Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün sizlere hoparlörleri yazayım dedim.

        Çünkü bana göre bir müzik sistemininen önemli parçası hoparlörlerdir.

        Pikabınız, CD player’ınız, ses kaynağınız her ne ise o ve onu bağladığınız amplifikatörler ne kadar iyi olursa olsun, alacağınız ses ancak hoparlörlerinizin verdiği kadar olacaktır.

        Bir diğer merak konum otomobillerle karşılaştırmak gerekirse, otomobil için lastikler ne demekse, müzik sistemleri için de hoparlörler o demektir.

        Kötü bir lastikle otomobilinizden performans almanız mümkün olmadığı gibi, kötü bir hoparlör de aslında “Noparlör” olacaktır.

        Eğer paranız çok, müzik zevkiniz üst düzeydeyse ve kulaklarınız da gerçekten iyiyse, ben de sizin için paranın alabileceği en iyi 5 hoparlörü seçtim.

        Elbette bunlar kadar iyi başka birkaç hoparlör daha var.

        Açıkçası bu kadar para vermeden 30 ila 100 bin dolar arası fiyatlara da çok çok iyi şeyler alabilirsiniz.

        Ama param çok nereme süreceğimi bilmiyorum. İyi olsun. Pahalı olsun, havalı olsun, görenin dibi düşsün. Diyorsanız, bunlar en iyileri...

        1 - FOCAL GRANDE UTOPIA

        Bana göre tartışmasız biçimde dünyanın en iyi hoparlörü diyebiliriz. Zirvedeki yerini kaptırması da pek mümkün görünmüyor. Ondan daha pahalı, daha büyük, daha güçlü olanlar elbette var ama 50 watt ile 1500 watt arasında amplifikatörleri bağlayabildiğiniz bu muhteşem alet, 3 ohm ila 8 ohm arasındaki empedanslarda çalışabiliyor. 18 hertzden başlayıp 40 kilohertze kadar çıkan bir frekans aralığına sahip. Yani baslarda ve tizlerde benzersiz. 2 metreyi biraz aşan boyu, 66 santim eni ve 88 santim derinliğiyle 260 kiloluk bir dev. İki adetlik bir takımının fiyatı 260 bin dolar civarında.

        2. WILSON ALEXANDRIA XLF

        Markanın en üst modeli. Tipi biraz korku filmlerinden fırlamış ya da uzaydan düşmüş gibi. Çok çok başarılı bir hoparlör. 7 watt’tan başlayıp 1200 watt’a kadar çalışabiliyor. Frekans aralığı 19.5 hz’den 33 khz’ye kadar çıkabiliyor. 1 metre 79 santimlik boyuyla beheri 297 kilo ağırlığında. Fiyatı da makul. 200 bin dolar.

        3. MAGICO ULTIMATE

        Büyük ihtimalle dünyanın en acayip hoparlörü. İddialarına göre bundan iyisi yokmuş. Ancak bir hoparlörden çok, Elon Musk’ın uzaya yollayacağı bir araca benziyor. 4 bin watt gücündeki bu hoparlörün frekans aralığı 20 hz’den başlayıp 33 khz’ye uzanıyor. Orta halli bir otomobil büyüklüğündeki bu hoparlörün boyu 2 metre 38 santim, ağırlığı da 499 kilogram. Evinizin salonunda ya da müzik odanızda böyle bir şey ister misiniz bilmiyorum ama fiyatı 1 milyon 200 bin dolar olunca isteseniz bile biraz düşünmeniz gerekebilir.

        4. GOLDMUND APOLOGUE

        Benim Focal Grande Utopia’dan sonraki favorim aslında bu hoparlör. Fotoğrafta ne kadar anlaşılıyor bilemem ama müthiş bir dizaynı var. Zaten bu yüzden New York Modern Sanatlar Müzesi’nde (MoMA) sergilenmeye değer bulundu. Toplamda 3600 watt güç veren hoparlörün teknik özellikleri ise sır gibi saklanıyor. 2 metrenin üzerinde bir boya sahip. Ağırlığı ise belirtilmemiş. İsviçreli Goldmund’u diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise power amplifikatörlerinin de içinde olması. Sadece Cenevre’deki yerinde görmek mümkün. Fiyatı korkunç değil. 300 bin dolar.

        5. CESSARO HORN ACOUSTICS-OMEGA 1

        Zurnanın zırt dediği yerlerden biri de Omega 1 olsa gerek. Görebileceğiniz en garip hoparlörlerden biri. Büyük bölümü elde işlenmiş metallerden yapılan bu hoparlörü evinize koymayı pek düşünmeyin. Hatta müzik odanız 500 metrekareden ufaksa o zaman da düşünmeyin. Çünkü Omega 1 bir hoparlör değil aslında bir hoparlörler sistemi. 2 metre 80 santimi aşan boyu sizi korkutmasın diyeceğim ama sistemin toplam ağırlığının 2 bin 250 kilogramolması gözünüzü korkutabilir. Her türlü ses sistemi parçasında çok özel ürünler imal eden Alman üreticinin bu hoparlörünü bir kez fuarda gördüm, bir daha da hiçbir yerde ne gördüm, ne de duydum. Bu sistemin fiyatı da 1 milyon dolar civarında.

        NOT: Bu yazı da bir kaç yıl önceyazıldı ama hala güncel.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar