Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kripto varlıklar kendilerini kabul ettirmek için çırpınıp duruyorlar. Onlara bir değer atfedilmesi daha geniş kullanıma bağlı çünkü. Ne kadar çok kabullenme o kadar kolay inandırma.

        Hal böyle olunca hemen her olay bu şablonla inceleniyor.

        Şu fon Bitcoin almış, bu şirket ethereum teknolojisi ile işlerini hallediyormuş gibi. Sorgulanabilir ya da tartışılabilir bir durum elbette ama benim bugünkü odağım farklı.

        Başka bir ‘kendine kanıt arama’ olayını tartışmak niyetindeyim.

        El Salvador’un yeni popülist başkanı Bukele’nin Bitcoin’i ‘legal tender / geçerli resmi ödeme aracı’ kabul edişini konuşacağız.

        Böylece, kuru Amerikan Dolarına çıpalı olan ülkede ikinci bir ödeme aracı resmen ilan edilmiş oluyor. Üstelik isteğe de bağlı değil. Biri sizi buyurun buradan alın dediğinde eğer ki orası BTC ise ödemeyi kabul edeceksiniz. Nokta.

        Sistemlerin uyumlandırılması, reel sektörün adaptasyonu, rezervlerin buna göre yönetilmesi ve tüm programlarda BTC’ye yer açılması gibi kısa vadeli sorunlara takılmıyorum.

        Tartışma konumuz şu: Bu hamle ile surda gedik açıldı mı? Yani küresel finans sistemi artık kriptolara teslim oldu mu? Yakın gelecekte tüm ülkelerin akıbeti böyle olur mu?

        Böyle bir yazı yazabilmek için elbette bir haftadır ara ara El Salvador yakın tarihi, ülke ekonomisi, uluslar arası anlaşmalar ve bundan sonra bu ülkeyi n bekliyor gibi konuları çalışıyorum.

        REKLAM

        Gördüklerim şöyle.

        27 milyar dolarlık ekonomisi, ABD’nin hiç sevmeyeceği yeni nesil Başkanı ile tipik bir geç dönem Karayip ülkesi.

        Milli gelirinin 1/5’i kadar işçi dövizi sağladığı için dolara çıpasını koruyabilen bir ekonomi. Lübnan da geçen yıla kadar bu şekilde hayatını sürdürüyordu, biliyorsunuz. O paralar gelemeyince para birimi çöktü. Borçlar çevrelemedi vs. Sonu felaket.

        Geldi gelmez yargı üyelerini kovan, mecliste alınan kararlar için orduyu ‘kuşatmaya’ göndererek karar alıcıları ‘motive eden’ Başkan için kısa vadede başarı şart. Eski First Lady kaçakçılık vb suçlardan uluslar arası hükümler giymiş. Ülke hem soldan hem de sağdan siyaset yapan klasik popülist ve yeni yüz başkana umut bağlamış.

        ABD ile iyi geçilemeyeceği belli olan başkan için kendisi gibi destek arayan bir adrese selam çakmak en mantıklısı

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar