Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        0-6 YAŞ

        Her Çocuk Özeldir

        Umut, bir özelliği ile diğer çocuklardan ayrılmaktadır. Bu özellik Umut için normal olsa da arkadaşları tarafından bazen farklı karşılanır. Fakat Umut, farklı özelliğinin ona olan katkısını keşfeder. Böylece artık tüm arkadaşları tarafından kabul görüp sevilecektedir. Önemli olanın dış ses değil iç ses olduğunun, insanın farklılıklarının ona katkı sağlayabileceğinin sıcacık hikâyesi. Özlem Türk (Ekinoks)

        *

        Kitap Kurdu

        Evcil bir hayvan edinecek olsanız hangisini seçerdiniz? Yavru bir kedi ya da köpek mi? Yoksa daha farklı bir hayvan mı? Can, minik bir kurtçuğu sahiplenmeye karar verir. Kitapları çok seven bir kurtçuktur bu; bir kitap kurdudur! İyi güzel de, acaba bu kurtçuk tahmin ettiğinden farklı bir şey olmasın? Zira birden sırtında dikenler çıkmaya ve alev püskürtmeye başlamıştır da… Debi Gliori, Çev: Öykü Yalçınkaya (Arden)

        *

        REKLAM

        Homurtu Tekneleri

        Emma’nın suratı çok asıktır, homur homur homurdanmaktadır. Çünkü kendisine bebek muamelesi yapılmasından hoşlanmaz. O da ağabeyi Tom’la birlikte Korsanlar Partisi’ne gitmek ister ama izin alamaz. Neyse ki Büyükanne, Emma’nın aksiliğini nasıl geçireceğini iyi bilir. Kitap, doğanın ve büyükannelerin kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlamak konusunda ne kadar marifetli olduklarını gösteriyor… Susannah McFarlane, Çev: Ali Berktay (İş Bankası)

        *

        Saklambaç

        Virüsler ve bakteriler hayatımızı nasıl etkiler? Sis neden oluşur? Minik araştırmacı Şıp gezegenimiz, akyuvarlarımız ve virüslerle ilgili müthiş bir keşif yolcuğuna çıkıyor. Mini Bilim serisinin ikinci kitabında dünya, vücudumuz, virüsler ve bakterilerle ilgili sorular ve cevapları var. Laura Ertimo’nun çocukları bilimle tanıştırmak için karmaşık konuları samimi dille anlattığı kitaba, resimleriyle Sanna Peliccioni eşlik ediyor. Laura Ertimo, Çev: Nil Deniz Çıdanlı (Yapı Kredi)

        *

        Hoppala Cumbala Tumbala Bütün Hayırlar Buraya!

        “Hayır” demekten çekinen bir çocuk olan Ada, bir sabah kendini çok hasta hissedince eve doktor gelir. Doktorun teşhisine göre Ada’da “hayır tıkanması” vardır ancak birkaç kez “Hayır” derse bu sorun kolayca çözülebilir. Ve böylece, doktorun çantasından çıkan çizgili pijamalı bir fille birlikte, Ada’nın “Hayır” deme yolculuğu başlar. İstemediğini ifade etmek ve hayır diyebilmek üzerine rengârenk bir hikâye... Ayşegül Kahvecioğlu (İthaki)

        REKLAM

        *

        Bob ve Dostluk Sanatı

        Bob, yaşadıkları şehre yeni yerleşen sanatçı Roy ile karşılaşınca ne yapacak? Roy ile aralarında bir rekabet mi oluşacak, yoksa birbirlerini destekleyip dost olmayı mı tercih edecekler? Kim daha renkli ve yaratıcı sorusunun cevabı ise yine baykuş, yarasa ve kelebekte olacak. Yaratıcılığın ve özgünlüğün sanattaki yerini, işbirliğinin önemiyle birleştirerek anlatan bir kitap… Marion Deuchars, Çev: Sima Özkan (Fom Kitap)

        ***

        7-10 YAŞ

        Seyahatler ve Kâşifler Atlası

        Bugün haritaların olmadığı bir dünya hayal edemeyiz ama birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın sınırlarını bile bilmiyorduk. Birçok bölge bir diğeriyle bağlantısız, birbirinden habersizdi. Yolculuklar, dünyayı tanımamızı sağladı ve bu sayede diğerlerinin varlığından haberdar olduk. Bernardo P. Carvalho’nun çizimlerini yaptığı kitabın kahramanları, tüm zamanlardan keşişler, doğa bilimciler, gezginler ve onların gerçek maceraları... Isabel Minhos Martins, Çev: Duru Örs (Koç Üniversitesi)

        *

        Noel Domuçu ile Jack’in Müthiş Maceraları

        Jack çocukluk oyuncağı Domuç’u çok sever. İyi gününde de kötü gününde de hep yanındadır. Ta ki bir Noel arifesine dek: Ne yazık ki korkunç bir şey olmuş ve Dom kaybolmuştur. Ama Noel arifesi mucizelerin gerçekleşip kaybolan umutların geri döndüğü, her şeyin canlanabildiği bir gecedir; oyuncakların bile. Bir çocuğun en sevdiği oyuncağını bulmak için ne kadar ileri gidebileceğine dair bu sürükleyici macera. Jim Field’in resimleriyle… J.K. Rowling, Çev: Hazel Bilgen (Yapı Kredi)

        *

        REKLAM

        Kar Küresiyle Yolculuk: Barselona

        Yaz tatilinde annesinin işlettiği bakkalda çıraklık yapan Doruk’un en sevdiği şey, mahallelinin “Dünyalı Teyze” adını taktığı komşularına sipariş götürmektir. Orada çeşit çeşit kar kürelerine bakmak, farklı ülkeleri tanımak Doruk’un ilgisini çekmektedir. Ama o gün, beklenmedik bir şey olur. Doruk’un tuttuğu kar küresi onu Barselona’ya götürür. Üstelik yanında, mahallenin zorba çocuğu Efe, tepelerinde de kocaman, simsiyah bir kuş vardır… Burcu Bahar (Kırmızı Kedi)

        *

        Dinozorlar Kuru Yemiş Yemez

        Bir hayvanat bahçesi, küçük bir çocuk tarafından yeniden inşa edilecek olsa nasıl olurdu? Eski, köhne ve yıpranmış hayvanat bahçesinde tüm hayvanlar mutsuzdur. Bir gün hayvanat bahçesini ziyaret eden küçük bir çocuk, bu sessiz ve neşesiz yeri düzenlemek için serüvene atılır. Onun hayvanat bahçesi; eğlenceli, mutlu, rengârenk ve neşeli olacaktır. Dünyanın dört bir yanından getirdiği hayvanlarla kurar hayvanat bahçesini… Semra Aydın (Timaş Çocuk)

        *

        Prens Burnubüyük

        Bilmişya Krallığı'nın prensi Burnubüyük, tuhaflıklarıyla yedi düvele nam salmıştır. Başkalarının kusurlarını saymak ve onlara not vermekle günlerini geçiren ekselanslarının tek bir arkadaşı bile yoktur. İçi bomboş, kocaman şatosunda canı sıkıldıkça sıkılır. Ta ki yine yalnızlıktan bunaldığı bir gün, artık yeni bir arkadaş edinme vakti geldiğine karar verene dek. Peki, koskoca krallıkta müşkülpesent prensin kıstaslarına uyacak ve ondan geçer not almayı başaracak bir talihli var mıdır? Eva Furnari, Çev: Canberk Koçak (Tudem Kültür)

        *

        Kurda Kuşa Aşa

        Kim unutmayı ister ki çok sevdiği bir bilmeceyi? Ama hafıza nankördür, unutuverir insan. Bu masal öyle yazıldı; eksik bir bilmecenin peşine düşenin başından geçenlerden... Bu masalda obur bir yavru bozayı, boyun eğmeyen bir tutam ot, ninni söyleyen kavaklar, dert yanan arılar, ömrünü toprağa adayıp ekenler, biçenler, üretenler var. Doğanın tüm çocuklarının türküleri ve bilmeceleri de… Görüp de fark etmenin, fark edip düşünmenin, düşündükçe anlamanın ve doğayla bir olmanın kitabı. Şiirsel Taş (Doğan Egmont)

        ***

        11-14 YAŞ

        Beyaz Odadaki Çocuk

        Manuel bomboş, beyaz bir odada gözlerini açar. Kim olduğu ve oraya nasıl geldiği hakkında hiçbir şey hatırlamaz. Kendisiyle iletişim kuran tek kişi, bilgisayar tarafından oluşturulmuş Alice adlı yapay sestir. Manuel kaçırıldı mı yoksa olduğu yer evi mi? Dünyada gerçekten yapayalnız mı? Alice'ten öğrendikleri doğru mu? Ve Manuel aslında kim? Yapay zekânın ve teknolojinin sanal dünyada karmaşık olay örgüsüyle yoğrulduğu, hareketli bir bilim kurgu… Karl Olsberg, Çev: Ebrar Karadeniz (Timaş)

        *

        Yaz Tatili

        Leon, yakışıklı, uzun boylu, biraz alaycı, işkilli, uyuşuk, güçsüz ve sarışın. Aslında iyi bir çocuk. On üç yaşında. Jean, iri siyah gözlü, cesaretli, kararlı, iyi yürekli, kibar ve şefkatli. On iki yaşında. Jacques, çok sevimli, kumral ve kıvırcık saçlı, muzip, heyecanlı. Yedi yaşında. Örnek kızlar Camille, Sophie, Marguerite ve Madeleine'le birlikte tatillerini geçirmeye geldiler. Hiç beklemedikleri bir anda Paul da katıldı onlara. Paul güzel ve sempatik, yüzlü, uzun boylu, güçlü ve akıllıydı. Bu yaz tatil başka olacak… Kontes De Segur, Çev: Ayşe Meral (Artemis)

        *

        Göbeklitepe ve Sırlar Diyarı: Gizli Dünyalar Geçidi

        Gizemli konulara meraklı Baran bir gece garip bir rüya görür. Simya adında bir çocuk, Göbeklitepe’deki gizli geçitten söz edip ona eski bir anahtar verir. Asıl tuhafı, rüyasındaki anahtarı sabah uyandığında yastığının altında bulmasıdır. Baran, anneannesinin annesine rüyasından bahseder. O da en az kendisi kadar sıra dışı biridir. Ve haminnesinin ona söyledikleri üzerine gizli geçidi bulmaya karar verir. Arkadaşlarıyla kazı alanına girerler... Şebnem Pişkin (Carpe Diem)

        *

        Gizemli Öğretmen

        İsmail, geleceğe dair hayalleri olan bir köy çocuğudur. Hayatı okula gelen yeni öğretmenle değişir. Mustafa Öğretmen, diğer öğretmenlere benzemez. Yeşil karavanının camları siyah filmle kaplı ve tekerleri her zaman çamur içindedir. Okulun sevimli köpeği Reçel de sürekli karavanı koklamaktadır. Arkadaşları daha ilk günden öğretmenlerinin karanlık yanları olduğunu düşünür. İsmail uzun zamandır beklediği yeni öğretmeni kaybetmemek için arkadaşlarının şüphelerini boşa çıkarmalıdır… Mehmet Özcan (Genç Timaş)

        *

        Kora ile Kelebek

        On üç yaşında ve tamamen zıt karakterde iki kız... Kora’nın babası, Kelebek’in annesiyle evlenince bir anda kardeş olurlar. Kora, yurt dışındaki yatılı okuluna dönmek için gün sayarken, komşunun çöpünde bulduğu bebek bilekliğinin izini sürmeye başlar. Kelebek’in en yakın arkadaşının kaybolmasıyla ortaya dökülen sırlar, hem iki kızı birbirine bağlar hem de gerçekleri gün ışığına çıkarır. Ayrı dünyalarda yaşayan iki çocuğun, farklılıkları özel bir dostluğa çevirmesinin eğlenceli ve hüzünlü hikâyesi… Hanzade Servi (Tudem Kültür)

        *

        Kayıp Şey

        Bir gün isimsiz bir çocuk sahilde şişe kapağı toplarken tuhaf görünüşlü bir yaratıkla karşılaşır. Çocuk gündelik hayatta kimsenin önemsemediği ve hatta farkına bile varmadığı bu ‘kayıp’ yaratığın nereye ait olduğunu bulmaya çalışır. Pek çok ülkede yayımlanan ve çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken bu başyapıt en temel felsefi sorulardan birini soruyor: Biz kimiz ve bu dünyada ait olduğumuz bir yer var mı? ALMA ve Hugo ödüllü yazardan, kendini arayan bir çocuğun hikâyesi... Shaun Tan, Çev: Sinan Okan (İthaki)

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar