Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TÜRK futbolunda, son dönemde hem yurt içi hem de yurt dışında alınan önemli başarılara bakıldığında, yabancı futbolcuların bu başarılarda hatırı sayılır derecede pay sahibi olduğu görülüyor.

        G.Saray’ın UEFA zaferi, F.Bahçe’nin Devler Ligi’nde çeyrek final oynaması, Bursaspor ve Beşiktaş’ın yakın yıllarda elde ettiği şampiyonluklar... Ancak tüm bu başarılar, elbette sadece yabancı futbolcular sayesinde elde edilmedi. Yerli oyuncuların da bu zaferlerdeki katkıları yadsınamazdı. İşte sezona zirve hedefi ile başlayan Bursaspor’un, belki de bu yıl yaşadığı en önemli sıkıntı da bu noktada ortaya çıkıyor...

        Yeşil-Beyazlı ekibin tarihi bir şampiyonluk elde ettiği 2009-10 sezonunu kısaca hatırlayalım; Resmi maçlarda en çok forma giyen ilk 7 oyuncunun 5 tanesi yerliydi. Bu sezon ise Süper Lig’de geride kalan 11 maç ve Avrupa Ligi’nde oynanan 4 karşılaşma baz alındığında, en çok forma giyen 7 futbolcunun 6’sının yabancı olduğunu görüyoruz. Bu da şu anlama geliyor ki; takım iskeleti yabancı isimlere dayalı ve yerli oyuncu rotasyonu ve kalitesinde ciddi bir sıkıntı mevcut.

        Kaleci Carson, sağ bek Basser, ön liberolar N’Diaye ve Belluschi, Batalla ve Pinto, takımın vazgeçilmez oyuncuları konumundalar. Hatta ‘6 yabancı kuralı’ 7’ye yükselse, bu zincire Sestak’ın da katılcağına eminim.

        Kağıt üzerinde çok güçlü bir 11’e sahip Timsah, özellikle ‘kulübe zenginliği’ açısından Beşiktaş dışında Avrupa Kupaları için yarıştığı diğer rakiplerin bir hayli gerisinde kaldı. Bursaspor, geride kalan 11 maçta toplam 17 gole imza atarken, bu gollerden sadece 1 tanesi oyuna sonradan dahil olan isimlerden geldi (Bu golü, 6. haftada oynanan ve 1-1 sonuçlanan G.Antep maçında Sestak attı). Ertuğrul Sağlam’ın ekibi, bu sezon takıma katılan Murat Yıldırım, Ferhat Kiraz ile, Musa Çağıran ve Hakan Aslantaş gibi isimlerden yeterli verimi alamadı. Özellikle yerli kontenjanından sayabileceğimiz Vederson, performansıyla hayal kırıklığı yarattı. Hal böyle olunca skor yükü Batalla-Pinto ikilisinin omuzlarına kaldı.

        Savunmanın ortası, belki de Timsah’ın yerli oyuncu açısından en çok verim aldığı bölge ancak G.Saray ve F.Bahçe başta olmak üzere birçok kulübün transfer listesinin ilk sıralarında yer alan Serdar Aziz’ın sakatlığı, stoper rotasyonu konusunda Sağlam’ın elini-kolunu bağladı.

        İbrahim Öztürk ve Ömer Erdoğan’ın bireysel anlamda etkili olmalarına karşın, Bursaspor’un bu sezon oynadığı 15 resmi maçın 12’sinde kalesinde gol gördüğünü hatırlatalım. Hücum hattında ise Tuncay Şanlı’ya önemli bir rol düşüyor. Tecrübeli yıldız formunu ne kadar kısa sürede yakalarsa, Timsah için o kadar iyi olacak. Bir parantez de Ozan İpek için açalım...

        Yerli oyuncu konusunda bu kadar sıkıntı yaşanırken, Ozan gibi skoru her an değiştirebilecek yeteneğe sahip bir yıldızın bu kadar erken gözden çıkarılmaması gerekiyordu. Belki disiplinsiz davranışları sebebiyle kadro dışı bırakılma kararı alındı ancak en azından yerine bir transfer yapılması için devre arasına kadar beklenebilirdi.

        Bir kez daha belirtelim;

        Bursaspor’un, ilk 6’ya rahatlıkla oynayabilecek bir kadrosu bulunuyor. Ancak ilk 3 hedefi hatta şampiyonluk sözcüğünün telaffuz edilebilmesi için, yerli oyuncuların takıma daha fazla katkı sağlaması şart. Aksi takdirde yabancı oyuncuların yaşayabileceği form düşüklükleri, sakatlıklar ve cezalar gibi unsurlarla, Timsah’ı sezon içinde zor günler bekleyebilir...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar