Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Araya sistem tartışmaları ile ilgili yazılar girdiği için birkaç gün ertelemiştim.

        Bugün, geçtiğimiz hafta sevgili Esra (Boğazlıyan)’ın konuğu olan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın göçmenlerle ilgili açıklaması üzerine yazacağım.

        O açıklamayı görünce gözlerime inanamadım.

        Şöyle dedi Turan:

        “Göçmenlerden en çok etkilenen ikinci ilçeyiz biz. Biri Esenyurt, biri de Fatih. Ben de bunun farkındayım. Şimdi biz klasik manada bazıları gibi göçmen karşıtlığı üzerinden konuşmuyoruz. Ama bir şey yokmuş da demiyoruz. Bir sorun var. Bu sorun yönetilmediği zaman sorun olur. Biz yönetiyoruz. Bir karar aldık birinci ayın 17’sinden itibaren Fatih’te ve Esenyurt’ta. Bu bizim bakanlıktan ricamız oldu. İstanbul’da yaşama izni olan herhangi bir yabancı, ikamet izni olan bir yabancı, Suriyeli ya da başka memleketli Fatih’te herhangi bir ev kiralayamaz.”

        İnsanların temel ihtiyacı olan barınmanın engellenmesi tartışmasız bir şekilde insan hakları ihlaline girer.

        Bizzat tanıdığım bir insan olan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’ın böyle bir açıklama yapmasını çok garipsedim.

        Üstelik aynı açıklamada "Başkaları gibi göçmen karşıtlığı üzerinden konuşmuyoruz" diyor.

        Yaşama izni, ikamet izni olan insanlara ev vermemek en az başkaları diye kast ettiği Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Suriyelilerden 10 kat su parası alması kadar vahim.

        Öte yandan anlamadığım bir nokta var. Belediye kimin kime ev kiralayacağına nasıl ve hangi araçlarla karışıyor?

        Ayrıca Sayın Turan, siz 27 Mayıs darbecilerine ait cadde isimlerini Fatih’ten temizleyeceğinize dair bana söz vermiştiniz. O isimler hala duruyor. Darbecilerle uğraşacağınıza gariban göçmenlerle mi uğraşıyorsunuz?

        ESENYURT BELEDİYE BAŞKANINA SORDUM...

        Turan’ın açıklamasında işaret ettiği ikinci ilçe olan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’u aradım ve onun bu açıklama ve konu ile ilgili ne düşündüğünü sordum.

        Bozkurt ile konuşunca mesele netleşti.

        17 Ocak 2021’de İstanbul Göç İdaresi en yüksek sayıda göçmen bulunduran iki ilçe olan Esenyurt ve Fatih’te artık ikamet verilmemesi kararı almış.

        Esenyurt’ta yaklaşık 300 bin göçmen varmış. Bir milyondan biraz fazla nüfusu olan ilçenin yaklaşık üçte biri göçmen.

        Ancak Esenyurt belediye başkanı tam rakamı bilmediklerini, göç idaresinin rakamları kendileri ile paylaşmadığını söyledi.

        Halbuki Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan Esra Boğazlıyan’a, Ocak’tan beri 7000 Suriyelinin Fatih’ten ayrıldığını ifade etmişti.

        Esenyurt Belediye Başkanı ise “Ben sayı telaffuz edemem, çünkü bu bilgiler bize verilmiyor Nagehan Hanım" diyor.

        Şayet rakamlar AK Partili belediyeler ile paylaşılıp CHP’li belediyeler ile paylaşılmıyorsa bu çok yanlış olur…

        Böyle olup olmadığını İstanbul Göç İdaresi Müdürü Bayram Yalınsu’ya sordum.

        Yalınsu, “Kesinlikle bir ayrım söz konusu değil Nagehan Hanım, bize resmi yazı ile başvurulursa bunu derhal yanıtlanmak üzere genel müdürlüğe iletiyoruz” dedi.

        Esenyurt Belediyesi 3-4 ay önce talepte bulunduklarını söylüyor ama resmi bir yazı ile başvurmuşlar mı, bilmiyorum.

        Öte yandan İstanbul Göç İdaresi Müdürü’ne Fatih ve Esenyurt ile ilgili alınan ikamet yasağı kararını ve başka ilçelerde de benzer kararlar alınıp alınmayacağını da sordum.

        “Bu Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun başkanlığında alınmış bir karar. Belli aralıklarla toplanıp durum değerlendirmesi yapıyoruz. Nerelerde yoğunluk var, nasıl bir yol izlemeliyiz toplantıları bunlar. Esenyurt ve Fatih’te kapasite üstü bir durum olduğu düşünülüp o ilçeler yeni ikamete kapatıldı. Şu anda bu durumda başka ilçe yok, olursa oralarda da benzer kararlar alınabilir. İstanbul zaten 2019’da geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin kayıtlarına kapanmıştı Nagehan Hanım” dedi.

        Göçü ve göçmenleri koordine etmek için alınan bu karar son derece doğru.

        Yoğunluğu azaltıp, koordineli bir şekilde ilerlemek için belli bölgelerin yükünün alınmasını anlıyorum.

        Ancak Fatih Belediye Başkanı Sayın Turan’ın açıklaması bu kararlara işaret etmiyor, o bambaşka bir anlama geliyor ve kabul edilmesi mümkün değil.

        Bu arada Fatih ve Esenyurt’ta yeni ikamet izni verilmemesi kararından öğrenciler ve yatırımcılar muafmış. Hali hazırda ikameti olanlarla ilgili bir durum da söz konusu değilmiş. Mevcut ikametler uzatılabiliyormuş.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar