Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Ankara'da bir süredir siyaset kulislerinde en fazla konuşulan konu dün akşam itibarıyla kapandı.

Eski Başbakan ve TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın “Aday değilim” açıklamasıyla, Meclis Başkanlığında ikinci devrenin de büyük olasılıkla mevcut Başkan Mustafa Şentop ile tamamlanacağı kesinleşti…

Bu olasılığı dünkü “Başkanı ‘temayül’ belirleyecek” başlığındaki yazımda dile getirirken, AK Parti’nin geçmişten gelen geleneğine atıf yapmış ve “TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, bu devre de devam etmesine yüksek ihtimal veriliyor” cümlesini kullanmıştım.

TBMM Başkanı'nın alınan karar gereği 30 Haziran'da AK Parti Grubu'nda yapılacak ''temayül yoklaması'' ile belirleneceğini belirtmiştim.

Tam bu gelişmelerin yaşandığı sırada akşam saatlerinde Yıldırım’ın TBMM’de arkadaşlarımıza “aday olmadığını” açıklamasıyla bütün tartışmalara da nokta konuldu.

Yıldırım'ın yakın çevresi çekilmenin gerekçesini, ''Başbakanlık, TBMM Başkanlığı yapmış biri olarak temayül yoklamasına girip de arkadaşlarıyla yarışır duruma gelmek istemedi'' diye açıklamakla yetindi.

Bu durumda tekrar adaylığı kesin olan TBMM Başkanı Şentop, 7-12 Temmuz arasında yapılacak seçimde, ilk iki turda olmasa da üçüncü turda salt çoğunluğu alarak ikinci devrede de Başkan olmayı kesinleştirdi.

Üçüncü tur oylama diyorum, nedeni de ilk 2 turda seçim için üçte iki, yani 400 oyun gerekli olması…

AK Parti’ye “Adayınız bizim de adayımızdır, destekleriz” teminatı veren Cumhur İttifakı ortağı MHP ile AK Parti’nin toplamı 400’ü bulmuyor.

Bu nedenle ancak üçüncü turda kazanmasına olanak tanınıyor.

GRUP BAŞKANI’NI DA SEÇECEK

TBMM Başkanlığı netleşmeye başlayınca, 30 Haziran'da yapılacak grupta yarış büyük olasılıkla Grup Başkanı ve başkanvekillikleri üzerinde olacak.

AK Parti, bu dönem Başkan’ın yanı sıra, Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için TBMM’de partisini temsil edecek Grup Başkanı’nı da belirleyecek.

Bu görevi şu an Naci Bostancı götürüyor, kendisine 5 grup başkanvekili de destek veriyor.

Bostancı’nın hem ittifak ortağı MHP ile ilişkisi, hem de diğer partilerle ilişkisi ve uzlaşmacı çelebi kişiliği ikinci devrede de Grup Başkanlık görevine devam etmesine kesin gözüyle bakılmasının önemli nedeni.

Ancak Grup başkanvekillerinde bir değişimin, geçmiş uygulamalar da göz önüne alındığında yüksek ihtimal olduğu da kayda geçiliyor…

DEĞİŞİMİN GONGU

Şurası açık ki Meclis seçiminin hemen ardından kabine değişikliği beklentisi de yükseldi.

Yeni sistemde bakan olanların vekillikleri düştüğü için, çok sayıda ismin kabineye girmesine olanak tanınmıyor.

Nitekim mevcut kabinede 4 isim; Adalet, Dışişleri, Maliye ve İçişleri bakanları milletvekili seçildikten sonra bakan yapıldığı için milletvekili sıfatları düşmüştü.

Ayrıca AK Parti kongresinin de en geç Mart ayında tamamlanması planlandığı da göz önüne alındığında, TBMM Başkanlık, Grup Başkan ve başkanvekilliği ile yönetiminin seçiminin ardından geniş kapsamlı bir yeniden yapılanmaya gidilebileceğinin de işareti veriliyor.

Özellikle de Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının üçe çıkarılıp, bunların yatırımcı bakanlıklar; güvenlik ve istihbarat; hazine- maliye ve dış politika olarak sorumluluk üstlenmesi olasılığından söz ediliyor.

Özetle AK Parti'de değişimin gongu 30 Haziran'da vurulacak…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar