Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çözüm sürecinin en önemli eşiği silaha veda çağrısının ardından bundan sonra izlenecek yok haritası da netleşti.

        Süreci yürüten taraflarla yaptığım görüşmelerden çıkararak şunu söyleyebilirim, yol haritası ne IRA, ne de ETA ile yürütülen müzakere yöntemine benziyor.

        Öncelikle, diğerlerinde olduğu gibi örgüt yöneticileri ile masaya oturma burada söz konusu olmayacak. Örgütle görüşme bugün de olduğu gibi HDP’li aracılar ve 11 başlık altında daha önce sıralanan İzleme ve Koordinasyon Komiteleri aracılığıyla gerçekleşecek.

        Onlar hazırladıkları raporları Çözüm Çerçeve Kanunu kapsamında kurulan Bakanlar Kurulu gözetiminde çalışan Çözüm Süreci Kurulu’na sunacak.

        İÇ GÜVENLİK

        Her bir adım merdiven teorisine dayalı olarak işleyecek. Biri atılmadan diğerine geçilmeyecek. Güvenlik Yasası’nda olduğu gibi herhangi bir neden sürecin yol haritasının gerekçesi yapılamayacak.

        Nitekim dün iktidar kanadı da bu konudaki kararlılığını şöyle ortaya koydu:

        “Daha önce Kobani’yi sürecin gerekçesi yapmak istediler, şimdi de İç Güvenlik için aynı yönteme başvuruyorlar. Verilmiş bir vaadimiz yok.”

        Nitekim, görüşme heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken dünkü sohbetimizde konuya açıklık getirdi.

        Aktardığına göre HDP, İç Güvenlik Paketi’nin komisyona çekilip yeniden ele alınmasını istemiş.

        Hükümet ise komisyona çekilmesine karşı çıkıp görüşme heyetinde yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın dün açıkladığı gibi “İtirazınızı iletin, uygun görürsek genel kurulda üzerinde tekriri müzakere yaparız” demiş.

        Yani müzakerenin şartı yapılmamış.

        Bu arada iddia edildiği gibi 10 maddelik müzakere başlıklarının 5 maddesi de değişmemiş, sadece 6. maddede hükümetin istediği yönde düzenleme yapılmış.

        NASIL İŞLEYECEK?

        Gelelim bundan sonra nasıl yol alacağına... Hem iktidar, hem de HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken’in aktardıklarına göre sistem şöyle işleyecek:

        1- Hükümet ve HDP’nin ortak sayıda isim vererek belirlediği 14 veya 16 kişilik (isimler belirlendi ama sayı netleşmedi) İzleme Heyeti’nden bazı isimlerin arasında yer alacağı HDP heyeti, muhtemelen bu hafta sonu İmralı’ya gidecek.

        Ancak adanın fiziki imkânları elvermediği için İzleme (Gözlemci) Heyeti’nin tamamı gitmeyecek, içlerinden bir veya iki temsilci alınacak.

        2-KCK’dan tutuklu olan hasta mahkûmların serbest bırakılmaları sağlanacak. Nitekim iktidar tarafı, “Daha önce 176 kişi bu kapsamda bırakılmıştı, durumu kötü olanlar varsa yine bırakılır” yaklaşımı göstermiş.

        SİLAH BIRAKMA

        3- Kararlaştırıldığı gibi İmralı Adası’nda Öcalan’ın yanındaki mahkûmlar değişecek. Yeni mahkûmlar Öcalan’a sekretarya hizmeti de sunabilecek nitelikteki kişilerden seçilecek.

        4- Bahar aylarında PKK, kongresini toplayarak tahkim edilmiş ateşkesi açıklayacak ve silahlarını teslim edecek.

        Bu aşamada Çözüm Kurulu altında çalışan bir diğer İzleme ve Koordinasyon Komitesi devreye girecek. PKK’nın silahları nereye, hangi şartlar altında bırakacağını belirleyecek.

        5- Hükümet de 10 maddelik yol haritasında sıralanan adımları atmaya başlayacak. Bu amaçla kurulmuş İzleme Komitesi (Heyeti) yapılanları gözlemleyecek.

        ÖCALAN’DAN İKİNCİ ÇAĞRI

        6- İzleme Heyeti adımların atıldığını belirtirse bu kez ikinci aşamaya geçilmesi için süreç işletilecek.

        Önceki gün PKK’ya silahı bırakması için yaptığı “niyet beyanını” Öcalan, bu kez süreci “onama beyanına” dönüştürerek deklare edecek.

        Devlet bu aşamadan önce eve dönüşün kolaylaştırılmasından dağ kadrosunun durumuna, AB kadrosuna siyaset yolunun açılmasından sosyal restorasyona kadar geniş kapsamlı adımları atacak.

        7- Öcalan’ın onamasının ardından Meclis, hukuk ve sivil toplum temsilcilerinden oluşan yapılanma aşamasına geçilecek.

        Anayasa başta olmak üzere yasalarda yapılacak değişiklikler için Meclis’te komisyonlar kurulacak; hukukçu temsilciler Anayasa ve yasaları yapacak, sivil toplum veya izleme heyetleri temsilcileri gözlemleyip onaylayacak.

        Süreç bu şekilde sonlanacak.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar