Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Gazetecilikte başlık haber okutmak için önemli bir unsurdur ve olabildiğince zekice olmalıdır, kabul ama haberi çekici yapacağım diye doğru olmayan bir başlık atmak, gerçeği çarpıtmak ve okuru kandırmak gazetecilik değildir.

Okuru aptal yerine koyan bu başlığı atan asıl aptal olandır.

Bir Alman gazetesi, Biontech’in kurucularından Dr. Uğur Şahin ile bir röportaj yapmış.

Türk medyası da bu röportajdan alıntılar yaparak manşetlere taşımış.

Ve bazıları şöyle başlıklar atmışlar:

“Uğur Şahin’den bir müjde daha, organ gençleştirmek mümkün olacak.”

Başlığı görünce ciddiye alıp okuyorsunuz.

Bu konulara aşina, okuyan yazan biri olarak bu konuda yıllardır yürütülen çalışmaları da bilen biri olarak Biontech’in mRNA teknolojisini kullanarak organ yenileyecek yepyeni bir yöntem geliştirdiğini düşünüyorsunuz haklı olarak.

Ama alakası yok.

Dr. Şahin, bu yönde çalışmalar olduğunu, bu çalışmaların bir gün başarıya ulaşacağına inandığını, mesenger RNA teknolojisinin bu çalışmalara destek olabileceğini ve hücrelerin içine hücreleri yenileyip gençleştirecek düzenekleri iletmek için kullanılabileceğini söylüyor.

Yani aslında bir kümes var ama kümeste henüz fol inşa halinde, yumurta ise yok.

Dr. Şahin’in söylediklerinde ise hiç yeni bir şey de yok.

Oysa herkes biliyor ki, hasar görmüş karaciğer, böbrek, kalp, pankreas, akciğer gibi pek çok organın tamiri ve rejenerasyonu için uzun yıllardır yürütülen çalışmalar var ve onlarca farklı yöntem ile bu sonucu elde etme yolunda adımlar atılıyor.

Mitokondri transferinden, kök hücreye, bunların yerleştirilmesinde ameliyattan, mRNA’ya kadar birçok yöntem geliştiriliyor.

Ama başlıkta iddia edildiği gibi “müjde” denilecek bir yerde değil bilim.

Yani böyle bir başlığı atmanın “Eyvah, bilim adamlarına göre dünyanın sonu geldi, güneş dünyayı yutacak” diye başlık atarak 4,5 milyar yıl sonra olacak bir olayı yarın olacakmış gibi duyurmaktan hiç farkı yoktur.

Buna müjde değil okuru aptal yerine koymak denir.

Ama asıl aptal olan okuru aptal yerine koyandır.

NOT: Bu konuya ilgi duyanlar bu yıl yayımlanan Organ Repair and Regenaration, Preserverving Organs in the Regenative Medicine Era adlı kitaba bir göz atabilirler.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar