Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avustralya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Qantas, dünyanın en uzun uçuşlarını gerçekleştirmek için uzun süredir görüşmeler yürüttüğü Airbus ile önemli bir mesafe kat etti. Şirket yarın Airbus A350-1000 modelinden 12 adet siparişini açıklayacak. Havayolu, 2025’te başlaması planlanan “Project Sunrise” adını verdiği Avustralya – İngiltere ve ABD arasında kesintisiz (non-stop) dünyanın en uzun uçuşlarını bu uçak modeliyle yapacak. Airbus da bu önemli sipariş için A350-1000 modeliyle non-stop demo uçuşu için 30 Nisan’da Fransa Toulouse’den Avustralya Pert’e doğru havalandı.

        Qantas, Avustralya’nın gözde şehirleri Sidney ve Melbourne’den Londra ve New York’a durmadan uçmak için iki uçak üreticisi Boeing ve Airbus ile araştırmalar yaptı. Halihazırda hiçbir yolcu uçağının ekonomik ve devamlılığı sağlayacak şekilde bu hatlarda uçması mümkün değil. Bu sebeple özel tasarımlı ve sürdürülebilir bir model geliştirilmesi için havayolu ile üreticinin gayret göstermesi gerekiyordu.

        Netice itibariyle Airbus, en son üretimi olan teknoloji harikası, kompozit gövdeli A350 modeline ekstra yakıt tankları ekleyerek bu hatta uçabilecek hale getirecek çalışmalar başlattı. Eğer bir aksaklık olmaz ise büyük ihtimalle 2025’te 20 saatten fazla sürmesi beklenen dünyanın en uzun uçuşlarıyla Avustralya’dan, İngiltere ve ABD’ye kesintisiz uçuşlar mümkün olacak. Bu hatlarda toplam seyahat süresi de non-stop uçuşlarla büyük oranda azalacağı için özellikle iş dünyası tarafından tercih edileceğini söylemek mümkün.

        Dünyanın en uzun uçuşunu yapacak Qantas’ın A350-1000’lerinde yer alacak ekstra yakıt tankları sebebiyle yolcu kapasitesi normale modellere göre daha az olacağı, 4 sınıf konfigürasyonla yaklaşık 270 koltukla uçacağı belirtiliyor. Bu modelin yolcu kapasitesi konfigürasyona göre 350 ile 400 arasında değişiyor. Quantas için özel tasarlanan A350-1000 modellerde first, business, premium ekonomi ve ekonomi sınıfı yer alacak. Ancak bu uçaklardaki ekonomi sınıfı da normallerine göre yolculara daha geniş alan sunacak. Standart ekonomi sınıflardaki 31 inç’lik koltuk aralığı, bu hattaki uçaklarda 34 inç olacak.

        Qantas, yarın en uzun uçuşlarını yapacağı A350-1000 uçaklarına ilave olarak Airbus A320neo ailesi ile daha küçük model A220-100’leri de içerecek 94 adet uçak siparişini açıklayacak. Yeni sipariş edilen uçaklar 10 yıllık zaman dilimi içinde teslim alınacak.

        Qantas Havayolları için yarın iki açıdan önemli. Hem dünyanın en uzun uçuşunu yapacağı uçak modelini ve tarihini duyuracak hem de tarihindeki en büyük uçak siparişini verecek. Airbus ile Qantas arasındaki uzun menzilli uçuşlar için yapılan iş birliğinin başka havayollarına da örnek olacağı beklentisi var. Mesela Türk Hava Yolları da gelişmelere göre Sidney – İstanbul arasında direkt uçmak için bu modelle neler yapabileceği üzerinde durabilir. Çünkü THY yönetimi de uzun bir süredir bu hatta direkt uçmak için çalışmalar yapıyor, bu hatta kullanılacak uçak modellerinin verimliliği üzerine kafa yoruyordu. Qantas ile Airbus’ın uzun menzilli uçuş çalışmaları başka havayolları tarafından da yakından takip ediliyor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Tatil sonrası karamsarlıktan kurtulmanın 7 yolu

        Tatil sonrası karamsarlıktan kurtulmanın 7 yolu
        0:00 / 0:00

        Uzun süre seyahatleri kısıtlayan COVİD-19 salgını sebebiyle insanlar istedikleri gezip, dolaşamadı. Salgının etkisinin azalması ve kuralların gevşetilmesiyle rahat bir nefes alıp, Ramazan Bayramı’nın vesile kılarak yola çıkanlarımız çok oldu. Her türlü ulaşım aracındaki yoğunluk, otel rezervasyonları da bu bayramın normale dönüş için mihenk taşı olacağını gösteriyor. Ancak uzun süre bir yere gidememek ayrı bir dertken, şimdi de gidip mutlu dönebilmek önemli bir mesele olacaktır.

        Yeni yerlerin heyecanı, yeni insanlarla tanışma, kuralsız eğlenme ve seyahat aktiviteleri beynimizde yüksek miktarda dopamin ve serotonin salgılar. Çünkü seyahat deneyimi aksi bir durum negatif hadiseler olmadıkça keşif, rahatlama ve neşe ile geçer. Eve dönüş ise genellikle tam tersi duygular içerir. Bu sebeple uzun süre sonra çıkılan tatilin tadının damakta kalması için seyahat sonrası bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor.

        Tatilin dokuz gün olmasını bekleyenler, böyle bir karar çıkmayınca beş günlük bayram tatili sebebiyle daha yolculuğa çıkmadan bir hayal kırıklığı yaşadı. Yurt içi veya yurt dışına seyahate gidenler birazcık bu zaman dilimi stresiyle yola çıktılar. Ama uzun süre yapamadığımız bir tatili kısa da olsa yapıp dönecekler. Perşembe günü işe başı yapacaklar için bavul boşaltma fırsatı bile olmayacak gibi…

        Evet, seyahatten sonrasına kendinizi hazırlamanız lazım. Hem de seyahatte, tatildeyken bazı planlar yaparsanız uzun süre yaptığınız tatilin keyfini devam ettirmiş olursunuz. Bu hafta sizlere tatil dönüşü yaşanan karamsarlıklardan bahsedeceğim. Tatilden dönüp kendini yaşadığı yere adapte edemeyen, işine başlayıp konsantre olamayan, hala kendini tatilde zannedenlerin bu karamsarlıktan kurtulmaları için 7 tüyo vereceğim.

        • 1- Döndüğünüzde bavulunuzu hemen boşaltın

        Seyahat severlerin geneline yakını tatil dönüşü bavullarını kapının yanına koyar ve gelir gelmez boşaltmaz. Özellikle kısa tatil günlerinden sonra bu durumla daha çok karşılaşılır. Kapının kenarında duran bavulunuz size tatili hatırlatacağı için bu durum size karamsarlığa düşürür. Gecenin bir yarısı eve varmadıysanız, eve geldiğiniz gün bavulunuzu boşaltmanızı tavsiye ederim. Bu davranış beyninize tatilin resmen bittiğini ve normal hayata dönme zamanınızın geldiği mesajı gönderir. Ayrıca, karmaşayı azaltmak ve zihninizi rahatlatmak için de mümkün olan en kısa sürede seyahatte kullandığınız çamaşırlarınızı yıkayın.

        • 2- Seyahati hatırlatacak hediyelik eşya alın

        Evinize tatilden hediyelik eşyalar getirmek karamsarlığınızı aza indirmeye yardımcı olacaktır. Günlük hayatınızda görebileceğiniz veya kullanabileceğiniz eşyalar almak size rahatlatacaktır. Mesela yastık kılıfları, sanat eserleri, küçük bir kilim, bardaklar, dekoratif tabaklar ve buzdolabınız için magnetler alabilirsiniz. Bu tarz eşyalar uzun süre kullanılır ve bu eşyaları gördüğünüzde anılarınızı hatırlayıp küçük bir tebessümle gülümsersiniz. Dolabınızdan bir şeyler almadan önce gittiğiniz şehre ait olan magnet size ufak mutluluklar getirir. En basitinden yurt dışından getirdiğiniz bir şampuan bile duş alırken keyfinizi yukarı taşır.

        • 3- Seyahatte denediğiniz tatları arayın

        Tatil sonrası karamsarlığı yenmek her zaman zordur. Seyahat etmenin en iyi yanlarından biri ise yeni yiyecekler ve tatlar denemektir. Bu kapsamda seyahatte hissettiğiniz heyecanı günlük hayatınıza aktarmanın bir diğer yolu tatilde denediğiniz ve keyif aldığınız tatları denemek olacaktır. Tatilinizde denediğiniz ve damak tadınıza uygun ürünleri günlük yaşamınıza entegre ederek bu boşluğu doldurmanız mümkün. Mesela benim de uyguladığım yöntem var. Tayland’a gittiğimde orda tattığım tropik meyvelerden bazılarını beraberimde getirdim. Ayrıca İstanbul’da bulabildiğim bazı tropik meyveleri markette alarak anılarımı tazeledim. Benzer şeyleri sizler de yapabilirsiniz. Gezi esnasında tükettiğiniz tatlar sizi mutlu ettiyse o ürüne günlük hayatınızda ulaşarak seyahatinizi uzatmış hissine varabilirsiniz.

        • 4- Bir sonraki seyahatinizi planlayın

        Tatil sonrası karamsarlıktan uzaklaşmanı bir önemli yolu da bir sonraki seyahate odaklanmaktır. Hemen rezervasyon yaptırmasanız bile ileride gideceğiniz rotayı belirleyip onun üzerinde plan yapmak gelmiş olduğunuz yerin izlerini silecektir. Yeni seyahat maceraları arayın, gitmek istediğiniz yerle ilgili kitaplar okuyun, internette yazılan makalelere göz atın, konaklama yerlerini araştırın, en uygun ama en kaliteli hizmet alabileceğiniz havayoluna bakın hatta gitmek istediğiniz yerin mutfağını araştırın. Uzmanlar, bir gezi planlama eyleminin zihinsel sağlığınızı iyileştirebileceğini gösteriyor, bu nedenle yakın ve uzak gelecekte ziyaret etmek istediğiniz tatil yerlerinin bir listesini yapın.

        • 5- Tatil aktivitelerinize devam edin

        Özellikle günlük hayatta yapmadığınız ancak tatile gittiğinizde uyguladığınız aktiviteleri yaşamınıza yansıtarak tatil sonrası karamsarlığını atabilirsiniz. Tatilde, yüzme, dalma, yoga gibi fiziksel aktiviteleri veya yaptığınız hangi aktivite varsa onu günlük hayatınızda yapmaya çalışın. Tatilde aldığınız iyi hissetme desteğini çoğaltmanın birçok yolu olduğunu unutmamakta fayda var.

        • 6- Tatil anılarınızı paylaşın

        Tatilde çektiğiniz fotoğraf ve videoları paylaşmakta tatil dönüşü karamsarlığınızı azaltacaktır. Özellikle çektiğiniz fotoğrafları ve videoları düzenlemek, albüm oluşturmak yeniden tatilinizi gözünüzde canlandırmanıza ve tekrardan o anı yakalamanıza destek olacaktır. Bunların yanı sıra blog yazma, günlük tutma, kolaj oluşturma ve bir video sayfası açıp oradan paylaşma da diğer olasılıklar arasında yapılabilir. Fiziksel bir albüm yapmasanız bile, film rulonuza bakın ve seyahat fotoğraflarınızla anılarınızı sevdiklerinizle paylaşın.

        • 7- Yaşadığınız şehri keşfedin

        Tatilden dönmüş olmanız hiç seyahat etmeyeceğiniz anlamına gelmez. Yaşadığınız şehri ve yakındaki görmediğiniz yerleri kısa tatil planı olarak değerlendirebilirsiniz. Yaşadığınız şehirle ilgili görmediğiniz yerler varsa oraları keşfetmeye çalışın. Mesela İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız şanslı sayılırsınız. Çünkü keşfetmekle bitiremeyeceğiniz kadar yer mevcut. Tam tersi durumda olanlar yani yaşadığı şehirde keşfedilecek yer olmayanlar hafta sonları 2 günlük kısa mesafeli güzergahlarda tatil yapabilir, görmedikleri yerleri keşfedebilirler.

        İngiltere'ye, Türk Jackal İHA sattık...! 

        İngiltere'ye, Türk Jackal İHA sattık...! 
        0:00 / 0:00

        Türkiye insansız hava araçları (İHA) konusunda artık bir marka olarak görülüyor. Son yıllarda Türkiye’nin yurtdışında en fazla konuşulduğu konu yüksek teknoloji ürünü İHA’lar oldu. Baykar’ın Bayraktar TB2’leri ve TUSAŞ’ın Anka’sı ve diğer geliştirilen modellere ciddi anlamda ilgi söz konusu. Türkiye’nin İHA ihraç ettiği ülke sayısı çoktan 20’yi geçti. Kısa süre önce ise Türkiye tarihinde ilk kez İngiltere’ye teknoloji katma değeri yüksek bir ürün, 5 adet Jackal İHA satışı gerçekleşti.

        Türkiye artık çeşitli sınıflarda ve farklı amaçlar için İHA tasarlayıp, geliştiren ve üreten ve ihraç eden bir ülke. Son olarak Coşkunöz Holding iştiraki Fly BVLOS Technology çatısı altında üretilen Jackal yerli İHA İngiliz Flyby Technology arasında yapılan anlaşma İngiltere’ye ihraç edildi.

        Jackal İHA, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Dronepark’ta Fly BVLOS Technology ile Maxwell Innovations tarafından birlikte üretiliyor. Yerli ve milli yazılıma sahip Jackal İHA asgari 15 kg yük taşıyabiliyor ve 130 kilometre menzile sahip. Jackal İHA’ya satın alan İngiliz şirket drone pilot eğitiminde kullanacak.

        Jackal İHA, kargo ve lojistik hizmet alanlarında kullanılabiliyor, olumsuz hava şartlarında okyanus ötesine uçması için de çalışmalar yapılıyor. Dikine iniş/kalkış (VTOL) özelliği sebebiyle de piste ihtiyaç duymuyor, her türlü alanda faaliyet gösterebiliyor. Jackal İHA, zorlu hava şartlarında, her türlü senaryoda insani yardım, izleme, gözlem ve hassas veri lojistiği gibi alanlarda görev yapacak.

        Diğer Yazılar