Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        THY, tarihe tanıklık eden hava yolları arasında Qantas ve Delta Havayolları'yla birlikte hem en köklü geçmişe hem de günümüzde zirvede olma özelliğine sahip.

        Bu 3 büyük şirketle beraber dünya tarihine tanıklık eden, en eski havayolu firmaları hangileri olabilir? Birisi milli havayolumuz THY, geriye kalan diğer 9 şirketi, havacılık sektörünün bu noktalara gelmesinde öncülük edenleri yakın plana aldım. Buyurun bir göz atalım;

        İSPANYA'NIN IBERIA'SI

        UÇAKLARDA EN GÜRÜLTÜLÜ YERLER NERELERİ?

        Uçak seyahatlerinde yolcuların daha konforlu uçuş yapabilmesi için havayolu firmaları birçok yeni uygulamaya imza atıyor. Havacılık sektöründeki bu gelişmelere her gün yeni bir uygulama ekleniyor. Genel olarak bu uygulamalara bayrak taşıyıcı büyük havayolu firmalarında daha çok rastlanıyor.

        Düşük maliyetli (Low-cost) firmalar, stratejilerinde bu uygulamaları fazla ön plana çıkaramıyor. Sadece ucuz fiyatla yolcuyu bir noktadan diğer bir noktaya taşıma sistemi uygulayan şirketler yolcu konforu için bir çalışma yapmıyorlar.

        Peki devasa uçaklarda gelen ve kabin içine giren gürültü için ne yapılabilir? Yolcular bu durumu kendi yöntemleriyle gidermeye çalışıyor. Kimi müzik dinliyor, kimi film seyrediyor, kimi ise kulak tıkacı kullanıyor. Hiç merak ettiniz mi uçaklardaki en çok gürültülü yerler hangileri?

        Ticari uçuşlar ve en çok kullanılan uçakları ele alarak yaptığım değerlendirme uçak motorlarının kanat altında olduğu Boeing 737, 747, 777, 787, Airbus A320, A330, A340, A350 ve A380 modellerini kapsıyor. (Bazı uçakların motorları ise kuyruklarında bulunur.)

        Uçaktaki gürültünün en büyük kaynağı motorlar. Motorları kanatlarda bulunan uçak tiplerinde özellikle kabinde orta ve arka tarafında oturanlar, gürültüden daha çok etkileniyor. Bazı uçaklarda ön ve arka taraflar arasında gürültü farkı 15 desibele (dB) kadar çıkabiliyor. Kabinde yapılan ölçümlerde en çok gürültü kalkış sırasında oluşuyor. 105 dB’ye kadar yükselen gürültü, düz uçuşta 85 dB’ye düşüyor. İniş ve kalkış esnasındaki gürültü uçağın her bölümünü etkilediği için bu bölümlerle alakalı yapılabilecek bir şey söz konusu değil. Kanat alanını büyüten flap'lar ve iniş takımlarının açılması bu durumların dışında kalan durumlar olarak ele alınabilir

        ÖN TARAF EN GÜRÜLTÜSÜZ BÖLÜM

        Uçaklarda sesin arka tarafa aktığını düşünebilirsiniz, bu nedenle gürültü uçağın sonunda yoğunlaşır. Uçağın arkasına oturduğunuzda, mırıldanmayı kanatların önünde oturmaktan çok daha net bir şekilde duyabilirsiniz. Ön tarafta oturan business veya first class yolcuları daha yüksek maliyetlere uçtukları için en sessiz yer onlara ayırılmıştır. Eğer en sessiz yer uçağın en arka tarafı olsaydı 1’nci sınıf yolcular arka tarafta seyahat ederlerdi.

        KOKPİT GÜRÜLTÜLÜ

        Ön sıralar daha gürültüsüz derken kokpit bölümü buna dahil değil. En sessiz yer motorlara olan mesafe gürültüye olan yakınlığınızı gösterse de önemli bir gürültü ise dışardaki havayı uçağın ilk hissettiği bölge olan kokpittir. Kokpitte bulunan gürültü geçirmeyen kokpit camına rağmen gürültüyü hissedersiniz. Hava şartlarının kötü olduğu zamanlarda ise yağmur, kar, dolu gibi etkenler ise bu durumu biraz daha tetikler.

        ACİL ÇIKIŞ GÜRÜLTÜSÜ

        Koltuklar arasındaki mesafenin en fazla olduğu yer business sınıftan sonra ekonomi bölümündeki acil çıkışlardır. Geniş bir alanda yolculuk etme imkanı sunduğu için çok tercih edilen bu koltuklar özellikle uzun uçuşlarda o kadar da rahat değildirler. Acil durumlar için yapılması gereken sorumluluklar, kabin ekiplerinin servisleri sırasında tuvalete gitmeye çalışan yolculara geçiş mesafesi için buraya kullanması olumsuz yanlarıdır. Acil çıkışların en önemli asıl sorunu ise gürültülü olmasıdır. Aynı zamanda diğer bölümlere göre daha soğuk olur. Hasılı kelam dış dünyayla olan temasınız acil çıkışta çok daha fazla olur.

        EN GÜRÜLTÜLÜ BÖLÜM UÇAĞIN ARKASI

        Uçaktaki en gürültülü yer, uçağın en arka koltuklarıdır. Uçaktaki olan bütün gürültüyü en arka koltukta hissetmenizin 2 nedeni vardır. İlk neden kabin ekiplerine yakın olmak. Burada hummalı bir çalışma vardır ve bunun gürültüsünü hissedersiniz. Yapılacak servis için hazırlık aşaması, o anda yaşanan panik, hızlı olabilmek için yapılan konuşmalardan kaynaklanan durumlardaki gürültüdür. İkincisi ise uçaktaki motor ve dış etkenlerden gelen gürültüdür. Bu durum ön taraftan başlar ve arka tarafa doğru gelir.

        AĞLAYAN ÇOCUKLU YOLCUNUN YANI

        Bu sizin seçiminiz değildir. Seyahat esnasında kendiliğinden gelişmiş bir durumdur. Bilet seçiminiz yaparken yanınızdaki yolcunun bilgilerine ulaşmanız mümkün olmadığından dolayı şansınıza güvenmelisiniz. Yanınızdaki çocuklu yolcu ve o çocuk ilk defa uçuyor, huysuzlanıyor ve ağlıyorsa bu durum uçak motorundan veya dışardan gelen gürültünün önüne geçebilir. O zaman oturduğunuz bölümün pek önemi kalmaz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar