Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Son dönemde televizyon ekranlarında iktidar partileri ve politikalarını en cansiperane savunan kişilerden biri “150 yıl önce İstanbul Havalimanı’ndan Mekke’ye iç hatlardan gidiyorduk” dediği için “Madara oldu” diye düşünenler var.

Böyle düşünenlerin gerekçeleri son derece basit:

- 150 yıl önce bırakın yolcu uçağını uçak bile yoktu. Uçağın mucidi Wright Kardeşler ilk başarılı uçuş denemelerini 1903 yılında yaptılar. Yolcu uçağına benzeyen ilk uçak bundan 12 yıl sonra Skorsky tarafından yapıldı. İlk tarifeli seferler 1930’lara doğru başladı.

- Saçma sapan konuşmayı yapan kişinin adını ağzına almaktan korktuğu için söylemediği İstanbul Atatürk Havalimanı ise 1949 yılında inşaatına başlanıp, 1953 yılında işletmeye alındı. Üstelik de Kamu Özel İşbirliği ile değil. Kamu kaynakları ile.

- Türkiye’nin ilk sivil havayolu olan THY, 1933 yılında kuruldu. İlk yurt dışı uçuşunu 1949 yılında Atina’ya gerçekleştirdi.

Anlayacağınız 150 yıl önce herhangi bir yere, bırakın Mekke’yi herhangi bir yere uçakla gitmenin imkanı yoktu.

Uçak diye bir şeyin varlığından kimsenin haberi yoktu.

Ancak yine de bu iddiayı, iddialı bir biçimde ortaya atan kişinin cehaletinin hiç ama hiç önemi yok.

O vazifesini yaptı.

Saydığı yerlerin büyük bölümünün, Cumhuriyet’ten çok önce, Osmanlı döneminde kaybetmiş olmamıza rağmen, sanki bu yerlerin kaybının sorumlusu Cumhuriyet’miş gibi gösterdi, tüm cehaletine rağmen görevini başarıyla yaptı.

Ayrıca tarihi, bilgiyi çarpıtma konusunda bu dönemin trolleri ve siyasetçileri açasından hiçbir sorun yok.

Gayet güzel biçimde gerçekleri eğip bükmeyi, tarihi yeniden yazmayı seviyorlar.

Bu yalanları özellikle kullanıyorlar.

Bu nedenle 150 yıl önce Mekke’ye İstanbul’dan iç hat seferi ile gidildiğini söylemenin fazlaca bir rahatsız edici tarafı yoktur iktidar ve bu kişi açısından.

Kahvede siyasi muhabbet eden “Göster telefonunu” amcalar için son derece etkili, kullanılabilir bir malzeme vermiştir.

Bugünden itibaren çeşitli mahfillerde “Bu Cumhuriyeti kuranlar elden çıkarmasa Mekke’ye iç hatlarla gidiyorduk” muhabbeti başlayacak ve yayılacaktır.

Bu iddiayı ortaya atan kişi açısından sorun yaratabilecek tek durum, AK Parti iktidarından önce Türkiye’de uçak ve havalimanı olduğunu söylemiş olması olabilir. Bu iktidar açısından hoş görülmeyecek bir söylemdir.

Çünkü hepimiz biliyoruz ki, AK Parti’den önce Türkiye’de ne havalimanı vardı, ne de uçak.

Değil mi yakışıklı!

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar