. Bizimkiler sadece devletin ve rejimin çizdiği çerçeve içinde muhalefetçilik oynuyorlar. Muhalif kesimi oyalıyorlar. Hangi konulara değinemeyeceklerini, hangi konularda şahin kesilebileceklerini çok iyi biliyorlar. İktidar ve muhalefet medyası arası bir tip danışıklı dövüş yaşanıyor.

        İtiraf edeyim ben Rusya’daki medya hayatını da bizimkine benzer yapıda zannediyordum. Değilmiş. Son günlerde Ukrayna’daki savaş vesilesiyle oradaki medyaya odaklanınca Rusya’da hem iktidar medyasının kalite ve karakter olarak bizden çok ileride, hem de muhalif medyanın bizimkiler gibi numaradan değil gerçekten Kremlin rejimine karşı olduğunu gördüm.

        Türkiye’nin sözde muhalif medyası nasıl otoriter-totaliter bir zihniyet yapısında olduğunu Ukrayna işgali olayında gösterdi herkese. Buna sosyalist-sol medya da dahil.

        Putin’in barbarca yaptığı bu işgal sinsice meşrulaştırılmaya çalışılıyor sözde muhalefet medyası tarafından.

        İktidar medyası tarafında saymamız gereken Doğu Perinçek medyasında Rus emperyalizmi militanca ve açıkça savunuluyor ki bu zaten beklediğimiz bir tutumdu.

        Perinçek bu tavrın aynısını Sırp kasabı Miloseviç’i savunarak da göstermişti 1995’te. Kim anti-Amerikan çizgideyse Doğu Bey orada yerini alıyor, Afganistan’da da Taliban’ı zaten o gerekçeyle desteklemişti.

        Fakat sözde muhalefet medyasında Putin yandaşlığı böyle açıkça değil, daha sinsi yöntemlerle savunuluyor.

        Öte yandan muhalefet partilerinin durumu “muhalefet” medyasıyla aynı değil. Ona da sonra değineceğim…

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar