Turizmde en büyük kayıp imaj
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un Habertürk’e verdiği röportajda söyledikleri kafamı karıştırdı.
Ulusoy, Gezi olaylarının Türk turizmini etkilemediğini, hedeflere doğru ilerlendiğini söylemişti hatırlarsanız.
Benim gözlemlerimse farklıydı.
Etkilenmiş gibi duruyordu.
“Bu iş gözleme dayalı olmaz. Türkiye’nin en büyük tur operatörü ve seyahat acentelerinden birinin patronuna sormak gerekir” dedim.
Sorduk.
Aldığımız yanıtlar iç açıcı değil.
Bu büyük tur operatörünün verilere dayanarak verdiği bilgiler şöyle:
1. Başaran Ulusoy’un söyledikleri kısmen doğru. Mass turizm dediğimiz düşük fiyat yüksek kapasiteli turizmde düşüş hemen hemen yok. Antalya-Alanya çevresi, Gezi olaylarından çok fazla etkilenmedi.
2. Buna rağmen Avrupalı büyük tur operatörleri Gezi olaylarını bahane ederek hemen fiyat indirimi talep ettiler.
3. Son birkaç yılda büyük mücadelelerle yukarı çektiğimiz fiyatları bir anda yeniden geri çekmek zorunda kalan yerli oteller ve operatörler oldu. Bunun eski düzeyine gelmesi yine birkaç yılı alacak.
4. En büyük kaybımız Türkiye’nin imajında oldu. Parlayan, gıpta edilen ülke imajı kısa sürede yok oldu. Özellikle yabancı medyanın sürekli gündemde tuttuğu polis şiddeti görüntüleri ve iddiaları Türkiye’yi bir, hatta birkaç alt sınıfa düşürdü.
5. Bu düşüşün etkisi görülüyor. Yüksek gelir ve kültür grubuna mensup turist sayısında büyük düşüş var. Neredeyse bıçakla kesilir gibi kesildi. Bu özellikle İstanbul’u ve pahalı otelleri vuruyor. Bu oteller fiyatlarında büyük düşüşler yaşadılar ve daha da yaşayacaklar.
6. Türkiye ve özellikle İstanbul ünlülerin, Hollywood yıldızlarının destinasyonu olmuştu. Bu beraberinde paralı turistleri getiriyordu. Hafta sonları Avrupa’nın kaçamak yeri olmuştuk. Bu durum sona erdi. Tamamen imajla ilgili olduğu için düzelmesi epey zaman alacaktır. Şu anda o grubun ajandasından silindik.
Peki bu durum düzelir mi? Ya da ne kadar zamanda düzelir?
Bu sorunun yanıtını da aldık:
“Düzelir. Düşük gelir gruplarında zaten büyük sorun yok. Alternatif destinasyon olan Mısır’ın durumu bizden katbekat kötü olduğu için Türkiye hâlâ en iyi ve uygun seçenek. Üst gelir gruplarında ise imaj kampanyalarına hemen başlamak gerek. Gezi olaylarını yok sayarak değil, bir gelişmişlik, bir demokrasi göstergesi olarak kullanmak gerek. Çünkü saklanacak bir şey değil ama lehe kullanılabilecek bir şey. Tanıtımları durdurmamak ve artırmak, yeni bir strateji belirlemek gerek.’’
NE ZAMAN ADAM OLURUZ?
Tereyağını çöpe atıp sinekten yağ çıkarmak zorunda kalmadığımız zaman.